Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні положення. Людському організму щодня потрібно більше 50 харчових компонентів



Людському організму щодня потрібно більше 50 харчових компонентів. Щоб забезпечити організм всіма необхідними компонентами, слід максимально різноманітити харчовий раціон. У цілому, харчування спортсменів повинно ґрунтуватися на дієтах, розроблених для звичайних здорових людей, проте споживання вуглеводів, протеїнів і води, а також загальна кількість вживаної харчової енергії, повинні бути підвищеними.

Шість категорії живильних речовин і їх підгрупи

Вуглеводи Протеїни Жири
Прості Складні Амінокислоти Насичені Ненасичені
Вітаміни Мінерали Вода  
Водорозчинні Жиророзчинні      
             

Раціон спортсмена

Раціон спортсмена повинен включати наступне:

Енергія. С поживані вуглеводи, жири і протеїни повинні в сукупності володіти адекватною енергетичною цінністю, щоб повністю забезпечувати енерговитрати на тренуваннях і змаганнях. Крім того, енергія необхідна для підтримки маси тіла. Кількість необхідної енергії визначається індивідуальним рівнем метаболізму у спортсмена (залежним від віку, статі і конституції), термогенезом і фізичною активністю (об'єм та інтенсивність тренувань). Щоденна витрата енергії на рівні 4000 Ккал і більш у спортсменів не є рідкістю. Якщо організм спортсмена заповнює витрачену енергію за рахунок споживаної їжі, вірогідність виникнення дефіциту якого-небудь живильного компоненту мінімальна.

Протеїни. Протеїни необхідні для підтримки м'язової маси, відновлення пошкоджених тканин і для вироблення антитіл при боротьбі з різними інфекціями.Процентна кількість енергії, отриманої від протеїнів, повинна складати біля 12- 15%. У спортсменів з відносно невисокими потребами в енергії норма споживання протеїнів повинна складати 0,8-1,0 г на кг. У тих видах спорту, де потрібна підвищена витривалість, співвідношення 1,2-1,6 г, що рекомендується на кг, а в силових видах спорту воно може доходити до 1,8 г на кг. Перевищення даних норм особливо не позначиться на збільшенні м'язової маси, зате може привести до обезводнення організму, остеопорозу і збільшенню жирових запасів.

Жири. Для спортсменів рекомендуються дієти з пониженим вмістом жирів (25-30% від загальної кількості споживаних кілокалорій), оскільки основну частину енергії вони отримують з вуглеводами. Хоча жири і є необхідною складовою правильного харчування, їх підвищений вміст в раціонах не є необхідним. Навіть у найхудорлявіших спортсменів є немало жирових запасів. Надмірні жири уповільнюють процес травлення, що створює відчуття тяжкості в області шлунка, що приводить до млявого самопочуття.

Різноманітність. Різноманітність споживаної їжі сприяє забезпеченню організма всіма необхідними вітамінами і мінералами (див. нижче таблицю, в якій вказані основні харчові джерела вітамінів).

Рідина - необхідна для гідратації організму. Її втрати при інтенсивних тренуваннях можуть складати 200-300 мл на годину Після таких тренувань необхідно заповнювати клітини організму вологою, щоб компенсувати ще і вихід рідини з сечею.

Вуглеводи. Для досягнення оптимальної спортивної форми необхідно забезпечувати організм додатковою енергією за рахунок збільшення вмісту в раціоні вуглеводів. 55-60% енергії повинно поступати в організм з вуглеводами. Щоденна норма споживання вуглеводів у спортсменів повинна складати 5 г на кілограм маси тіла. У деяких спортсменів енерговитрати такі, що це співвідношення може доходити і до 10 г на кг ваги. Необхідна кількість енергії залежить від віку, статі, маси тіла, а також від співвідношення об'єму і інтенсивності тренувань.

Вуглеводи (СНО), що містяться в їжі, є кращим джерелом енергії для фізичної активності. Один грам вуглеводів містить 4 кілокалорії. Як прості, так і складні СНО, містять нерозчинні і/або розчинні харчові волокна.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 291 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...