Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Становище виробничої діяльності підприємств будіндустрії



ЛЕКЦIЯ 10.

Тема. ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ І РОЗВИТКУ ОНОВЛЮВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ.

1. Становище виробничої діяльності підприємств будіндустрії.

2. Наукове забезпечення оновлювальної діяльності.

3. Високопрофесійне управління оновлювальною діяльністю.

4. Стан державного фінансування оновлювальної діяльності.

5. Іноземні інвестиції в оновлювальну діяльність.

6. Рекламна діяльність для реалізації оновленої продукції

Становище виробничої діяльності підприємств будіндустрії.

Добре скоординованої та всеохоплюючої системи оновлювальної діяль­ності в Україні поки що не існує. Таку систему необхідно створювати, використовуючи окремі наявні структури і вводячи нові структурореформу­ючі елементи.

Запровадження у сферу оновлювальної діяльності ринкових методів господарювання вимагає докорінної трансформації традиційних організацій­них форм подолання невиправданого монополізму. Значною мірою досягну­то визнанням легітимності та фінансової підтримки з боку держави і комер­ційних структур, створених у 1991-1992 роках галузевих та функціональних академій наук України. До певної міри конкурентом Національної Академії Наук, яка протягом багатьох років була і залишається по суті монопольною державною структурою, може й повинна стати багато профільна Академія наук вищої школи України, де зосереджена майже половина наукового потенціалу молодої держави. Саме така академія може сприяти виникненню нових перспективних напрямків на стиках наук, мобільному відкриттю нових спеціальностей, активізації оновлювальної діяльності в Україні.

Статичні структури науково-технічних утворень, їхні надмірні розміри та жорстку спеціалізацію на використання окремих стадій оновлювального циклу варто замінити переважно мобільними асоціативними організаціями у вигляді малих оновлювальних фірм (підприємств), консалтингових компаній, науково-технічних і науково-впроваджувальних кооперативів, тимчасових творчих колективів та інших гнучких форм діяльності. Вражаючим прикла­дом досить ефективної оновлювальної діяльності може слугувати київське мале підприємство «КОМОС» (назва є похідною від словосполучення «ко­манда Осауленка» - відомого винахідника в галузі електроніки і засновника фірми). Це підприємство під своєю «покрівлею» зібрало півсотні інженерів надвисокого класу і створило новітні телевізори (за оцінкою преси, навіть кращі за деякі японські зразки) з електронно-променевою трубкою, в якій уперше в світі вдалося приблизно на 15-20% знизити напругу (зазначимо, що сучасний телевізор - це 25 і більше тисяч вольт на вузлах та блоках), змен­шити застосування шкідливих добавок, поліпшити якість зображення. Технічна новація, що здатна безвідмовно функціонувати протягом 20 років, викликала серйозну заінтересованість зарубіжних підприємців. Нова телеві­зійна трубка пройшла нещодавно випробування на відомій у світі південно­корейській фірмі «Самсунг». За п’ятьма параметрами вона переважає кращі зразки світових фірм, а по окремих - переважає навіть у 20 разів. Навколо МП «КОМОС» створено асоціацію підприємств з виробництва електронної техніки, що прагнуть швидше розпочати масовий випуск нових телевізорів. Своє співробітництво МП «КОМОС» пропонують декілька українських підприємств (Київський радіозавод, вінницький «Термінал», львівський «Електрон», сімферопольський «Фотон». З природним невдоволенням можна лише констатувати, що таких малих підприємств в Україні поки що одиниці. Але саме вони у найближчому майбутньому мають стати визначальними у комплексі напрямків оновлювальної діяльності.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 162 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...