Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

CVIČENI. Chceš zapálit cigaretu?



1. Doplňte „si", kde je třeba:

Chceš... zapálit cigaretu? — Zahrál ... sním šachy. — Koupila jsem... nové šaty. — Nabral... spoustu práce. — Sepnula... vlasy sponou. — Všichni... ho velice vážili. — Nač... stěžujete? — Já... to při­nesu. — Pomalu... zvykám na nové místo. —Vzal jsem... tyto knihy; — Po koncertě jsme... vyměnili dojmy. — Dovolím... vám to ukázat. — Pořád jsem... na ni myslil. — Nechtěl byste... trochu odpočinout? — Nechtě... tyto věci. — Prohlédneme... sbírku starého umění.— Dobře... to rozmysli.—Mínil..., že... toho dosáhne. — Tu knihu bych... rád přečetl.—Tu zkoušku... budu skládat zítra.— Přejete... kávu nebo čaj? — Dával... na čas, než odpověděl na můj dotaz. — Nedovedeš... představit, jak je Macocha hluboká.—Chla­pec... ukazoval v čítance a slabikoval. — Nech... ty peníze, budeš je potřebovat. — Děti... rozdělily jablko na dvě půlky. — Tuto hrazdu... chlapci postavili, aby mohli cvičit. — Navrátilová... všim­la, že se s mužem něco děje. — Toník... myslil, že vydělá alespoň trochu peněz.—Se vzrušením... prohlížela fotografii, co jí selka dala. — Nic... z toho nedělejte, všechno dobře dopadne. —Sousedky stály před domem a klidně... povídaly.

2. Uvedená slovesa přeložte do češtiny a doplňujte je do vět:

вспомнить, забыть, сесть, угощаться, брать, взять, разделить, ду­мать, сомневаться, переписываться, взять, приготовить

Jarek... na otcův slib. — Už jsem... že jsem to říkal. — Děti,... ke stolu, budeme jíst. —Prosím,...,... na co máte chuť. —Chlapci,... ta jablka a spravedlivě... je mezi sebou. —..., že Petr dnes nepřijde. —..., že by měl čas. —Českoslovenští pionýři... se sovět­skými. —... na cestu teplé věci, bude tam zima. —Musím... ještě nějaké věci na zítřek.

3. Převádějte podle vzoru:





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 275 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...