Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Необхідність і методи обчислення оборотних коштів. Поняття норм і нормативів оборотних коштів, їх розрахунок



Організація оборотних активів на підприємстві включає визначення потреби в оборотних активах, їх складу, структури, джерел їх формування та регулювання, управління використанням оборотних активів.

Принципи організації оборотних активів на підприємстві такі: формування оборотних активів у розмірах, необхідних для забезпечення безперервного виробничого процесу; раціональне розміщення наявних оборотних активів на підприємстві; самостійність підприємств щодо управління оборотними активами; контроль за ефективністю використання оборотних активів.

На практиці використовується два методи визначення потреби оборотних коштах: прямий і економічний.

Метод прямого розрахунку. Забезпечує розробку обґрунтованих норм і нормативів з урахуванням багатьох факторів, пов'язаних з особливостями постачання, виробництва та реалізації продукції.Визначення потреби в оборотних коштах здійснюється через їх нормування. Нормування оборотних коштів передбачає врахування багатьох факторів, які впливають на господарську діяльність підприємств.

Заниження величини оборотних активів призводить до виник­нення нестійкого фінансового стану, затримки у виробничому про­цесі і, як наслідок, зниження обсягів виробництва і збуту. У свою чергу, завищення норми оборотних активів знижує можливість підприємства здійснювати капітальні вкладення з метою розши­рення виробництва.

Нормування оборотних активів на кожному підприємстві відбувається відповідно до кошторисів витрат на виробництво і невиробничих потреб, бізнес-плану, який відображає всі сторони комер­ційної діяльності.

Нормування оборотних активів становить собою досить трудо­містку аналітичну діяльність, у процесі якої розробляються нор­ми і нормативи.

Норма оборотних активів — це відносна величина, що відпові­дає мінімальному, економічно обґрунтованому обсягу запасів то­варно-матеріальних цінностей. Вона, як правило, встановлюється в днях, але можуть використовуватись також інші відносні зна­чення.

Норматив оборотних активів — це мінімально необхідна сума грошових коштів, що забезпечує підприємницьку діяльність підприємства.

Таким чином, нормування оборотних коштів здійснюється в такому порядку.

1. Визначення норм запасів за статтями нормованих оборотних коштів.

2. Встановлення одноденного витрачення матеріальних цінностей, виходячи з кошторису витрат на виробництво.

3. Визначення нормативу оборотних коштів за кожною статтею у грошовому вираженні проводиться множенням одноденних витрат у грошовому вираженні на відповідну норму запасу в днях.

4. Розрахунок сукупного нормативу, або загальної потреби в оборотних коштах, на підприємстві проводиться підсумовуванням нормативів за окремими статтями.

5. Визначення норм та нормативів за окремими статтями оборотних коштів для підрозділів підприємств, де використовуються матеріальні цінності та виготовляється продукція.

Метод прямого розрахунку дає змогу найбільш точно визначити потребу в оборотних активах, оскільки враховує всі організаційно-технологічні, технічні, транспортні та інші характерні особливості, досвід і стан розрахунків. Обґрунтований розрахунок здійснюєть­ся за кожним елементом оборотних активів з урахуванням завдань виробничого плану, постачання та збуту.

Аналітичний метод визначення потреби в оборотних активах базується на здійсненні розрахунків з урахуванням середніх фактичних залишків та змін обсягів виробництва. При цьому здійснюється коригування з урахуванням зайвих і непотрібних запасів, неліквідів, які, можливо, мали місце в попередньому періоді.

Значення нормування оборотних коштів: правильне визначення нормативу оборотних коштів забезпечує безперервність і безперебійність процесу виробництва; нормування оборотних коштів дає змогу їх ефективного використання; від правильно встановленого нормативу оборотних коштів залежить виконання плану виробництва, реалізації продукції, прибутку та рівня рентабельності; обґрунтовані нормативи оборотних коштів сприяють зміцненню режиму економії, мінімізації ризику підприємницької діяльності.

1 Нормування оборотних коштів для створення виробничих запасів.

Виробничі запаси створюються на підприємстві для забезпечення безперервного процесу виробництва продукції.

Норматив оборотних коштів основних матеріалів визначається за формулою:

Н = О * N, (6.1)

де О – одноденні витрати сировини та матеріалів, тис. грн;

N – норма оборотних коштів, днів.

До виробничих запасів входять також допоміжні матеріали, паливо, тара, запасні частини та малоцінні швидкозношувальні предмети, які беруть участь у створенні нової вартості і теж потребують визначення оптимальної потреби в них.

Норматив оборотних коштів допоміжних матеріалів.

Розраховується множенням норми на величину одноденного їх витрачання за кошторисом витрат на виробництво. Норми за видами і групами допоміжних матеріалів розраховуються в такому самому порядку, як і для основних матеріалів.

