Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Цефалоспороз



Захворювання проявляється на початку молочної стиглості кукурудзи. Надземні частини рослин (стебла, листя, листкові піхви) набувають червоно-пурпурового або бурого забарвлення. Зміна забарвлення рослини починається з верхніх листків і поступово поширюється на нижні. Спочатку воно проявляється вздовж центральної жилки листка, а потім охоплює решту пластинки. У вологу погоду на уражених піхвах листків розвивається білувато-рожевий, ніжний, бархатистий наліт. При косому зрізі стебла добре видно почорніння судинних пучків, що є найхарактернішою ознакою хвороби. Хвороба часто викликає посилене потовщення стебла.

Збудником почорніння судинних пучків рослин є незавершений гриб Cephalosporium acremonium Cda. порядку Hyphomycetales. Він на грибниці утворює вертикально стоячі, прості, трохи потовщені на кінцях конідієносці 30-60 мкм завдовжки, що виступають на поверхню у місцях ураження.

На кінцях конідієносців послідовно, по одній, формуються яйцеподібні одноклітинні конідії, 3-4 х 1-1,5 мкм. Вони зібрані у головки кулястої форми. Поширюється гриб під час вегетації рослин конідіями, які при наявності вологи і сприятливій температурі проростають й уражують рослини. У судинній системі стебла патоген, поширюючись, часто доходить до качанів, уражуючи насіння. Під час проростання насіння гриб проникає у росток і дифузно поширюється по рослині. Він також добре розвивається й зберігається грибницею на рештках рослин.

Шкідливість хвороби полягає в тому, що рослини, які виросли з ураженого насіння, не плодоносять. При ураженні рослин до викидання волотей насіння в качанах утворюється щупле. Ураження рослин на початку молочної стиглості звичайно не викликає значного зниження врожаю. Для запобігання розвитку хвороби рекомендується видалення уражених рослин на насіннєвих ділянках до початку збирання врожаю, протруєння насіння, видалення післяжнивних решток з поля і обов'язкова зяблева оранка плугом з передплужником. При сильному поширенні хвороби забороняється посів кукурудзи після кукурудзи.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 251 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...