Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розвиток компетентностей майбутніх економістів і підприємців



В сучасних умовах стрімкого розвитку економічного ринку, в умовах технологічного прогресу набуття компетентностей майбутніми фахівцями-економістами стає першочерговим завданням вищої школи.

На думку німецького вченого Екхарда Кліме (Ekhard Klieme), професора педагогіки в Університеті ім. Гете та керівника робочої групи «Якість освіти й оцінювання» Німецького інституту міжнародного педагогічного пошуку у Франкфурті-на-Майні, «компетентність фахівців встановлює зв’язок між знаннями й уміннями та є здатністю бачити, як виходити з різних ситуацій» [11, с. 43].

З вищевказаною точкою зору погоджуються вітчизняні дослідники, які підкреслюють, що «компетентність є інтегрованою характеристикою якостей особистості, її результативний блок, сформований через досвід, знання, вміння, ставлення, поведінкові реакції, при цьому компетентність побудована на комбінації взаємовідповідних пізнавальних відношень і практичних навичок, цінностей, емоцій, поведінкових компонентів, всього того, що можна мобілізувати для активної дії» [6, c. 93].

Компетентність багатьма дослідниками визначається, як здатність бути успішним в індивідуальних і соціальних потребах, діяти і виконувати продуктивно й ефективно поставлені завдання, на високому рівні впроваджувати креативні проекти, мислити відповідно до зовнішніх вимог, варіативно і при цьому працювати в команді, відстоюючи свою позицію.

Визначено також, що не тільки вищий навчальний заклад несе відповідальність за набуття особистістю необхідних компетентностей, а ще й виробництво, де майбутні фахівці працюють у період практики. У цьому складному процесі на формування компетентностей впливає сім’я, робота, релігійні та культурні організації тощо. Компетенції, що передують формуванню компетентностей у країнах Європи, фахівцями визначаються по-різному. Австралійські спеціалісти підкреслюють необхідність розвитку: предметної компетенції, особистісної компетенції, соціальної компетенції, методологічної компетенції. Фахівці вважають, що для розвитку компетентностей необхідне навчання у команді та впровадження у процес навчання проектно спрямовану роботу.

Дослідники Бельгії критеріями компетентності вважають: багатовимірність, досяжність, прозорість, багатофункціональність. Загальними компетенціями підкреслюють: соціальні компетенції, комунікативні компетенції, уміння співпрацювати, компетенції в опануванні бази даних інформаційно-комп’ютерних технологій, компетенції в розв’язуванні проблем, самоврядування та саморегуляція, уміння критично й логічно мислити, діяти тощо.

Спеціалісти Фінляндії до компетенцій відносять: пізнавальну компетенцію, уміння оперувати в умовах змін, соціальну компетенцію, особистісні компетенції, творчі компетенції, комунікативні компетенції, адміністративні компетенції, стратегічні компетенції, уміння діяти паралельно за різними напрямами.

Науковці Німеччини виділяють такі компетенції: інтелектуальні знання; знання, які можна застосовувати; навчальну компетенцію, методологічні або інструментальні ключові компетенції, соціальні компетенції, ціннісні орієнтації.

Дослідники Нідерландів до необхідних компетенцій відносять: здатність до самонавчання, упевненість і вміння вибирати напрям розвитку, активно діяти в різних ситуаціях, застосовувати різні альтернативи для виконання дій, грати різні ролі, уміння розв’язувати проблеми, обумовлювати варіанти свого вибору, брати до уваги різні обставини, поважати інших, бути лояльною людиною, уміння співпрацювати та знаходити творчі рішення.

Компетентність вітчизняними дослідниками розглядається як базова характеристика особистості, бачення вирішення проблемних ситуацій, стійка її частина, за якою можна передбачити поведінку людини як у життєвих ситуаціях, так і у професії.

Компетентність розглядається, як потенціал в спеціальній галузі, на відміну від компетенції, що має більш вузький характер.

На нашу думку, професійну компетентність майбутніх фахівців можна розглядати, як комплекс теоретичних знань і практичних навичок, що може бути ускладнений в залежності від завдань, цілей і зовнішніх вимог ринку. Це відповідність набуття практичного досвіду й синтезу знань, де наслідком може бути статус професіонала, що здатний на проектування, моделювання, а також прогнозування будь якої діяльності з урахуванням майбутніх ризиків.

