Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЗАВДАННЯ 1 Ознайомитись з диференційованою і комплексною оцінкою поживності кормів



Оцінка поживності кормів за збільшеною кількістю показників з урахуванням вмісту в кормах доступної енергії, протеїну, амінокислот, жиру, вуглеводів, мінеральних елементів і вітамінів називається диференційованою. При цьому одиниці енергетичної поживності визначають на окремі показники поживності органічної речовини поряд з іншими показниками.

Енергетичну поживність кормів, як уже зазначалось, можна виражати в кормових одиницях та кількості обмінної енергії в 1кг корму. Енергетична поживність кормів може змінюватись, але за умови, що продуктивність і стан тварин залишатимуться сталими і при цьому не змінюватиметься рівень забезпечення їх іншими поживними речовинами. Цього можна досягти, використовуючи різні добавки й препарати.

Протеїнова поживність кормів характеризується вмістом сирого або перетравного протеїну (у відсотках або грамах) в 1кг корму чи 1корм.од.).Для жуйних показник протеїнової поживності доповнюють показником розчинності протеїну у воді, лугах і сольових розчинах та співвідношенням між амідами і білком (бажане на рівні 1:3). Для тварин з простим шлунком крім кількості протеїну визначають його якість (біологічну цінність) за вмістом у ньому незамінних амінокислот (лізину, метіоніну, триптофану, гістидину, фенілаланіну, лейцину, треоніну, аргініну). Особливе значення мають такі амінокислоти, як лізин, метіонін, цистин, триптофан, яких часто не вистачає в організмі тварин. Тому їх називають критичними. На доступність амінокислот впливає багато факторів – теплова або хімічна обробка корму, різна швидкість всмоктування окремих амінокислот та постачання їх у тканини, що інколи є причиною невідповідності між наявністю амінокислот і використання їх для синтезу білка.

Визначають поживність кормів також за валовим вмістом жирів і вуглеводів. При цьому вуглеводи поділяють на дві групи – сира клітковина і безазотисті екстрактивні речовини, до яких входять цукор, крохмаль, інсулін та ін.

Мінеральна поживність кормів характеризується валовим вмістом у них мінеральних речовин: мікроелементів (кальцій, фосфор, натрій,хлор, магній, сірка) – у грамах; мікроелементів (залізо, цинк, марганець, мідь, кобальт, йод) – у міліграмах. Має значення також вміст сирої золи.

Вітамінна поживність кормів характеризується вмістом вітамінів або провітамінів в 1кг корму: каротину, вітамінів Е,В1235 – у міліграмах; вітаміну В12 – у мікрограмах; вітамінів А і Д – у міжнародних одиницях (МО). За 1 МО вітаміну А прийнято 0,3 мкг його.

Рослини вітаміну А не продукують, проте утворюють провітамін А – каротин. Синтез вітаміну А з каротину відбувається у тонких кишках і печінці. Рівень синтезу залежить від виду тварин (табл..1).

Перетворення каротину на вітамін А в організмі тварин

Вид тварин З 1мг каротину утворюється вітамін А,МО Вид тварин З 1мг каротину утворюється вітамін А, МО
Курчата   Собаки  
Свині   Лисиці  
Коні   Коти Не засвоюється
Велика рогата худоба   Норки Те саме

Численними дослідженнями доведено, що рівень використання тваринам поживних речовин корму залежить як від споживання, так і від вмісту у ньому мінеральних речовин і вітамінів. При цьому оцінка поживності кормів має не лише бути різнобічною, а враховувати, щоб доставка незамінних поживних речовин узгоджувалася з надходженням засвоюванної енергії і щоб вміст шкідливих і токсичних речовин не перевищував певні межі..

Отже комплексною називається оцінка поживності корму за низкою ознак з урахуванням їх співвідношень та взаємного впливу. За такої оцінки кормів і раціонів ураховують також різні відносні показники поживності – цукрово протеїнове, нерго-протеїнове, кислотне відношення. Важливе значення для комплексної оцінки поживності кормів має їх якість.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 307 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...