Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Техніка виконання оперативного втручання - альвеолектомія



Мета оперативного втручання: видалення гострих та виступаючих країв альвеолярного відростка щелеп після перенесеної травми, атипового видалення зубу, видалення групи зубів з приводу пародонтиту.

Матеріальне забезпечення: одноразовий шприц (5 мл) з голкою для внутришньом’язових ін'єкцій, розчин анестетика, стоматологічне дзеркало, гачок Фарабефа, скальпель, розпатор, пінцет хірургічний, кісткові кусачки Л'юера, бормашина з прямим наконечником, набір стоматологічних фрез, хірургічна ложка, кровоспинний затискач, голкотримач, голка хірургічна мала атравматична, шовк або кетгут, ножиці хірургічні, марлеві тампони, водний розчин антисептика. Вимоги до лікаря:

Лікар розміщується з права і спереду від пацієнта. Пацієнт сидить в кріслі, голова його запрокинута при проведенні втручання на верхній щелепі, або підборіддя приближене до грудної клітки на рівні ліктьового суглобу лікаря - при проведенні оперативного втручання на нижній щелепі.

Помічник лікаря відводить зуболікарським дзеркалом або гачком Фарабефа губи та щоки пацієнта забезпечуючи повний огляд операційного поля. Методика проведення:

  1. Після попередньо проведеного знеболювання зони оперативного втручання лікар відводить гачком Фарабефа щоку чи губу на зовні. Лікар скальпелем здійснює основний розріз слизової оболонки та окістя над кістковим виступом (гострим краєм альвеоли) вздовж альвеолярного відростка і доповнює його допоміжними розрізами - до перехідної складки. Розріз слизової оболонки і окістя проводять від дистальної ділянки у перед - запобігаючи непередбачену травму слизової оболонки щоки або губи.
  2. Лікар скелетує альвеолярний відросток у ділянці гострого краю або кісткового виступу - розпатором відшаровує слизово-окістний клапоть альвеолярного відростка та зміщує його до верху та зовні на верхній щелепі, та до низу й зовні - на нижньої щелепі. Переміщений клапоть міцно фіксують гачком Фарабефа для запобігання його травмування на наступних етапах оперативного втручання.
  3. За допомогою кусачок Л'юера, кореневих щипців або фрези (фісурного бору) лікар видаляє частину альвеолярного відростку, що виступає, або міжкореневу перетинку (якщо в цьому виникає необхідність).
  4. За допомогою хірургічної ложки лікар згладжує гострі кісткові виступи та орошає операційну рану розчином антисептика.
  5. Слизово-окістний клапоть лікар укладає на його попереднє місце для повного закриття кісткової рани.
  6. Надлишок тканин слизово-окістного клаптю лікар відтинає за допомогою скальпелю.
  7. Слизово-окістний клапоть лікар фіксує вузловими швами за допомогою голкотримача, хірургічної атравматичної голки та кетгуту або шовку.
  8. Лінію швів обробляють антисептиком.
  9. Хворому лікар рекомендує прийом знеболюючих препаратів, сувору гігієну порожнини рота на 6-7 днів.




Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 667 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...