Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хвороби і пошкодження цитрусових плодів



Цитрусові плоди уражаються мікробіальними і фізіологічними хворобами.

Мікробіальні хвороби зумовлюють голуба, зелена і сіра плісень, антракноз, чорна гниль.

Голуба плісень - найбільш поширена хвороба всіх цитрусових плодів. Кільця голубої плісені виникають, насамперед, у місцях пошкодження шкірки. Вони відділяються від здорової тканини білою порошкоподібною смугою плісені з обідком мокрої тканини із зовнішнього боку пошкодженого кільця шкірки. Шкірка в місцях ураженнярозм'якшується, внаслідок чого утворюються удавлені плями, які пізніше вкриваються білим міцелієм з голубим відтінком.

Хвороба при зберіганні легко передається здоровим плодам, а також в'ялим, недорозвиненим.

Зелена плісень. На початковій стадії розвитку хвороба нагадує голубу плісень. З подальшим розвитком м'якоть сильно розм'якшу­ється і стає гіркою. Хвороба розвивається в місцях механічних пошкоджень і швидко поширюється контактним способом. На від­міну від голубої, у зеленої плісені навколо ураженої частини шкірки утворюється біла клейка широка смуга (до неї легко прилипає обгортковий папір).

Сіра плісень уражає переважно апельсини і мандарини, рідко лимони. Розвивається вона навколо плодоніжки або в місцях меха­нічних пошкоджень шкірки. Плоди уражаються ще під час росту, проте захворювання інтенсивно розвивається при зберіганні плодів. Спочатку уражена частина плода ущільнюється, стає твердою, набуває сіро-коричневого або коричневого кольору, а потім, особливо при підвищеній вологості повітря, вкривається міцелієм світло-сірого або білого кольору. М'якоть плода темніє і стає гіркою. Сіра плісень, на відміну від голубої і зеленої, розвивається навіть при низьких температурах зберігання.

Антракноз уражає усі цитрусові плоди. Починається хвороба з плодоніжки, навколо якої з розвитком гриба тканина розм'якшується і стає темного кольору, набуває гіркого смаку і неприємного запаху. У лимонів антракноз уражає також й інші частини плода. Хвороба розвивається через 2-3 міс. після початку зберігання. При температурі нижче від 3°С розвиток хвороби припиняється.

Чорна гниль уражає переважно лимони і мандарини, рідко апельсини. Хвороба розвивається після тривалого зберігання. Спочатку на шкірці зявляється невелика темно-коричнева пляма з чорним забарвленням всередині. Гниль поступово проникає всере­дину плода, поширюється в тканинах його осьової порожнини і врешті уражає весь плід. Пошкоджені тканини темніють, розм'як­шуються і руйнуються.

Фізіологічні хвороби виникають при транспортуванні, збе­ріганні і збиранні плодів у дощову погоду та при різкому зниженні температури. Деякі хвороби виявляються тільки при тривалому зберіганні плодів.

Глибока ямчастість уражає лимони усіх стадій стиглості під час зберігання при температурі 0°С. Найбільший розвиток хвороби спостерігається при температурі 10°С. Спочатку на шкірці з'явля­ються окремі невеличкі цяточки, пізніше поверхня плода вкривається великою кількістю удавлених зеленувато-коричневих плям, на яких часто починають розвиватись грибкові захворювання.

Коричнева плямистість (крапчастість) сильно уражає лимони, менше апельсини, грейпфрути, мандарини. Характеризується появою на плодах маленьких плям коричневого кольору неправильної форми. З подальшим розвитком хвороби окремі плями зливаються у суціль­ну, яка поширюється на значну частину плода. Коричнева плямис­тість уражає тільки шкірку і не впливає на смакову цінність м'якоті плодів, але помітно знижує їх стійкість проти мікробіологічних за­хворювань.

Цитрусові плоди, особливо Середземноморського басейну, можуть уражатись середземноморською плодовою мухою. Тому їх перед реалізацією знезаражують бромистим метилом - отрутою, яка діє на нервову систему. Фумігацію (від лат. fumigare — димити, окурювати) апельсинів здійснюють у камерах кваліфіковані спеціа­лісти з обов'язковим дотриманням інструкції. Плоди прогрівають поступово до температури всередині плода 8-10°С. При порушенні І; технології і режиму фумігації можуть з'являтись опіки плодів І бромистим метилом і побурінням шкірки. При температурі плодів нижче за 8°С і вище від 25°С фумігація не дозволяється.

Ефективним способом знезараження цитрусових плодів є рефрижерація їх у холодильних камерах при температурі всередині йодів від 0,5 до 1,5°С впродовж 21 доби або при температурі від 0 до р -1°С (але не нижче) впродовж 16 діб. Нижча температура призводить; до переохолодження плодів і появи гіркоти. Рефрижерація не викликає суттєвих змін товарної і смакової цінностей плодів.

Цитрусові плоди уражаються сажовим грибом, а також шкідниками - щитовками. Пошкоджені місця мають вигляд круглих плям рожево-коричневого кольору.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 2193 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...