Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Санітарно-гігієнічна оцінка дитячого оздоровчого табору



Розрізняють наступні типи дитячих оздоровчих таборів: 1) не більше 400 дітей; 2) не більше 1000 чоловік. Дітей розподіляють на такі вікові групи: 7-8 років - 25-30 чоловік; 10-12 років - 40 чоловік і 13-15 років - 40 чоловік.

Дитячий оздоровчий табір бажано розміщувати в приміській зоні, в зеленому масиві поблизу від водоймищ, джерел водо- і електропостачання. Враховується зручність під'їзних шляхів.

Площа ділянки табору визначається з розрахунку 250 м2 на людину, сюди не включається площа пляжу, водоймища, підсобного господарства, очисних споруд.

Розрізняють наступні основні зони:

- головна (спальні корпуси, приміщення загону (з розрахунку 4 м2 на дитину), столовая, майданчик для вранішньої лінійки, куточок юного натураліста (город, фруктовий сад по 200-300 м2, вольєри для тварин, альтанка);

спортивна (спортивне ядро, майданчик для легкої атлетики, гімнастики, волейболу, футбольне поле, тир, майданчик для баскетболу);

медична (медпункт і ізолятор);

службово-господарська (адміністративні приміщення, госпподвір'я, кухня, котельна, душова, пральня, склади, гараж, майданчик для сміття).

Зони роз'єднані зеленими насадженнями, які йдуть також по периметру ділянки і по території табору, вільної від споруд. Зелена зона повинна займати не менше 50 % загальній площі табору.

У період табірного відпочинку повинна бути проведена певна оздоровча робота:

- розподіл дітей на медичні групи для занять фізичною культурою і
спортом (проводиться лікарем і доводиться до відма вожатих);

організація щоденних гартуючих процедур (сонячні, повітряні ванни, купання);

контроль за санітарним станом приміщень у вигляді міжзагонових змагань, контроль за чистотою території табору;

навчання, організація і контроль за дотриманням особистої гігієни;

щоденне проведення уранішньої гімнастики;


- проведення бесід медперсоналом табору про значення всіх гігієнічних заходів для здоров'я дітей (чистота і індивідуальність особистих речей, попередження корости, педикульозу, епідермофітії, інфекційного гепатиту, дизентерії, глистових захворювань; гігієна дівчаток, хлопців і ін. питання);

- організація ігор, змагань по різних аспектах особистої і суспільної
гігієни.

У таборі проводиться велика спортивно-масова робота:

- проведення загальнотабірних заходів і заходів загону, змагань, спартакіад зі здачі вікових нормативів;

організація і проведення спортивних ігор по різних видах фізичної культури;

проведення рухових ігор;

ігри-змагання для молодших груп;

- гри-змагання по різних видах спорту з дітьми з сусідніх
оздоровчих таборів;

організація і проведення спортивних свят;

проведення і організація одноденних туристичних походів;

організація і проведення свят "Здоров'я", "Мойдодир", "Веселі старти";

проведення військово-спортивних ігор;

огляди строю і пісні.

Спортивна зона табору залежить від його місткості. Якщо табір розрахований не більш, ніж на 400 чоловік, то обладнали легкоатлетичні майданчики з футбольним полем 40 х 60 м; для занять гімнастикою - майданчик розміром 30 х 48 м; для волейболу – 24 х 15 м; для настільного тенісу (на 2 столи) - 15,5 х 9 м; три майданчики для молодших школярів (для уранішньої зарядки, для рухомих ігор, бадмінтону та ін.). Якщо в таборі 400-1600 дітей, то повинні бути обладнані: один тенісний корт, футбольне поле 60 х 90 м, бігова доріжка, тир. Можливий літній відкритий плавальний басейн, місце для катання на роликових ковзанах, для стрілянини з лука і лижосховища, якщо табір діє цілорічно.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 298 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...