Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Petr koupil bratrovi čepici. — Petr koupil bratrovi čepici, ale sám si nekoupil nic



Zdena přinesla sestře kabát. — Matka objednala dětem zmrzlinu. — Otec koupil synovi bundu. — Babička upletla všem svetry. — Sestra připravila všem věci.—Jiřina nechala všechno ostatním.—Marta vybrala každému něco. — Lukáš vyřídil všechno ostatním.

5. Tam, kde je třeba, doplňte „si":

Žena oblékla kabát a uvázala šátek. — Jarek nezapomněl na otcův slib. — Děti přemýšlely o tom, co slyšely. — Nikdo nevšiml, že Mirek odešel. — Jestli jsi unaven, tak sedni do křesla nebo lehni na pohovku. — Vždycky jsem přál, abych to mohl koupit. —Marně lámal hlavu, za nic na to nemohl vzpomenout. — Ženy navzájem vyprávěly o svých starostech. — Dlouho jsem vyčítal, že jsem na to nevzpomněl dříve.

— Musíme navzájem pomáhat.

6. K uvedeným větám dávejte otázky podle vzoru:

Koupil jsem si nový kabát. — Co sis koupil?

Dal jsem si k pití minerálku. — Dal jsem si jako příkrm bramboro­vou kaši. — Vzal jsem si tyto knihy. — Koupili jsme si lístky na kon­cert. — Zapsal jsem si to. —Vyčistil jsem si boty. —Vzpomněl jsem si na tuto pověst. — Rozdělil jsem si práci. — Všimla si jich. —Mys­lela jsem si, že se vrátíš k obědu. — Postavili jsme si rodinný domek.

Reagujte otázkou na uvedené věty podle vzoru. Pozor na vidi





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 249 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...