Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Історичні зміни словникового складу. Архаїзми, історизми, неологізми. Історична лексикологія



Причини історичних змін у лексиці: Лексична система, як і мова в цілому, постійно змінюється, причому порівняно з фонологічною і граматичною системами - найшвидше. Одні слова зникають із мови, інші -- з'являються. Змінюються й значення слів.Зміни в лексицізумовлені як позамовними, так і внутрішньомовними причинами. Архаїзм и - застарілі слова, які вийшли з активного вжитку, але збереглися в пасивному словнику.Розрізняють власне архаїзми й історизми. Власнеархаїзми - слова, якіназиваютьпредмети та явища, щоіснують і тепер, але витіснені з активного вжиткуіншимисинонімічними словами.Наприклад: чадо "дитина", лицедій "артист"; Семантичні архаїзми - застарілі значення наявних в активному словнику слів. Так, скажімо, слово язик втратило знач "народ, етнос". Історизми - слова, які вийшли з ужитку в зв'язку зі зникненням позначуваних ними понять.Наприклад: сотник "особа, що очолювала сотню - складову частину полку", січовик "січовий стрілець", Неологізми (від rp. neos "новий" і logos'слово") - нові слова, що виникли з пам'яті людей, які їх використовують.Наприклад: тіньовик "той, хто приховано займається бізнесом", грошопровід "кредитна лінія", Історична лексикологія - розділ мовознавства, який вивчає історію лексичного складу мови - його формування й розвиток, історію слів та їх значень, зміни в різних групах слів.Іст лекс досліджує закономірності формування, розвитку і збагачення словника мови від найдавніших часів, і лексикологію сучасної мови, або описову, яка вивчає лексичний склад мови сучасного періоду.Історична лексикологія простежує зміни у значеннях (семантиці) окремого слова або цілої групи слів, а також досліджує зміни в найменуваннях об'єктів дійсності (див. далі про етимології). Зіставна лексикологія виявляє схожість і відмінності в членування об'єктивної реальності лексичними засобами різних мов. Зіставлятися можуть як окремі слова, так і групи слів.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1825 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...