Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

CVIČENI. 1. Tam, kde je třeba, doplňte „se":



1. Tam, kde je třeba, doplňte „se":

Představení začíná v 8 hodin. — Zeptám ho na to zítra. — Zastavuje ten vlak na této stanici? — Zůstanu zde do neděle. — Chtěl bych na chvíli posadit. — Budu musel na to podívat. — Doufám, že o tom ne­pochybuješ. — Hned o tom přesvědčíš. — Chlapec zastavil a začal roz­hlížet. — Každý den ráno cvičím čtvrt hodiny. — Už jsi naučil tu bás­ničku?

2. Tam, kde je třeba, doplňte „se" nebo „si":

Vlasta probudila v půl sedmé. Osprchovala a trochu zacvičila. Pak začala oblékat. Rozhodla, že dnes vezme modrou sukni a bílou halenku. Kolem krku uvázala červený šátek a na nohy obula černé lodičky. Po­tom sedla k zrcadlu, učesala a trochu namalovala rty. Do vlasů uvá­zala červenou mašli. Pak podívala do kabelky a dala tam ještě nějaké drobnosti. Potom už rychle nasnídala a chystala se k odchodu. Matka jí zeptala, kdy dnes vrátí. Vlasta trochu zamyslela a pak odpověděla, že se vrátí dnes později, protože musí ve městě vyřídit různé věci. Mimo jiné chce koupit ten svetřík, který jí včera tak líbil, když ho prohlížela ve výkladu obchodního domu. Pak už Vlasta rozloučila a vydala na cestu. Měla dobrou náladu a po cestě prozpěvovala a vesele dívala na všechno kolem. Občas potkala s nějakým známým a srdečně s ním pozdravila. Už těšila, jak odpoledne půjde koupit ten svetřík.

3. Dokončete větu na základě výrazů v závorce podle vzoru. (Pozor na pořádek slov.)





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...