Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність інвестиційної стратегії



Інвестиційна діяльність компанії (фірми) являє собою досить тривалий процес і тому повинна здійснюватися з урахуванням визначеної перспективи. Формування напрямків цієї діяльності з урахуванням перспективи являє собою процес розробки інвестиційної стратегії.

Поняття стратегії діяльності компанії (фірми), включаючи й інвестиційну стратегію, увійшло в економічну теорію близько 40 років тому, коли значно прискорилися темпи суспільного розвитку і науково-технічного прогресу. В умовах більш швидкої зміни зовнішнього середовища діяльності компаній (фірм) з'явилася необхідність не тільки оперативно реагувати на ці зміни, але і виробляти моделі розвитку з обліком прогнозованих змін.

У сучасній економічній літературі існує два принципових підходи до визначення терміна "стратегія діяльності". Одні автори розглядають його як процес формування системи довгострокових цілей і вибору шляхів їхнього досягнення; інші - тільки як "набір правил для прийняття рішень, якими організація керується у своїй діяльності чи як засіб для досягнення мети".

Перше трактування поняття стратегії є більш логічним, оскільки включає як процес формування довгострокових цілей, так і процес розробки шляхів їхньої реалізації. З обліком цих принципових положень під інвестиційною стратегією варто розуміти формування систему довгострокових цілей інвестиційної діяльності і вибір найбільш ефективних шляхівїх досягнення.

Слід зазначити, що процес стратегічного управління інвестиційною діяльністю компанії (фірми), тобто розробки її інвестиційної стратегії, одержує свою подальшу конкретизацію в процесі тактичного управління цією діяльністю шляхом формування інвестиційного портфеля компанії. На відміну від інвестиційної стратегії формування інвестиційного портфеля є середньостроковим управлінським процесом, що здійснюється у рамках стратегічних рішень і поточних фінансових можливостей компанії (фірми). У свою чергу, процес тактичного управління інвестиційною діяльністю одержує своє найбільш детальне завершення в оперативному управлінні реалізацією окремих інвестиційних програм і проектів. Таким чином, розробка інвестиційної стратегії є тільки першим етапом процесу управління інвестиційною діяльністю компанії (фірми). Форми взаємозв’язку окремих етапів цього процесу представлені на рис. 1.

Як можна бачити, розробка інвестиційної стратегії компанії (фірми), хоча в основному й орієнтована на довгострокові цілі (поле І.С.-З), включає також окремі середньострокові (поле І.С.-2) і короткострокові (поле І.С.-1) елементи, що згодом ведуть до прийняття конкретних управлінських рішень при формуванні інвестиційного портфеля і реалізації інвестиційних програм і проектів. Так, наприклад, у процесі розробки інвестиційної стратегії компанії може бути передбачене збільшення частки реальних інвестицій у виробничій сфері протягом 5 років до 40%, у тому числі в середньостроковому періоді - до 30% (поле І.С.-2), і в короткостроковому (поточному) періоді - до 20% (поле І.С.-1).

Формування інвестиційного портфеля з орієнтацією на напрямки інвестиційної стратегії (поле І.С.-З) і реалізацією стратегічних завдань середньострокового періоду (поле І.С.-2) визначає склад основних інвестиційних проектів у рамках окремих інвестиційних програм (поле І.П.-2). Одночасно оцінюються терміни й обсяги реалізації окремих інвестиційних програм і проектів, включаючи і задачі їхньої реалізації в короткостроковому (поточному) періоді (поле І.П.-1).

 
 

Період розробки Незначна Середня Висока Деталізаціяуправлінських рішень

Рис. 4.1. Взаємозв'язок окремих етапів процесу управління інвестиційною діяльністю компанії (фірми)

Оперативне управління реалізацією інвестиційних програм і проектів (поле О.У.-1), орієнтуючись на сформований компанією інвестиційний портфель (поле І.П.-2) і задачі його реалізації в поточному періоді (поле І.П.-1) передбачає розробку заходів щодо виконання інвестиційних програм у розрізі окремих проектів, а в необхідних випадках (вони докладно будуть розглянуті далі) - підготовку рішень про "вихід" з окремих програм чи проектів.

Формування інвестиційної стратегії компанії (фірми) є досить складним творчим процесом, що вимагає високої кваліфікації виконавців. Насамперед, формування стратегії базується на прогнозуванні окремих умов здійснення інвестиційної діяльності (інвестиційного клімату) і кон'юнктури інвестиційного ринку як у цілому, так і в розрізі окремих його сегментів, що є досить трудомістким процесом. Складність цього процесу полягає й у тім, що при формуванні інвестиційної стратегії здійснюється значний пошук і оцінка альтернативних варіантів інвестиційних рішень, що найбільш повно відповідають іміджу компанії і задачам її розвитку. Визначена складність формування інвестиційної стратегії полягає також у тім, що вона не є незмінною, а вимагає періодичного коректування з урахуванням мінливих зовнішніх умов і нових можливостей росту компанії (фірми).





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 328 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...