Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Критеріальні показники ефективності роботи підприємства



Показник Спосіб розрахунку Переваги Недоліки
       
1. Показник якості, результативності та складності праці
Продуктивність праці, грн./люд. Відношення обсягу випущеної продукції до загальної чисельності робітників, зайнятих у виробництві. Характеризує частину продукції в розрахунку на одного робітника і дозволяє судити про виробничий потенціал персоналу. Допускає завищення затрат і чисельності робітників. Динаміка не зіставна в умовах інфляції.
Співвідношення темпів росту продуктивності праці і заробітної плати, % Відношення приросту продуктивності праці до приросту середньої заробітної плати. Дозволяє судити про позитивне або негативне співвідношення темпів росту («проїдання»). Показує тільки динаміку, а не джерела тенденцій. Залежить від вартості робочої сили і ціни товару
Продовження табл. 2.2
Частота виробничого травматизму, % Відношення числа випадків виробничого травматизму до загальної чисельності персоналу. Характеризує стан охорони праці та техніки безпеки. Фіксує тільки явні випадки виробничого травматизму. Залежить від факторів виробництва та дотримання правил.
Втрати робочого часу на 1 робітника, люд./год. Відношення сумарних втрат часу через хвороби, простої та неявки до загальної чисельності персоналу. Показує резерви ефективності у використанні праці персоналу. Не фіксує внутрішньозмінні втрати робочого часу. Залежить від соціального забезпечення та охорони здоров’я.
Фонд оплати праці (заробітної плати), грн. Загальний фонд основної та додаткової заробітної плати, який включається до собівартості продукції. Дозволяє контролювати розміри та питому вагу оплати праці в собівартості продукції. Є базою для оподаткування. Залежить від величини підприємства, товарної продукції та зовнішніх факторів (податки, монопольність, чисельність).
Середня заробітна плата на 1 робітника, грн./ люд. Відношення загального фонду оплати праці до загальної кількості персоналу. Характеризує рівень оплати праці і динаміку її зміни за періодами часу. Залежить від ціни продукції, інфляції та зовнішніх факторів (податки, монопольність та ін.).
Якість праці персоналу, бали або % Перший спосіб – відношення питомої ваги браку і рекламацій до загальної чисельності персоналу. Другий спосіб – експертна оцінка якості на засіданні правління за 5-бальною шкалою. Застосовується у службах сервісу. Дозволяє ув’язати роботу персоналу з зовнішньою оцінкою якості споживачами та клієнтами. Фіксується тільки менша частина браку через невиконання та порушення. Суб’єктивізм експертних оцінок членів правління.
2. Показники соціальної ефективності
Рівень трудової дисципліни, поруш./ люд. або бали Відношення числа випадків порушення трудової та виконавчої дисципліни до загальної чисельності персоналу. Другий варіант – експертна оцінка дисципліни за 10-бал шкалою. Дозволяє судити про прогули, спізнення, невиконання доручень у структурних підрозділах. Другий варіант характеризується простотою розрахунку. Складність вирахування через відсутність чіткої фіксації порушень в оперативній звітності. Другий варіант – суб’єктивізм оцінки.
             

Продовження табл. 2.2

       
Надійність роботи персоналу, долі або бали Перший спосіб – ймовірність безвідмовної роботи персоналу з мінімальним числом відхилень. Другий спосіб – експертна оцінка надійності правлінням підприємства за 10-бальною шкалою. Дозволяє прогнозувати несприятливі періоди в роботі та збитки від відхилень. Простота розрахунку та можливість оцінки різних підрозділів. Складність та великі затрати на розрахунок показників надійності. Суб’єктивність оцінок надійності та їх впливу на загальну ефективність.
Рівномірність завантаження персоналу, долі або бали Перший спосіб – відношення питомої ваги втрат та перевантаження до загальної трудомісткості. Другий спосіб – експертна оцінка рівномірності на засіданні правління підприємством за 5-бальною шкалою. Дозволяє судити про ступінь наближення до ідеального завантаження, рівного одиниці. Простота розрахунку дозволяє порівняти роботу різних підрозділів. Вимагає створення нормативної бази та збору оперативної інформації про втрати та перевантаження. Суб’єктивізм експертних оцінок та їх впливу на загальну ефективність.
Коефіцієнт трудової участі (КТУ) або внеску (КТВ), долі Розраховується шляхом складання з нормативною одиницею досягнень (знак +) або упущень (знак –) в роботі. Є комплексним показником, за яким можна судити про результати та якість роботи персоналу. Немає прямого зв’язку з кінцевими результатами виробництва. Суб’єктивізм оцінок визначається складом комісії (правління).
Соціально-психологічний клімат колективу, бали Встановлюється на основі конкретних соціологічних та психологічних досліджень за допомогою фахівців. Дозволяє встановити лідерів, мотивацію, потреби, клімат та ефективність використання різних методів управління, розробити рекомендації щодо покращення клімату. Додаткові затрати на проведення досліджень. Неможливість покращення клімату у випадку незацікавленості керівництва.

Важливою частиною роботи економіста є економічні розрахунки виробничого процесу. Такі розрахунки проводяться з використанням загальноприйнятих показників. Основні з них наведені в табл. 2.3.

Таблиця 2.3




Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 605 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...