Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система вентиляції картера



Призначена для видалення парів палива та газів з картера двигуна.

Тип – примусова.

Будова:

- повітряний фільтр маслоналивного патрубка;

- маслоуловлювач;

- клапан вентиляції картеру;

- кран вимкнення системи вентиляції.

Робота системи вентиляції картера.

При роботі двигуна з неповністю відкритою дросельною заслінкою під дією великого розрідження у впускному газопроводі клапан піднімається, верхня ступінчата частина клапана входить в отвір штуцера й зменшує прохідний перетин клапана до величини, необхідної для проходу малого обсягу газів, що прориваються в картер двигуна.

При роботі двигуна з повністю відкритою дросельною заслінкою розрідження у впускному газопроводі падає й клапан під дією власної ваги опускається, відкриваючи повністю прохідний перетин, величина якого відповідає проходу великого обсягу газів, що прориваються в картер двигуна.

Із клапана гази відсмоктуються по спеціальній трубці в центральну частину впускного газопроводу.

Перед клапаном на виході із внутрішнього простору двигуна картерні гази проходять через спеціальний маслоуловлювач, що відокремлює частки масла від газів, що відсмоктують.

Зовнішнє повітря попадає в картер двигуна через повітряний фільтр, об'єднаний з маслоналивним патрубком. Очищати й промивати цей фільтр необхідно при кожній зміні масла у двигуні.

Призначення, ТХ, будова та робота системи живлення паливом двигуна ЗІЛ-131

Система живлення призначена для очистки палива і повітря, приготування горючої суміші, підводу її до циліндрів двигуна, відводу відпрацьованих газів і збереження запасів палива.

Паливо – бензин А-76;

Ємність системи – 340 л.

В автомобілі ЗІЛ-131 (двигун ЗІЛ-131) система живлення складається з:

1. Двох паливних баків;

2. Фільтра відстійника;

3. Паливного насосу;

4. Фільтра тонкої очистки палива;

5. Карбюратора з елементами керування;

6. Повітряного фільтру з впускним трубопроводом;

7. Пневмовідцентрового обмежувача обертів;

8. Глушника з прийомною і випускною трубами;

9. Крана вимикання паливних баків;

10. Трубопроводів.

Паливні баки потрібні для зберігання запасу палива на автомобілі.

На автомобілі ЗІЛ – 131 два паливних баки по 170 літрів. Наливні горловини баків закриті герметичними відкидними кришками з швидкодіючими затискачами.

Правий паливний бак споряджений клапанною коробкою з автоматично діючими клапанами(впускним – спрацьовує при розрідженні 0.016 -0.034 кгс/см2 і випускним - спрацьовує при підвищенні тиску на 0.11 – 0.18 кгс/см2), які з’єднують порожнину паливного баку з атмосферою у випадку підвищення або пониження внутрішнього тиску в баку.

Паливний насос – для примусової подачі палива з баків в поплавкову камеру карбюратора.

На автомобілі ЗІЛ – 131 паливний насос діафрагменний, герметизований, з важелем ручної підкачки палива. Продуктивність насосу - 180 літрів за годину (не менш) при частоті обертів розподільного валу двигуна 1300 – 1400 обертів за хвилину.

Паливні фільтри потрібні для очистки палива від механічних домішок. Паливні фільтри:

- фільтр – відстійник (щілинний, пластини – 0.14 мм, щілини – 0.05 мм)

- фільтр тонкої очистки палива (керамічний).

Карбюратор – для приготування горючої суміші необхідного складу за режимом роботи двигуна.

Повітряний фільтр потрібен для очистки повітря від пилу (механічних домішок).

На автомобілі ЗІЛ –131 фільтр піномасляний, інерційний, з трьохступеневою очисткою повітря і спеціальним патрубком відбору повітря в компресор.

Впускний колектор – для підведення горючої суміші від карбюратора в циліндри двигуна.

Випускні колектори служать для випуску відпрацьованих газів.

Глушник потрібен для зменшення шуму випуску відпрацьованих газів.

Принцип дії:

Паливо (бензин) засмоктується насосом із одного баку (вибір баку здійснюється за допомогою 3-х ходового крану) і подається крізь фільтр-відстійник і фільтр тонкої очистки у карбюратор, де розпилюється і змішується з очищеним повітрям, що надходить з повітряного фільтру. Отримана горюча суміш по впускному трубопроводі попадає в циліндр двигуна.

Відпрацьовані гази із циліндрів відводяться крізь випускний трубопровід і глушник в атмосферу.

