Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хвороби і пошкодження кісточкових плодів



Плоди уражаються здебільшого грибковими захворюваннями.

Моніліоз і моніліальний „опік” (сіра гниль) – захворювання, яке уражає кісточкові плоди, особливо сливи, в умовах зволоження під час росту і зберігання. На поверхні плодів конідії гриба утворюються у вигляді сіруватих подушечок.

Під час транспортування і зберігання ці захворювання швидко поширюються і уражають механічно пошкоджені плоди.

Гірка гниль уражає переважно персики, абрикоси І вишні при достиганні плодів, особливо при високій температурі (20 -24°С), а також при транспортуванні І зберіганні. Спочатку на плодах утво­рюються колоподібні слабковтиснуті плями бурого кольору зі споро­носним грибом чорного кольору, а згодом - подушечки рожевого кольору. Гриб проникає у середину плоду крізь шкірочку.

Дірчаста плямистість (клястероспоріоз) уражає всі види кіс­точкових, особливо сливи, черешні, абрикоси і персики. На шкірочці плодів утворюються червоні або бурі плями, які згодом збіль­шуються. Часто луска в місцях плям відпадає і утворюються заглиб­лення, що характерно для абрикосів. У вишнях і черешнях плід деформується, уражена м'якоть усихає до самої кісточки.

Кишеньки сливи. Плоди уражаються найчастіше в Поліссі і лісостепу, де присутня висока вологість. Крім сливи, хвороба уражає аличу. Плоди вкриваються бурувато-сірим восковим нальотом сумчастого спороношення гриба. Захворювання зумовлює спотворене розростання плодів. Вони набувають неправильної, інколи зігнутої форми, стають плюсклими, зеленуватого кольору, м'ясистими, але не соковитими, кісточки немає.

Кокоміноз вишні. На плодах утворюються досить великі удавлені коричневі плями з білуватим нальотом спор.

Віспа (шарка) сливи - вірусне захворювання, яке викликається тлею, уражає в основному плоди сливи, менше - абрикосів, персиків і аличі. Спочатку на шкірочці з'являються темно-зелені смугасті і кільчасті плями. Пізніше тканина плода під плямами удавлюється. М'якоть уражених плодів ущільнюється І набуває червонуватого відтінку. Інколи захворювання поширюється і на кісточку.

Мікробі альні захворювання кісточкових плодів в місцях заготівлі І призначення не допускаються, за винятком пошкоджень грибом склястероспоріум абрикосів, у персиків - захворювань у вигляді окремих цяток без пошкодження м'якоті.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 1542 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...