Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Oslash; орієнтуватися в історичному спадку економічних шкіл і теорій



Наведемо приклади моделей компетенцій світових стандартів (базові типи компетенцій) [16].

Модель SHL (міжнародні стандарти керування – фахівець, менеджер, керівник групи) виділяє наступні типи компетенцій:

- підприємницькі якості (бізнес, творчий підхід, рішучість, стратегія);

- якості керівника (лідерство, планування й організація, орієнтація на якість, переконливість);

- професійні якості (спеціальні знання, аналіз і вирішення проблем, усна й письмова комунікація);

Особисті якості (міжособистісне розуміння, гнучкість, стабільність, особиста мотивація).

Модель S. Whiddett & S. Hoolyforde (розробка моделі компетенцій на матеріалах компанії) виділяє такі типи компетенцій: розвиток бізнесу (особистий розвиток, генерування й обґрунтування ідей); досягнення результатів (планування, чіткість менеджменту, постановка цілей); аналіз – робота з інформацією (аналіз і прийняття рішень); люди (робота в команді, вплив, керування відносинами).

Модель Society for Human Resource Management (модель для керування колективом) виділяє наступні типи компетенцій: знання бізнесу; персональна дієздатність; стратегічний внесок; практичні навички та володіння технологіями менеджменту.

Модель «Корпоративні фінансові технології» виділяє такі типи компетенцій: системне мислення; прийняття рішень; орієнтація на результат; аналітичні здібності; креативність; гнучкість, швидка й адекватна реакція; здібності до навчання; організаторський талант; делегування повноважень; уміння планувати час; управляти проектами; працювати в команді; переконувати, відстоювати думку; уміння слухати інших, підтримувати зворотний зв’язок; навички проведення презентацій і переговорів; здатність ретранслювати знання й навички.

Отже, фахівець економіст чи підприємець як цілісна особистість повинен мати комплекс спеціальних і загальнолюдських якостей. Компетентність фахівця не обмежується суто професійними рамками; розвинена особистість має володіти всіма головними компетентностями. Аналіз моделей та освітньо-кваліфікаційної характеристики свідчить, що модель компетентності економіста, підприємця повинна складатися із багатьох компонентів: фахового, інтелектуального, творчого, морального, комунікативного, інформаційного, вольового.

Для підтвердження особистого нахилу до підприємницької діяльності можна використати тестові завдання «Здатність до підприємницької діяльності» та «Чи можна вважати Вас активною людиною і потенційним підприємцем?»

1. Ч и поводитесь Ви наодинці однаково й коли за Вами спостерігають?

2. Чи вважаєте Ви себе здатним стати головою сім`ї?

3. Чи вважаєте Ви хитрість хорошою і корисною рисою?

4. Чи можете Ви розпочати розмову на вулиці з незнайомою людиною?

5. Чи знаєте Ви, який колір сьогодні в моді?

6. Чи їдете в транспорті без квитка, якщо забули вдома проїзний?

7. Чи заздрите успіху Ваших знайомих?

8. Чи звертаєтесь на «Ви» до Ваших старших за віком родичів?

9. Чи здатні Ви усно швидко обчислити скільки буде 3% від 3%?

10. Чи приходите вчасно у кіно?

11. Чи приходите вчасно на побачення?

12. Чи вважаєте за потрібне давати «чайові»?

13. Переживаєте, якщо Вас обрахували на 1 грн?

14. Чи пам’ятаєте дату народження свого вчителя?

15. Чи сідаєте у міському транспорті на будь-яке вільне місце?

16. Чи сідаєте в таксі тільки на заднє сидіння?

17. Чи любите робити записи у книгу скарг?

18. Чи вважаєте, що завжди достатньо лише одного попередження?

19. Чи знаєте, які грошові одиниці існували в Стародавньому Римі?

20. Чи зможете залишити валізу на вокзалі під наглядом зовсім незнайомої людини?

Повністю позитивна відповідь на кожне запитання дає 10 балів, повністю негативна – 0 балів. Проміжні відповіді оцінюються «на око» між 0 і 10 балами. Наприклад, якщо Ви з 10 своїх вчителів пам’ятаєте дату народження лише одного, відповідь – 1 бал. Якщо відповідь на яке – не будь питання для Вас є складною – 5 балів. Склавши всі Ваші бали, Ви звертаєтесь до ключа тесту.

КЛЮЧ ДО ТЕСТУ

120 – 200 балів – Ви вроджений бізнесмен. Якщо ви отримали ці бали в результаті підглядування у відповіді, вирахуйте 80 балів і орієнтуйтесь на новий результат.

110 – 119 балів – Ви володієте не всіма потрібними якостями бізнесмена, але у Вас є реальні шанси досягти успіху в бізнесі; деяку допомогу при цьому вам нададуть роздуми про причини втрати балів.

