Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання №2 Взяти середню пробу сінажу



Середній зразок сінажу відбирають так само як і силосу.Якість силосу залежить від сировини (його складових) і техніки силосування.

Основну пробу силосу беруть із силосної траншеї у різних місцях по горизонталі й на різних рівнях за допомогою спеціального пробовідбірника. З поверхні і з боків силос брати не слід. Відібрану пробу старанно перемішують і способом квадрата відбирають з неї середню пробу масою 2кг.Пробу вміщують у поліетиленовий мішечок, який зав’язують, або в банку з притертою кришкою. Якщо силос аналізують не відразу, то його консервують хлороформом або сумішшю хлороформу й толуолу з розрахунку 5мл на 1кг.Якість силосу виражають сумою балів з оцінкою кислотності (рН),запаху й кольору за певною схемою.

Шкала оцінки силосу за запахом і кольором

Запах силосу: Бал

Ароматно – фруктовий, слабо кислий, хлібний 4

Слабко ароматний, оцтовокислий, огірковий 3

Різко оцтовий, масляної кислоти 2 – 1

Затхлий, гнійний сильний запах масляної кислоти О

Колір силосу:

Зелений 3

Коричневий жовто- зелений 2

Чорно – зелений, чорний 1 - 0

Дуже добрим вважається силос, оцінений 11-12балами, добрим -9-10,середнім -7-8, поганим - 4 - 6, непридатним для згодовування -3 і менше балів.

Якість сінажу визначають за запахом, кольором, структурою. Якість заготовленого сінажу залежить від вологості й техніки підготовки закладеної сировини, строків скошування і ботанічного складу трав, типу сховищ та умов консервування.

Запах сінажу доброї якості завжди приємний (ароматний, фруктовий); середньої якості – свіжоспеченого житнього хліба, що свідчить про перегрівання маси при закладанні або в процесі консервування; зіпсованого – цвілі, гіркого масла, гною або оселедця.

Колір доброго сінажу залежить від вихідної сировини (зелений, бурувато – або жовтувато-зелений). Світло - і темно-коричневий колір сінажу свідчить про перегрівання маси. Такий корм вважається середнім за якістю. Зіпсований сінаж має бурий, сірий або чорний колір. Інколи він ще й цвілий.

Структура доброякісного сінажу нагадує структуру рослин, з яких він виготовлений, у зіпсованому вона порушується. При розтиранні зіпсованого сінажу на долонях залишаються брудні плями.

Класна оцінка сінажу згідно із стандартом, з урахуванням органолептичних ознак передбачає оцінку його за хімічним складом.

Вміст у сінажі сухої речовини, сирого протеїну, сирої клітковини визначають за методиками обчислення кількості аналогічних речовин у сіні, а сирої золи, каротину, масляної кислоти – у силосі.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 173 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...