Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Санітарно-гігієнічна оцінка спортивних споруд закритого типу



Розміри споруди визначають і (або) визначаються пропускною спроможністю об'єкту, тобто числом осіб, що одночасно займаються, або кількістю площі споруди на того, хто займається. Пропускна спроможність визначається специфічністю рухової діяльності і повинна дотримуватися, оскільки забезпечує травмобезпечність занять і достатність простору, зокрема повітря.

Підлога в основному приміщенні спортспоруди повинен бути дерев'яним (екологічно безпечним), палубним (з додатковим кріпленням вертикальними стояками для травмонебезпеки), чистим, світлим (для кращого освітлення), рівним, без щілин (травмонебезпечність), забарвлення масляне (дає мінімум виділень в повітря приміщення), неблискуче (не створює відблиски), не слизьким.

Стіни і стеля світлі (оптимум освітлення), забарвлення масляне у стін не вище 2 м від підлоги і далі, включаючи стелю, білення (сприяє природній вентиляції приміщення через матеріал стін). Виступів у стін і стелі бути не повинно з міркувань травмобезпечності і попередження забруднення повітря пилом. За наявності виступів на стінах потрібна їх обшивка дерев'яними панелями, особливо в зоні роботи спортсмена. Забарвлення підлоги, стін, стелі бажано теплих тонів, що створюють відчуття комфортності у тих, хто займається.

Підлога повинен мати чітку розмітку для ігрових майданчиків (не менше 5 см), контрастну за кольором між собою (за наявності декількох майданчиків) і з підлогою і зону небезпеки (вільну від будь-яких предметів).

Мікроклімат закритої спортспоруди, впливає на терморегуляцію, працездатність людини, визначається багатьма параметрами і дуже важливий в гігієнічній оцінці умов проведення занять. Визначення температури і вологості повітряного середовища проводиться аспіраційним психрометром; рух повітря - кататермометром; зміст О2 і СО2, мікробів, пилу в повітрі дуже важливо для оптимального забезпечення м'язової діяльності, але їх визначення в рамках учбових занять не проводиться, оскільки вимагає складної апаратури. Далі проводиться оцінка освітлення природного і штучного, вентиляції і опалювання по схемах, детально викладених на попередньому занятті.

Оцінка устаткування проводиться в плані його травмонебезпечності, наявності небезпечних зон. Устаткування повинно бути присутнім тільки необхідне для заняття, все зайве приводить до засмічення залу і збільшенню його травмонебезпечного стану.

На підставі наведених параметрів санітарно-гігієнічного стану спортивного залу робиться висновок про відповідність їх гігієнічним нормативам і даються рекомендації щодо поліпшення умов проведення занять.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 408 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...