Будова і принцип робота карбюратора К-88А.

Процес сумішоутворення полягає в змішуванні бензину в розпорошеному стані з повітрям у певній пропорції.

Горюча суміш - суміш парів бензину з повітрям.

Робоча суміш - горюча суміш у циліндрі двигуна разом із залишковими газами.

У середньому для повного згоряння 1 кг бензину теоретично потрібно 15 кг повітря.

При роботі двигуна кількість повітря в суміші може бути більше або менше теоретично необхідного.

Склад горючої суміші залежно від співвідношення палива й повітря характеризується спеціальним показником - коефіцієнтом надлишку повітря.

Коефіцієнт надлишку повітря – це відношення дійсної кількості повітря в суміші до теоретично необхідної кількості для повного згоряння палива в ній, тобто

α =

Залежно від співвідношення мас бензину й повітря розрізняють наступні види сумішей:

Нормальна - суміш, у якій на 1 кг палива доводиться 15 кг повітря (α = 1.0).

У збідненій є невеликий надлишок повітря (α = 1.05 – 1.15),

Бідна - значний надлишок повітря (α = 1.2- 1.25).

Збагачена - суміш, що має невелику нестачу повітря (α = 0.8-0.95),

Багата - має значну нестачу повітря (α = 0.4-0.8).

Режим пуску двигуна. При пуску холодного двигуна потрібно багата горюча суміш із α = 0,4-0,6. Це необхідно тому, що значна частина палива в циліндри не попадає, а залишається у вигляді конденсату на стінках впускного трубопроводу.

Режим холостого ходу — суміш потрібна також багата з α = 0,6-0,8, тому що дросельна заслінка прикрита й наповнення циліндра повітрям погіршується.

Режим часткових (середніх) навантажень — суміш потрібна збіднена (економічна) з α = 1,05-1,15, тому що від двигуна повної потужності не потрібно й він працює більш економічно.

Режим повних навантажень — суміш потрібна збагачена з α = 0,8-0,95, тому що така суміш має найбільшу швидкість згоряння, а отже, тиск газів збільшується й зростає потужність двигуна.

Режим прискорення — суміш повинна значно збагачуватися, що необхідно для швидкого збільшення швидкості обертання колінчатого вала двигуна й підвищення його потужності, тобто щоб двигун мав гарну приємистість.

Карбюратор — прилад, у якому відбувається змішування палива з повітрям у певній пропорції й ретельне розпилювання його в повітрі.

Найпростіший карбюратор складається з поплавкової камери з поплавцем, голчастого клапана, дозуючого пристрою з жиклером і розпилювачем, змішувальної камери з дифузором, дросельною заслінкою й повітряною заслінкою. Змішувальна камера карбюратора з'єднується із впускним трубопроводом двигуна.

Принцип дії: паливо подається в поплавкову камеру через голчастий клапан; у міру наповнення камери поплавець спливає й клапан закривається, у такий спосіб у поплавковій камері підтримується постійний рівень палива. При такті впуску за рахунок розрідження повітря надходить у циліндри двигуна, проходячи змішувальну камеру карбюратора. Тиск у потоці повітря нижче атмосферного, а в поплавковій камері - атмосферне, тому що вона з'єднується дренажним отвором з атмосферою. У результаті цього паливо з поплавкової камери надходить через жиклер, дозуючого пристрою в змішувальну камеру. У дифузорі повітря підхоплює паливо, розпилює його на дрібні частки й несе через впускний трубопровід і клапан у циліндр двигуна.

Карбюратори сучаснихдвигунів мають спеціальні системи та пристрої, що забезпечують готування горючої суміші необхідного складу на різних режимах:

- головну дозуючу систему з пневматичним гальмуванням палива – для отримання збідненого складу горючої суміші від малих до великих навантажень; складається з паливного та повітряного жиклерів і дифузора постійного перерізу;

- систему холостого ходу – для приготування суміші багатого складу на малих обертах колінчатого вала при холостому ході; складається з паливного жиклера холостого ходу, повітряного жиклера, каналів та регулювального гвинта;

- система пуску – для приготування суміші багатого складу під час пуску двигуна; складається з повітряної заслінки з автоматичним клапаном;

- економайзер – для приготування суміші збагаченого складу при повних навантаженнях; складається з клапана з пружиною, жиклера економайзера та деталей приводу;

- прискорювальний насос – для забезпечення роботи двигуна при різкому збільшенні частоти обертання колінчатого валу; складається з поршня з пружиною, зворотного та нагнітаючого клапанів, деталей приводу;





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 1546 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...