Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи дослідження методики навчання природознавства



Метод – спосіб досягнення мети; сукупність прийомів або операцій практичного чи теоретичного пізнання дійсності.

1). Метод спостереження – цілеспрямоване сприйняття того чи іншого педагогічного явища без втручання в його хід. Ефективність спостереження залежить від чіткості визначення дослідником об’єктів сприймання, мети, способів фіксації його наслідків ( веденняпротоколу, фото- і кінозйомка, відео- та аудіо записи ).

2). Бесіда може бути як самостійним, так і допоміжним методом у поєднанні з іншими. Підготовка до неї передбачає визначення мети, завдань, розробку системи запитань.

3). Експеримент. Проводиться в умовах, створених дослідником.

Етапи експерименту:

а) визначення проблеми та висунення наукової гіпотези (науково обґрунтованого припущення про можливу ефективність того чи іншого нововведення);

Призначення експерименту – доказ гіпотези.

б) визначення завдань дослідження і вибір методів;

в) експеримент у експериментальних та контрольних групах, де, на відміну від перших, не перевіряється ефективність нових прийомів навчання і воно здійснюється без змін;

г) заключний етап: формулювання висновків та практичне застосування результатів;

4). Анкетування, тобто відповіді на запитання даються у письмовій формі.

5). Вивчення шкільної документації, робіт учнів.

6). Для встановлення кількісних залежностей між дослідженими педагогічними явищами використовують математично-статистичні методи.

7). Для теоретичного узагальнення використовують методи аналізу і синтезу.

2. Зв’язок методики викладання природознавства з іншими науками.

Методика викладання природознавства є педагогічною наукою, тому вона найтісніше пов’язана з педагогікою як по лінії дидактики (теорії навчання), так і по лінії виховання. Дидактика визначає загальні закони, принципи і правила навчання, що є обов’язковими і для методики природознавства. Навчання в школі має виховне спрямування: виховує сам зміст матеріалу, що вивчається, весь процес навчання, виховує і особистість учителя, його захоплення наукою. В розробці теорії виховного навчання методика спирається на загальні закономірності теорії виховання.

Методика природознавства має також зв’язок з психологією, яка вивчає закономірності психічної діяльності школярів: проблеми пізнання, розуміння, запам’ятовування, розвитку мислення і мови, формування понять, умінь і навичок.

МВП пов’язана також з окремими природничими науками, зокрема, з ботанікою, зоологією, анатомією, фізіологією, гігієною, географією, фізикою та ін., а також з методикою їх викладання. Все це допомагає вчителю методично правильно планувати уроки, добирати доступний дітям матеріал та застосовувати найраціональніші методи і прийоми його вивчення.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 3729 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...