Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Надзвичайні ситуації викликані викидом небезпечних хімічних речовин



З появою і розвитком хімічної промисловості починаючи з ХІХ століття серйозну небезпеку для здоров’я людини представляють викиди у навколишнє середовище сильнодіючих отруйних речовин (СДОР) на хімічно небезпечних об’єктах. До таких об’єктів відносяться підприємства хімічної, целюлозно-паперової, оборонної, нафтапереробної, машинобудівної промисловості, чорної та кольорової металургії. Значну кількість таких речовин використовують підприємства з виробництва будівельних матеріалів, харчової, торгівельної, фармацевтичної промисловості та водоочисні підприємства.

До найбільш розповсюджених СДОР відносяться: хлор, аміак, сірководень, синильна кислота, пестициди, сірчаний ангидрид, солі важких металів тощо.

При надзвичайних ситуаціях СДОР потрапляють у атмосферу, воду чи грунт у вигляді газу, пару, аерозолю чи розливаються у вигляді рідини.

За ступінню дії на організм СДОР поділяються на чотири класи небезпеки. Клас небезпеки встановлюють за самим жорстким показником, який характерний для данної речовини.

О факті хімічної надзвичайної ситуації населення сповіщається за допомогою засобів масової інформації, які передають сигнал «Хімічна тривога», тодіж даються рекомендації по діям у зоні зараження для збереження життя та здоров’я людиною. Про надзвичайну подію хімічного зараження можна дізнатися й за непрямими ознаками: появою облака явно неприроднього характеру, неприємного та задушливого запаху, погіршання самопочуття, втрата свідомості навколишніх людей, паніка серед населення, зів’янення зелені та квітів, загибель птиць, тварин.

Порядок дій населення під час аварії на хімічно небезпечному об’єкті:

При знаходженні людей на вулиці:

При отриманні сигналу «Хімічна тривога!» чи у випадку виявлення ознак хімічного зараження, необхідно якнайшвидше захистити органи дихання (у крайньому випадку використати вологу тканину (хустинку, шарф) чи використовувати звичайний пакет для дихання в нього, на деякий час до знаходження укриття), захистити шкіру (щільно застібнути одяг) та вкритися у сховищі, під’їзді, будівлі, домі тощо.

При знаходженні людей в будинку:

Зачинити та заклеїти вікна, заклеїти вентиляційні отвори. Підготуватися до можливої евакуації або підготовити до використання засоби захисту як найпростіші (ватно-марлеві пов’язки, рушники, хустинки просочені розчином 5 % харчової соди наприклад від хлору або 5 % розчином лимонної кислоти від амоніаку) чи спеціальні ЗІЗ (спеціальні респіратори, протигази). Увімкнути телевізор чи радіо і слухати обстановку та рекомендації місцевих сил МНС.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 331 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...