Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Санітарно-гігієнічна оцінка закритого плавального басейну



Планування закритого плавального басейну має, на відміну від інших спортспоруд закритого типу два основні приміщення: зал ванни басейну і зал для підготовчих занять ("суха" розминка). Тому після гардероба для верхнього одягу плавець повинен пройти в роздягальню (роздільні), яка повинна мати декілька різних виходів: у зал "сухої" розминки, в душову (через неї в зал ванни) і безпосередній вихід в зал ванни басейну. При такому плануванні виключається контакт спортсмена з глядачем, що дуже важливо для підтримки чистоти споруди і повітряного середовища в басейні.

Санітарно-гігієнічний стан залу для підготовчих занять по всіх параметрах відповідає залу спортивних ігор (див. відповідне заняття).

Розміри залу ванни басейну залежать від розмірів ванни (25 або 50 м) і числа доріжок в ній (6-8), кожна з яких має ширину 1,25 м. Навколо ванни розташовується обхідна доріжка ("борт"), ширина якої 2,5-3 м. Частина борту шириною 0,5 м, прилегла до ванни, підведена на 10 см з метою гасіння хвилі в басейні і попередження переливання води через край ванни на обхідну доріжку. У останній повинно бути декілька зливних колодязів для підтримки підлоги в сухому стані (попередження травматизму). Доріжка і частина стін залу повинні мати спеціальний підігрів 30°С для профілактики простудних захворювань плавців.

Стіни викладаються водотривкою плиткою світлих тонів (на висоту не менше 2,5-3 м від підлоги), вище - водотривкі матеріали в комбінації з шумоізолюючими. Рівень шуму в басейні достатньо високий унаслідок емоційності плавання, раннього вікового початку спеціалізації в плаванні (5-6 років), хорошого віддзеркалення звуку від поверхні води і інших чинників. Надмірний шум стомлює, знижує працездатність у плавців і тренерів. Допустимий рівень шуму – не більше 60 дБ. Стіни і дно ванни басейну теж викладаються світлим (для кращої видимості під водою), цілим (для профілактики порізів) кахлем. Глибина ванни різна: у дрібній частині - 90 см (для початківців), в найглибшій - залежно від висоти платформи для стрибків - від 4 до 10 м.

Величезну роль для працездатності тих, хто займається плаванням, грає якість води у ванні басейну. Ця вода повинна бути питною і повинна відповідати наступним гігієнічним вимогам щодо "Питної води": температура води на 1-2 °С нижче за температуру повітря (для профілактики простудних захворювань); колір - не більше 5° (вода підфарбовується мідним купоросом; створює відчуття психологічного комфорту); смак і запах - не більше 2 балів (не помітний, якщо спеціально не загострити увагу); прозорість - на всю глибину ванни басейну; зміст залишкового хлора - 0,3-0,5 міліграм/л (визначається у воді басейну кожні 2 години).

Хлорування - дешевий, широко поширений, але небезпечний для людини метод знезараження води. Переважно інші методи: озонування, УФ-опромінення, сріблення та інші. Метод озонування, крім бактерицидного ефекту, збагачує воду і шар повітря над нею (у зоні дихання людини) киснем, що дуже важливо для різних видів спортивного плавання, як аеробного виду рухової діяльності.

Для попередження інфекційних захворювань (кишкові інфекції) той, хто займається плаванням, повинен двічі (до і після плавання) пройти через душову кабіну, помивши тіло гарячою водою з мочалкою і милом і знезаразити ступні (профілактики епідермофітії), пройшовши через ножну ванну завглибшки 15 см з теплою проточною водою. Температура води в басейні складає для новачків - 29°С, для груп здоров'я - 29-30°С, для стрибунів - 28°С, для спортивного плавання - 24-26°С.

Вологість повітря в басейні - не більше 65 %, рух повітря мінімальний (0,2 м/с), для попередження переохолодження плавців.

Освітлення обов'язков – і природне, і штучне. Вікна розташовуються на одній із стін залу (краще південний схід) вище за рівень води на висоті не менше 1,5 м, для того, щоб забезпечити оптимальний кут віддзеркалення світлових променів від поверхні води і понизити засліплюючий ефект.

Штучне освітлення створюють люмінесцентні лампи, розташовані під стелею залу. На поверхні води світловий потік складає 150-200 лк, в зоні стрибків (вертикальне освітлення) - не менше 100 лк.

Вентиляція повинна забезпечувати 3-4-кратний обмін повітря на годину. Всі вищеперелічені умови забезпечують оптимальний санітарно-гігієнічний стан закритого плавального басейну для тих, хто займається.

Пропускна спроможність басейну визначається кваліфікацією тих, що займаються: для новачків - 10-12 чоловік на доріжці (максимум 15), кваліфіковані спортсмени - 2-3 людини.

У плаванні, як і в інших видах спорту, для попередження захворювань інфекційної природи дуже важливе дотримання правил особистої гігієни, користування індивідуальними засобами гігієни (мочалка, мило, рушник, сланці, купальник).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 512 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...