Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про етимологію.принцип наук етимолог.Нар етимологія.деетимологізація



Етимологія- вивч. походження слів, з’ясовує внутрішню форму слова.Існують етимологічно прозорі( слова з виразно відчутною внутрішньою формою) і етимологічно непрозорі( де етимологізовані слова, внутрішня форма яких затемнена або взагалі втрачена). Принципи етимологізування: 1.Фонетичний- треба чітко й повно враховувати фонетичні закони. 2.Семантичний- цей критерій скерований переважно не на розмежування, а на зближення, на з’ясування семантичних зв’язків, закономірностей семантичних переходів. 3.Словотвірний- слова творяться від інших слів за допомогою спеціальних морфем-суфіксів, префіксів та ін. 4.Генетичний- для з’ясування походження слова воно зіставляється не тільки з іншими словами даної мови, а й з словами інших споріднених мов. 5.Речовий- для вивчення історії слова звертаються до реалій,до об’єктивної дійсності, суспільних звичаїв тощо. 6.Просторовий- географічна локалізація слова,його просторова й мовна прив’язка є дуже істотним показником походження цього слова, особливо у випадку запозичення. Народна етимологія - назва, яка вживається (на противагу науковій етимології) щодо фактів хибного розуміння походження або значення слів, коли їй на основі випадкової формальної подібності або тотожності з іншими, більш знайомими, словами помилково приписуються аналогічні значення чи мотивація. Ґрунтується на основі дії аналогії. Народна етимологія характерна для сприймання незрозумілих слів (іншомовних, застарілих та ін.) і найчастіше трапляється в мові дітей чи малоосвічених людей. Народна етимологія використовується як стилістичний засіб в іронічно-гумористичних, сатиричних творах. Деетимологізація — втрата смислового зв'язку або споріднення між однокореневими словами і між коренями споріднених слів; затемнення первісного морфологічногоскладу слова.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1760 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...