Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Судова система



Судова система в США функціонує паралельно у вигляді єдиної федеральної системи судів та самостійних судових систем кожного з 50 штатів, округа Колумбія та чотирьох федеральних територій.

До компетенції федеральних судів належить розгляд кримінальних справ про злочини, визначені федеральним законодавством, та цивільних справ відносно позовів до федеральної влади, а також щодо спірних питань, які виникають у зв’язку із застосуванням федеральних законів. До федеральної системи судів входять: Верховний суд США, апеляційні, окружні та спеціальні суди.

Усю систему федеральних судів очолює Верховний суд США – єдина судова установа, про яку згадується в Конституції США (розд.І, ст.3). До його складу входять дев’ять членів включно з головою, яких призначає Президент за згодою Сенату. Верховний суд є першою інстанцією у справах, де однією із сторін виступають дипломати іноземних держав або штат, але переважно він виступає як апеляційна інстанція з елементами касації (як окремий, інститут касації судовій системі США невідомий). Також з 1893 року Верховний суд здійснює конституційний контроль і виступає як остання та вирішальна інстанція з цього питання. Кворум для прийняття рішення – 2/3 складу Верховного суду (6 чоловік). Основна функція найвищої судової установи – розгляд скарг на рішення судів нижчого рівня: судів штатів, якщо вони стосуються федеральних питань. Верховний суд США може давати роз’яснення або тлумачення стосовно кримінальних та цивільних справ; при цьому кожен суддя має право висловити власну думку, яка оприлюднюється разом із загальним рішенням.

Суди штатів можуть розглядати справи як за законами штатів, так і за федеральним законодавством. Судові системи штатів досить різноманітні. Є загальні суди, мирові судді, поліцейські суди (з кримінальних справ), багато різних спеціальних судів та суддів: у справах неповнолітніх, сиріт, спадкування, безпеки дорожнього руху, а в приморських штатах діють ще й морські суди. Варто зауважити, що в штатах є три ланки, яких немає на федеральному рівні: мирові суди, які інколи називають поліцейськими судами; суди загальної юрисдикції (суди графств та округів), які водночас є апеляційними судами штатів; верховні суди штатів. Інколи діє лише дві ланки, як, наприклад, у штаті Айдахо, де немає середньої ланки. Зараз у США 95 окружних судів, до складу яких входять від 2 до 27 суддів.

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте основні риси і структуру Конституції США.

2. Охарактеризуйте структуру і порядок формування конгресу США.

3. Охарактеризуйте порядок обрання президента і віце-президента США.

4. Охарактеризуйте повноваження виконавчої влади в США.

5. У чому полягає сутність конституційного принципу поділу влади стосовно до США? Дайте характеристику системи стримування і противаг між різними галузями державної влади в цій країні.

Питання для самостійного вивчення

1. Аналіз організації роботи парламенту США.

2. Особливості конституційного контролю в США.

3. Сутність поняття «американський федералізм».

4. Характеристика системи місцевого самоврядування і управління в США.

Тема 11. Засади конституційного права Великобританії





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 359 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...