Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Коротокі теоретичні Відомості



Місцевість, що забруднюється внаслідок радіаційної аварії, за щільністю забруднення радіонуклідами умовно поділяється на зони: зону відчуження, зону обов’язкового відселення, зону добровільного відселення і зону підвищеного радіоекологічного контролю.

Зона відчуження – це територія, з якої проводять евакуацію населення негайно після аварії, на ній не здійснюють господарську діяльність.

За дозами опромінення зону зараження поділяють на наступні зони: надзвичайно небезпечного забруднення (зона Г), небезпечного забруднення (зона В), сильного забруднення (зона Б), помірного забруднення (зона А) і зону радіаційної небезпеки (зона М).

Під час ліквідації наслідків у зоні “М” та інших зонах мають вживати основних заходів захисту: радіаційний і дозиметричний контроль, захист органів дихання, профілактичне використання препаратів йоду, санітарна обробка людей, дезактивація одягу, техніки. У зонах “Б”, “В”, “Г” ніякі роботи у мирний час, як правило, не виконують.

Виявлення радіаційної обстановки передбачає визначення методом прогнозування чи за фактичними даними масштабів і ступеня радіоактивного

забруднення місцевості та атмосфери з метою визначення їх впливу на життєдіяльність населення, дію формувань чи обґрунтування оптимальних режимів діяльності робітників і службовців, об’єктів господарської діяльності.

Попередній прогноз радіаційної обстановки здійснюють шляхом розв’язання задач, що дозволяють передбачити можливі наслідки впливу аварії на населення, особовий склад формувань на забрудненій місцевості, режим роботи підприємства.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 173 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...