Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гельмінтоспоріоз кукурудзи



На листі кукурудзи утворюються бліді сухі плями, що досягають довжини 24 см і більше. Плями обмежені вузькою темно-коричневою або червонувато-коричневою облямівкою. На плямах формується оливково-бурий або оливково-зелений наліт, який являє собою конідіальне спороношение збудника. Зазвичай хвороба вражає верхівки листя, хоча можна спостерігати розвиток плям по всій листовій пластинці. При сприятливих умовах хвороба призводить до передчасного засихання хворих листя. Крім листя хвороба вражає підземні та надземні міжвузля, утворюючи при цьому зелені або темні плями з облямівкою різних форм і розмірів. На качанах хвороба починає проявлятися біля основи і в поглибленнях між зерновками у вигляді щільного повстяного нальоту темно-коричневого кольору, що складається з конідіального спороношення збудника.

Біологія збудника:

В уражених листках гриб поширюється міжклітинних в паренхімі з подальшим переходом в судинну систему у вигляді трахеомікоз. Інкубаційний період хвороби залежить від онтогенезу рослини і факторів зовнішнього середовища. При сприятливих умовах збудник може дати до трьох поколінь конідіального спороношення на рік. Конідії збудника дуже стійкі до дії високих температур. На відмерлих рослинах гриб зберігається у вигляді дернинок з конідіями і в грунті до глибини 10 см. На насінні збудник зберігається в оболонці зернівки. З заражених насіння інфекція передається на сходи, де формується первинний осередок конідіального спороношення.

Джерела інфекції:

Грунт, рослинні залишки, насіння.

Сприятливі умови для розвитку патогена:

Висока відносна вологість повітря і температура.

Заходи боротьби:

- Глибока обробка грунту з метою знищення рослинних залишків.

- Протруювання насіння кукурудзи фунгіцидами (д.р. тритиконазол, 200 г / л)





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...