Норматив оборотних коштів на паливо встановлюється длявсіх видів палива (крім газу), що використовується як для техно­логічних цілей, так і для господарських потреб виробництва. Ве­личина нормативу оборотних коштів визначається за методом, ана­логічним методу розрахунку нормативу оборотних коштів на ос­новні матеріали.

Норматив оборотних коштів щодо тари визначається мно­женнямнорми, вираженої в гривнях, на обсяг товарної продукції в оптових цінах підприємства у плановому році. Норма оборотних коштів на тару визначається в гривнях на 1000 грн товарної про­дукції (діленням потреби в оборотних коштах на тару в плановому році на товарну продукцію в цінах реалізації).

Норматив на запасні частини для ремонтів машин визна­чається з урахуванням їхньої вартості за початковою оцінкою і норми оборотних коштів.

Норматив для малоцінних та швидкозношуваних предметів визначається окремо для кожної групи незалежно від характеру їх використання у виробництві: господарський інвентар, спеціаль­ний одяг і взуття, спеціальний інструмент і пристосування і т. ін.

2. Нормування оборотних коштів у незавершеному вироб-шцтві і витратах майбутніх періодів

Норматив оборотних активів у незавершеному виробництві має забезпечувати ритмічний процес виробництва і рівномірне надходження готової продукції на склад.

Норматив виражає вартість початих, але не завершених виробництвом виробів, які знаходяться на різних етапах виробничого п роцесу.

Норматив оборотних коштів для незавершеного виробництва

Н = З * Д * К, (6.2)

де, З – одноденні витрати за планом IV кварталу, тис грн;

Д – тривалість виробничого циклу, днів;

К – коефіцієнт зростання витрат.

Коефіцієнт зростання витрат характеризує ступінь готовності виробів у незавершеному виробництві, тобто відношення витрат у незавершеному виробництві до всієї собівартості готової продукції, визначається за формулою:

К = (А + 0,5 * Б) / (А + Б), (6.3)

де А – витрати, які здійснюються одноразово на початку виробничого циклу;

Б – наступні витрати, які включаються в собівартість продукції.

Якщо витрати на виготовлення одиниці продукції за днями ви робничого циклу розподіляються нерівномірно, коефіцієнт зростання витрат (К) визначається як середньозважений показник.

Норматив оборотних коштів для витрат майбутніх періодів включає виробничі витрати, здійснені в певному плановому періоді, і віднесені на собівартість продукції, що випускатиметься в наступні періоди.

Норматив оборотних коштів на витрати майбутніх періодів розраховується за формулою:

Н = Со + Рп – Рв, (6.4)

де Со – сума коштів, які вкладені в ці витрати на почато запланованого періоду,

за вирахуванням отриманих банківських кредитів;

Рп – витрати, що проводяться в плановому році, передбачені відповідними кошторисами;

Рв – витрати, які включають в собівартість продукції запланованого року та передбачені кошторисом виробництва.

Розрахунок нормативу оборотних коштів на витрати майбутніх періодів здійснюється на кожний рік.

3. Нормування оборотних коштів для створення запасів го­тової продукції

До готової продукції належать вироби, завершені виробництвом, прийняті технічним контролем підприємства і здані на склад або прийняті замовником, відповідно до затвердженого порядку приймання продукції.

Норматив оборотних коштів для готової продукції визначається:

Н = З * Р, (6.5)

де З – одноденний випуск продукції в IV кварталі планового року за виробничою собівартістю, грн;

Р – норма запасу оборотних коштів для готової продукції, днів.

Економічний метод.

Визначення потреби в оборотних коштах прямим методом пе­редбачає виконання розрахунків для кожного елемента оборотних коштів. Для корекції використовується економічний метод розрахунку.

Обчислений методом прямого розрахунку норматив на поточний рік ділять на дві частини:

1) норматив оборотних коштів за статтями, розмір яких прямо залежить від обсягу витрат на виробництво: сировина, основні ма­теріали, покупні напівфабрикати, допоміжні матеріали, тара, не­завершене виробництво та готова продукція (збільшується відповідно до темпів зростання виробничої програми у плановому періоді);

2) норматив оборотних коштів, розмір яких прямо не залежить від зміни витрат на виробництво: запасні частини, малоцінні і швидкозношувані предмети, витрати майбутніх періодів (зменшується на 50 відсотків від зростання виробничої програми).

Отримана загальна сума нормативів зменшується на суму коштів, що вивільнюються в результаті планового прискорення обертання оборотних коштів.

Розрахунок сукупного нормативу оборотних активів у цілому за підприємством дорівнює сумі нормативів з усіх елементів оборотних засобів і визначає у підсумку загальну потребу господарюючо­го суб'єкта в оборотних активах.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 1451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...