Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Харчування на борті повітряного судна



Докладніше варто зупинитися на одному з найважливіших факторів сервісу на борті повітряного судна — організації харчування. Існує думка фахівців, що 70% враження, складеного пасажиром про авіакомпанію, залежить від того, чим годували і як годували під час польоту. Тому імідж перевізника багато в чому залежить від того, як реалізується для пасажирів це заняття.

При організації харчування на борті повітряного судна враховуються тривалість польоту, час доби, клас обслуговування пасажирів і ін. Як правило, на коротких і нічних рейсах пасажирам пропонується компактний ланч-бокс, що містить бутерброди, сендвичи з різними напоями, соки, мінеральну воду. Цей набір продуктів необов'язково є в літаку - при бажанні його можна забрати із собою.

На тривалих рейсах передбачене гаряче харчування, що подається кожні 4 год, при цьому склад блюд міняється. Раціон гарячого харчування залежить від класу обслуговування, але завжди включає не менш трьох-чотирьох блюд, а також чай, кава, соки. Нижче розглянуте втримування раціону гарячого харчування для пасажирів економ-класу в різних перевізників.

Харчування пасажирів першого й бізнес-класу відрізняється більше багатим вибором блюд, а також наявністю делікатесів. Наприклад, «Аерофлот» і інші вітчизняні компанії пропонують клієнтам елітних класів чорну й червону ікру, грибний паштет, салат із крабів; «Swissair» - гусячу печінку, добірну сьомгу, креветки й т.п. Крім того, є відмінності в порядку подачі блюд. У першому класі обслуговування носить характер ресторанного: спочатку подається закуска, потім гаряче й потім десерт. В інших класах обід подається відразу в спеціальному контейнері. Відрізняється й сервіровка стола. У салонах першого класу використовуються порцеляна, кришталь, мельхіорові столові прилади. В економ- і бізнес-класі застосовується, як правило, одноразовий або багаторазовий пластмасовий посуд.

Що стосується напоїв, те строгих правил у їхній кількості й наборі немає - кожна авіакомпанія вирішує це питання залежно від коштів і національних особливостей. Іноземні авіакомпанії дотримуються більше низьких норм «гарячливих напоїв» - 100-150 г, при цьому найбільш щедрими вважаються «British Airways», «Finnair», «Lufthansa», а от «Air France» не дуже балує своїх клієнтів - аматорів спиртного.

Для пасажирів, що пред'являють особливі вимоги до харчування, пов'язані з національними особливостями, прихильністю до певної їжі або станом здоров'я, більшість авіакомпаній у цей час пропонують широкий вибір спеціальних блюд. При цьому спеціальне харчування можна класифіковане кілька груп: медичне, вегетаріанське, релігійне, дитяче й ін. Медичне харчування припускає дрифтери блюда; блюда зі зниженим утримуванням протеїну, холестерину, лактози, з низьким утримуванням солі, з високим утримуванням клітковини, без клейковини й т.д. Релігійне харчування може бути мусульманським, лужичанином, індуське; вегетаріанське - західне, азіатське, строго вегетаріанське; дитяче буває дитяче й для дітей від 2 до 12 років. За кожним видом харчування закріплений код, що затверджується Міжнародною Асоціацією повітряного транспорту (IATA). При бронюванні квитка в ньому робиться позначка об замовлення певного раціону спеціального харчування.

Спец харчування додатково не оплачується, його вартість входить у вартість квитка. Єдина вимога - таке харчування треба замовити під час бронювання або не пізніше чим за 24 - 48 год (залежно від правил перевізника) до вильоту.

Завантаження літаків борт харчуванням провадиться за заявками спеціальної служби аеропортів. За 3 год до вильоту ця служба передає замовлення на кожний рейс окремо із вказівкою кількості раціонів по виду й відповідно до класу обслуговування.

Крім стандартного й спеціального харчування на рейсах окремих перевізників пасажир може замовити собі все, що захоче (звичайно в розумних межах), однак уже за додаткову плату.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 253 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...