Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стебловий кукурудзяний метелик



Тип шкідника: Багатоїдні шкідники

Ряд: лускокрилі — Lepidoptera

Родина: вогнівки — Pyraustidae

В Україні зона значної шкодочинності охоплює лісостепову і північ степової зони, найбільш шкодочинний у західному Лісостепу. Гусениця пошкоджує кукурудзу, коноплю, просо, хміль, соняшник, розвивається на товстостеблих бур’янах. Метелик розміром 26 – 32 мм, передні крила самця буруватокоричневі з широкою світлою зубчастою смугою вздовж зовнішнього краю і темною плямою біля середини переднього краю; у самки передні крила світліші, біложовті або світлокоричневі. Гусениця 20 – 25 мм, сірожовта з червоним відтінком і поздовжньою смугою на спині; голова і щиток бурі. Лялечка 18 – 20 мм, жовтокоричнева з чотирма гачкоподібними шпичками на кремастері. Зимують гусениці в стеблах пошкоджених рослин, у середині травня — на початку червня заляльковуються. Літ метеликів, як правило, збігається в часі з початком викидання волотей кукурудзою. Самки відкладають яйця, розміщуючи їх купками по 15 – 20 штук, з нижнього боку листка; стадія яйця триває від 3 до 14 діб. Гусениці розселяються по рослині й у захищених місцях (у пазухах листка, під обгортками качана тощо), вгризаються в середину стебла, де живляться. Закінчивши живлення, вони залишаються в пошкодженому стеблі на зимівлю. На півдні частина гусениць першого покоління відразу заляльковується, і в серпні — вересні розвивається друге покоління. Ендопаразитами стеблового метелика є: з Ichneumonidae — Diadegma terebrans Graw., D.crassicornis Graw., Phytodietus polyzonins Fцrst., Itoplectis melanocephala Graw., Scambus nigricans Thoms.; з родини Braconidae — Chelonus sp., Ch. іnanitus Z., Ch. оculator Panz., Ch. аnnulipes Wesm., Apanteles thompsoni Lgl., A. gabrielis Gaut. еt Riel., Habrobracon hebetor Say., Rogas testaceus Spin., Zele albitarsus Spin., Macrocentrus grandii Goid.; з родини Tachinidae — Pseudoperichaeta insidiosa R.D., Clemelis hullata Mg., Eumea mitis Mg., Lydella thompsomi Hert.

Заходи захисту. Знищення товстостеблих бур’янів; своєчасне і на максимально низькому зрізі збирання кукурудзи; глибока зяблева оранка з попередньою обробкою стерні боронами БДТ7 або БДТ10. З біологічних засобів застосовують дворазовий випуск вогнівкової раси трихограми на початку відкладання яєць і через тиждень. При ЕПШ на кукурудзі у фазі 6 – 8 листків і після викидання волоті три кладки яєць на 100 рослин і 1 – 2 гусениці на одну рослину або через два тижні після максимуму льоту метеликів — 7 кладок яєць на 1 м2 або 5 кладок яєць на 10 рослин рекомендується застосовувати дозволені для використання інсектициди.

Основний захід щодо догляду за посівами проса - своєчасне знищення бур'янів.

Через 3-5 днів після посіву проводять досходове боронування, коли наклюнувшіеся насіння мають невеликі проростки. Боронування до сходів в момент наклевиванія зерна проводиться легкими зубовими боронами по діагоналі або впоперек рядків. Воно дуже ефективно в боротьбі з бур'янами і створює сприятливі умови для появи сходів проса. На початку фази кущення рослин проводять послевсходовое боронування впоперек рядків або по діагоналі поля легкими боронами.

На розріджені, слабоукоренівшіхся всходах боронування не рекомендується.

На широкорядних посівах боронування проводять при добре окреслених рядках на глибину 4-5 см культиваторами КРН-4,2, КРН-5,4, КРН-2,8, оснащеними бритвеними або стрілчастими лапами. Наступні обробки проводять у міру появи бур'янів до змикання рядків.

Хімічн і заходи захисту рослин у період вегетації проводять у разі виникнення безпосередньої загрози втрати врожаю. Недобір урожаю від бур'янів досягає 10-15%, а при сильній засміченості 50% і більше, особливо в перший період росту до виходу в трубку. Найбільш небезпечні бур'яни в посушливих умовах. У роки достатнього зволоження бур'яни також обганяють культуру в рості і пригнічують посіви.

Для боротьби з бур'янистої рослинністю використовують хімічні препарати

Дуже важливо вибрати термін обробки гербіцидами. Першу обробку посівів гербіцидами виконують при появі у проса третього справжнього листочка і закінчують протягом 3-5 днів. Запізнення із першою обробкою проти бур'янів тягне за собою зниження ефективності препарату і врожайності проса. Якщо бур'яни з'явилися знову, слід провести другу обробку гербіцидами, але закінчити її треба до початку викидання проса, інакше може утворитися череззерніце.

В системі заходів, що сприяють підвищенню продуктивності проса, найбільш важливим елементом є застосування засобів захисту рослин. Для проса це питання досить актуальне, оскільки дослідження, проведені в РУП «НВЦ НАНБ з землеробства» на інфекційному фоні, показали відсутність стійкості до ураження курній сажкою як завозяться в республіку сортів, так і сортів місцевої селекції. Отже, з метою зниження ступеня ураження курній сажкою необхідне обов'язкове протравлення насіння.

Просо може дивуватися близько 30 видами хвороб і шкідників. Щорічно втрати врожаю від них становлять 10-12%, а в роки епіфітотійного розвитку хвороб - до 50-60%.

Найбільш шкідлива для проса головешка. Це захворювання проявляється в період викидання волоті. Уражені волоті повністю руйнуються, замість них утворюються довгасті здуття у вигляді жовен довжиною 3-5 см, заповнені чорно-бурого порошкоподібної масою. Основне джерело інфекції - насіння. Ґрунтова інфекція проявляється в посівах проса після проса.

Бактеріальні хвороби проявляються у фазах виходу в трубку і викидання. Сильно уражені стебла відмирають до появи волоті. Особливо інтенсивно захворювання розвивається у вологу погоду і в загущених посівах.

З шкідників проса найбільшої шкоди завдають просяний комарик і стебловий метелик.

Просяний комарик поширений у всіх зонах обробітку проса. Небезпечні личинки просяного комарика, які харчуються квітковими плівками. Сильніше уражаються рослини пізніх строків посіву. Личинки заляльковуються всередині зерен, і останні залишаються щуплими, недорозвиненими. Вражатися може від 5 до 20% колосків.

Заходи боротьби наступні: оптимальні строки посіву, знищення бур'янів: обприскування посівів БІ-58 новий, 400 г / л к.е. - 0,7- 1; Данадим, 400 г / л к.е., рогор-С, КЕ - у дозі 0,7-1,0 л / га; своєчасне прибирання проса та знищення відходів після очищення насіння.Поразка стебла метеликом викликає всихання суцвіття і повну загибель зерна.

Заходи боротьби: знищення крупностебельних бур'янів; ізоляція посівів проса від кукурудзи; обприскування посівів в період появи гусениць тими ж препаратами, що й проти комарика; видалення післяжнивних залишків та глибока оранка

Тема 17: Шкідники і хвороби бобових культур і система захисту

1.Трипс гороховий

2.Зернівка квасолева

3.Плодожерка горохова біло плямиста

4.Горохова совка

5.Бактеріальні хвороби

6.Вірусні хвороби

7.Деформуюча мозаїка

8.Звичайна мозаїка

9.Система заходів проти шкідників і хвороб





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 546 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...