Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Карантинні заходи



Карантин рослин - комплекс державних ЗАХОДІВ, дозволяють попередіті Проникнення и Розповсюдження найнебезпечнішіх шкідніків, хвороб Паркінсона й бур'янівс.-х. культур.Направлен право на захист рослинних ресурсов країни. Щороку Шкідники та хвороби рослин несуть 20-25% потенційного СВІТОВОГО врожаю продовольчих культур. У Нашій стране, як І, очевидно світу, Створена карантинної служби. Завдання карантінної служби - перевірка и знезаражування рослинних матеріалів, что прібувають з-за кордону (Зовнішній карантин рослин), контролю над перевезених рослинних матеріалів у стране (Внутрішній карантин рослин).

Тема 14: Хвороби кукурудзи і система захисту

1.Сажкові хвороби (пухирчаста сажка, летюча сажка).

2.Іржа кукурудзи.

3.Цефалоспороз.

4.Склероспороз.

5.Гельмінтоспороз.

6.Диплодіоз.

7.Стеблові і кореневі гнилі.

8.Хвороби качанів і насіння:

а) фузаріоз

б) нігроспороз

в) червона гниль

г) сіра гниль

д) Бактеріоз качанів

ж) Біль качанів

9.Пліснявіння качанів і зерна

(сіро-зелене пліснявіння, темне пліснявіння, рожеве пліснявіння).

10.Бактеріальні хвороби кукурудзи

11.Вірусні хвороби (заляльковування, смугастість, карликова мозаїка).

12.Система заходів проти хвороб кукурудзи.

Зменшення світових запасів зерна, спричинене погодними катаклізмами в основних країнах-виробниках кукурудзи, призвело до сприятливої кон’юнктури цін на світовому ринку зерна. Однак суттєве зростання посівних площ під цією культурою, яке ми спостерігаємо останніми роками, може викликати погіршенню фітосанітарного стану посівів. Також, все більше господарств в силу економічних причин переходять на більш короткі сівозміни і навіть монокультуру кукурудзи, а також енергоощадні способи обробітку грунту, що може призвести до накопичення інфекційного матеріалу збудників багатьох хвороб. У данному аспекті досить шкідливими і поширеними є пухирчаста та летюча сажки. Для ефективного контролю сажкових хвороб кукурудзи необхідні зання щодо їх симптоматики, біологічних та екологічних властивостей збудників. Саме на ці питання акцентовано увагу у статті.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...