Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні Відомості



Величиною, що характеризує інтенсивність іонізуючого випромінювання, є експозиційна доза, яка дорівнює повному заряду іонів одного знаку, утворених у результаті іонізації 1кг сухого повітря, Кл/кг. Позасистемна одиниця вимірювання експозиційної дози – Р (рентген), 1Р = 0,285 Кл/кг.

Експозиційна доза, реалізована за одиницю часу, має назву потужність експозиційної дози (ПЕД), або, частіш за все називається γ-фоном, у неаварійних умовах вимірюється в мкР/год (мікрорентген за годину).

Величиною, що характеризує дію іонізуючого випромінювання на речовину або матеріали, є поглинена доза опромінення, яка дорівнює кількості енергії, що виділилась у речовині або матеріалі у результаті іонізації. Одиниця вимірювання Гр (грей), 1Гр = 1 Дж/кг. Позасистемна одиниця – рад, 1 рад= 0,01 Гр.

Величиною, що характеризує біологічну дію іонізуючого випромінювання на людину, є еквівалентна доза опромінення. Одиниця виміру Зв (зіверт). Позасистемна одиниця – бер (біологічний еквівалент рада або рентгена), 1 бер=0,01 Зв.

Виявлення радіоактивних речовин і іонізуючих (радіоактивних) випромінювань (нейтронів, гама-променів, бета-, альфа-частинок) базується на здатності цих випромінювань іонізувати речовину середовища, в якій вони поширюються.

Під час іонізації відбуваються хімічні та фізичні зміни у речовині, що призводить до: засвічування фотопластинок, зміни кольору фарбування, прозорості, опору деяких хімічних розчинів, зміни електропровідності речовин (газів, рідин, твердих матеріалів).

В основі роботи дозиметричних і радіометричних приладів застосовують такі методи індукції: фотографічний, хімічний, іонізаційний, колориметричний, нейтронно-активізаційний.

В основу роботи дозиметричних приладів покладено принцип іонізації газів.

Як відомо, гази є провідниками електричного струму. Під впливом радіоактивних випромінювань, вони в результаті іонізації починають проводити струм. На цій властивості газів і ґрунтується робота приймального пристрою дозиметричних приладів – іонізаційної камери та газорозрядного лічильника.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...