На рівні вищого навчального закладу у вітчизняній вищій школі особливу увагу приділяють формуванню важливих для життя в суспільстві компетенцій: критичне мислення, здатність розв’язувати проблеми, працювати в колективі, бажати та вміти навчатись протягом життя, привабливість, відкритість, уміння «здивувати» й одразу обґрунтувати, повага до людини в розумному поєднанні з вимогливістю тощо.

Досліджуючи проблему розвитку у майбутніх фахівців компетентностей до підприємницької діяльності, нами було розроблено структурно-функціональну модель підготовки фахівців економічного профілю до підприємницької діяльності в умовах вищого навчального закладу. Вона набула такого вигляду (рис 2.1).

Структура компетентностей майбутніх фахівців до підприємницької діяльності після проведення досліджень визначала наступне. Обов’язковими вважалися необхідна професійна компетентність, вміння оперувати економічним інструментом, аналізувати певний період, визначати резерви й прогнозувати майбутній стан відповідно до запропонованих рішень. На другому місці виступала компетентність швидкого створення відповідної моделі рішення будь-якої економічної проблеми, креативний підхід і відповідальність за свої дії. На


Рис.2.1 Структурно-функціональна модель підготовки фахівців економічного профілю до підприємницької діяльності в умовах вищого навчального закладу.

третьому щаблі було визначено компетентність аналізу й синтезу, готовність до застосування комп’ютерних програм, здатність об’єднати персонал на досягнення результату.

До необхідних компетенцій майбутніх фахівців було віднесено також працездатність, самореалізацію, вміння презентувати себе тощо.

Підприємницька компетентність вітчизняними дослідникамирозглядається як реалізація здібностей особистості співвідносити власні економічні інтереси й потреби з наявними матеріальними, трудовими, природними й екологічними ресурсами, інтересами й потребами інших людей та суспільства. Застосовувати технології моніторингу ресурсів і забезпечення стійкого розвитку, організовувати власну трудову та підприємницьку діяльність і працю колективу, здійснювати й оцінювати плани підприємницької діяльності та особисті бізнес-проекти, розробляти прості моделі дій та прийняття економічно й екологічно обґрунтованих рішень у динамічному світі; презентувати та поширювати інформацію про результати власної економічної діяльності та діяльності колективу [4, с. 86].

Майбутнім конкурентоспроможним фахівцям на ринку праці необхідний комплекс компетентностей, що забезпечить вирішення питань професійного напрямку. Компетентності – це результат засвоєння норм і правил, методологічного інструментарію, спроможність впроваджувати в виробничу діяльність практичні навички й оперувати ними, моделюючи ситуації, а також уміння успішної взаємодії між спеціалістами в колективі (взаєморозуміння, порядність, створення емоційного й ділового тону, ділова культура спілкування). Професійні компетентності складають систему, що охоплює важливий бік професійної діяльності. Для успішного розвитку професійних компетентностей необхідно враховувати не лише пізнавальні процеси, а і вплив на вольові якості, інтереси, психічний стан майбутніх фахівців. Будувати навчальний процес необхідно з урахуванням зацікавленості студентів, підкріплення позитивними мотивами, чітким і конкретним визначенням завдань, обов’язковою умовою впровадження на практиці й доведенням необхідності розвитку визначених якостей. Розуміння студентами значення знань в майбутній кар’єрі фахівця, творче їх впровадження при рішенні виробничих завдань забезпечить їх глибоке та надійне засвоєння.

Контрольні питання і завдання

1) Зазначте, які відмінності у складанні резюме до українських та іноземних компаній.

2) Складіть перелік із п’яти помилок, яких особливо важливо уникати при складанні резюме.

3) Складіть перелік основних підпунктів резюме, які повинні бути витримані в будь-якому резюме.

4) Резюме – це самореклама? Так чи ні? Що спільного та у чому відмінність між цими категоріями?

5) Відповідно до кейсу, що додається, виконайте порівняння зразків резюме та надайте їх характеристику.

6) Складіть супровідні листи для резюме на наступні посади:

- працівник державного банку;

- начальник планово-економічного відділу;

- регіональний менеджер.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 563 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...