Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лексичне значення слова.Слово,поняття,концепт.Полісемія та омонімія



Слово характеризуєтьсянасамперед одним чи кількома лексичними значеннями. Лексичнезначення слова - цейогореальнийзміст, тобто те, щоце слово називає.Крім лексичного значення, слово має ще граматичне значення. Слово - це одна з одиницьмови, яка служить для найменуванняпредметів, властивостей, процесівчидій. Усі слова за значеннямподіляються на двігрупи - самостійні та службові. Поняття - відображене в мисленні єдність істотних властивостей, зв'язків і відносин предметів або явищ; думка або система думок, що виділяє і узагальнюючапредмети деякого класу з певних спільним і в сукупності специфічним для них ознаками. Поняття є результат застосуваннякатегорії до сприйняттю. Звідсипоняття в йогоабстрагованостіпротистоїтьконкретностісприйняття. Такожпоняттяпротистоїтьслову, яке можнатрактувати як знак поняття. Концепт- акт"схоплювання" смислівречі (проблеми) в єдностімовного висловлювання. Полісемія- явище багатозначності, коли слова мають декілька семем. При полісемії різні значення слова обов’язково пов’язані між собою, зв’язок полягає у спільності семантичних компонентів. І про полісемію, про збереження єдностібагатозначного слова можна говорити доти, доки наявні ці спільні семантичні компоненти. Омонімія- слова з однаковим звучанням і різним значенням. Є 2 типи омонімів гомогенні( мають одне походження і є наслідком розпаду полісемії. З’являються внаслідок збігу як похідних слів мови,так і свого та чужого слова або ж двох запозичень.) та гетерогенні( мають різне похоження і,отже, відношення до полісемії не мають).Омоніми- є фактом збагачення мови, побічний продукт розвитку мови.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 2511 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...