50 – 90 балів – видно, в бізнесмени Вам не вибитись, але судячи з усього, Ви правдива, порядна людина, у вас непоганий характер, так що не все втрачено в житті.

Кожен студент підраховує бали, отримані ним під час тестування і виявляються групи студентів по кожній градації здатності до підприємницької діяльності.

«Чи можна Вас вважати активною людиною і потенційним підприємцем?»

Визначте ступінь Вашої згоди чи незгоди з наведеними твердженнями тесту, оцінивши її в балах від 1 до 5.

1.У мене зазвичай є мета, я працюю на неї і витрачаю більшість свого часу та енергії для її досягнення.

2.Якщо мене спіткала невдача, я дивлюсь на це, як на урок, і продовжую справу, стараючись не повторювати помилку.

3.Я ніколи не дозволяю обставинам, якими б вони не були, відволікати мене від досягнення мети.

4.Якщо є обмеження, я не звертаю на них уваги і не дозволяю їм перешкоджати мені робити те, що хочу.

5.Якщо мети не можна досягти одним шляхом, я пробую інший. Я зроблю, що потрібно, і досягну того, чого хочу.

6.Я хочу дізнаватись про нове для отримання того, чого хочу. При необхідності я можу навіть змінити роботу.

7.Якщо очікувані вигоди великі, я зміню роботу чи навіть звільнюся для прийняття нового виклику чи кар’єри.

8.Швидкість змін у світі та суспільстві допомагають мені в досягненні мети.

9.Я хочу досягти своєї мети будь-яким шляхом, але моя мета повинна бути вигідною для моїх друзів.

10.Якщо потрібно, я поділюсь своїми ідеями з іншими і розділю з ними і роботу, й успіх.

Ключ до тесту

Складіть всі отримані Вами бали. Якщо у Вас їх більше 26 – Ви маєте нахил до підприємництва. Чим більша кількість очок, тим кращими є Ваші здібності.

В період проведення комплексу занять – ділових ігор, бліц-турнірів, заняття-захист мікродисертацій – нами було визначено, що розвиток компетентностей майбутніх фахівців відбувається за принципом «спіралі», на кожному щаблі необхідно звертатися до раніше вивчених питань, розширюючи та поглиблюючи їх, додаючи нові проблеми. Студентам у період практичних занять надається унікальна можливість ознайомитися з майбутньою підприємницькою діяльністю з різних боків: менеджера, управлінця-економіста, маркетолога, бухгалтера, керівника відділу (підприємства) тощо. Для більш ефективного розвитку компетентностей практичні заняття з майбутніми фахівцями можна проводити:

• з метою мотивації вивчення нового матеріалу та актуалізації знань і вмінь студентів (аналіз виробничих ситуацій, розігрування ролей), що викликає додатковий інтерес до теми або надає можливість спланувати подальшу роботу з даної теми;

• під час вивчення нового матеріалу (баскет-метод, розігрування ролей), що дозволяє ефективно опанувати навчальний матеріал (більш усвідомлено та з меншими витратами часу);

• після вивчення теоретичного матеріалу (розігрування ролей, імітаційні вправи), що дозволяє закріпити отримані знання у майбутній професійній діяльності.

В період проведення практичних занять було визначено ряд особистісних якостей найбільш успішних бізнесменів, що на перший погляд здаються взаємно виключними:

Ø Амбітність – скромність, стратегічне мислення – увага до дрібниць.

Ø Ентузіазм – внутрішній спокій.

Ø Здатність до ризику – уміння отримувати користь із помилок.

Кожна з вищезазначених якостей може стати в певний період недоліком, важливим є певний баланс між ними. Амбітність студентами сприймалася як найважливіша якість підприємця, яка дає успішному керівникові ту енергію, без якої неможлива перемога в сучасному бізнесі. У той же час скромність лідера проявлялася в тому, що він не буде приписувати собі всі досягнення фірми, в іншому випадку в його підлеглих може виникнути відчуття, що керівник просто використовує їх.

Вдала стратегічна ідея – це те, що відрізняє успішну компанію від посередньої, видатного лідера – від наслідувача чужих ідей. Головна стратегічна ідея багатьох успішних бізнесменів полягала в тому, що вони відштовхувалися не від своїх бажань, а від потреб людей, які платили за виконання своїх бажань. У той же час, намагаючись мислити масштабно, керівник має розуміти, що іноді дрібна помилка може згубити грандіозне підприємство. Тому мудрий керівник думає і про дрібниці. Ентузіазм – це те, що емоційно заражає, що змушує діяти. Жодний великий проект не був виконаний тільки на підґрунті холодного розрахунку. Без ризику та віри в успіх неможливі нові досягнення. Важливо аналізувати досвід, отримувати з нього користь, щоб не повторювати своїх помилок, йти на виправданий ризик, попередньо розрахувати усі важливі моменти й намагатися передбачити зміни.

В період занять було визначено й небажані якості підприємця табл. 2.1.

Таблиця 2.1





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 529 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...