Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ремонт зубчастих коліс



У процесі роботи зубчасті колеса можуть мати наступні дефекти:

• знос зубців по робочому профілю (бічним сторонам);

• один чи кілька зламаних зубців;

• тріщини в вінці або маточини;

• зминання поверхонь отвору або шпонкового паза в маточині;

• зминання шліців;

• зминання закруглень торців зубців.

Рисунок 4.44— Знос зубів в зубчатих передачах:

а- знос від довгої роботи передачі при нормальних умовах експлуатації; б- знос торців зубів від вімкнення на ходу; в- викришування зуба; г- сколи и викришування зубів внаслідок збільшеного удільного тиску; д- абразивний знос зубів, виниккающий при попаданні в зачеплення постороних частинок разом з смазкой з окружного середовища; е- злом зуба; ж- виникання усталостої тріщини.

Колеса зі зношеними зубцями як правило не відновлюють, а заміняють новими. Колеса зі зносом зубців по товщині, що не виходить за межі припустимого, можна ще використовувати, тому що вони не погіршують роботу механізму. Для зубчастих коліс з однобічним зносом зубців 2 у правого торця в результаті багаторазового переключення, ремонт роблять наступиш чином: у колеса підрізується права частина маточини 3 (рис. 23,а) - лінія відрізу показана рисою, а з іншої

сторони приварюють аналогічну частин} відрізаної сторони маточини 3, далі колесо перевертають і в переключенні буде вже брати участь ліва частина зубчастого вінця.

Рисунок 4.45— Ремонт зубчастих коліс:

а - спосіб перевернення; б - зварений; в - наплавлення зуба по мідних шаблонах

Для відповідальних зубчастих коліс зі зламаними чи з кришеними зубцями заміняють новими, придатними. У менш відповідальних тихохідних передачах зубці коліс великого діаметра економічно доцільно відновлювати. Ремонт зношених зубів роблять наплавленням, а для поламаних зубців використовують зубчасті вкладиші, що закріплюють зварюванням або гвинтами (рис. 23,б). Однак такий ремонт застосовують як тимчасовий захід.

Обробка наплавлених зубців досить складна і застосовується для середніх і великих модулів за допомогою мідних шаблонів (рис. 23,в). Шаблони, що мають форму западин між зубцями колеса, утворять бічні поверхні зуба. Для введення наплавлення шаблони скріплюють між собою планками 1 і прикріплюють до вінця колеса планками 2 так, щоб вони не заважали операції наплавлення. Завдяки тому, що наплавлений метал не приварюється до шаблонів унаслідок високої теплопроводи мості міді, шаблони після наплавлення легко виймаються.

Після наплавлення колесу дають повільно охолонути. Наплавлення зубців застосовують у тому випадку, коли інші способи застосувати не можна. Якщо ремонт зношених зубчастих коліс визнаний недоцільним, то їх заміняють новими.

Рисунок 4.46— Відновлення зламаних зубів зубчастих коліс:

а, б- кріплення зуба при допомозі бокових накладок; в- кріплення зуба до обода гвинтами.

Установка окремих зубів або секцій в паз типа «ласт очного хвосту» з кріпленням їх до ободу:

г- штифтами; д- гвинтом або гайкою; е- зваркою; ж- гвинтами через впадину.

При ремонті зубчастих коліс або їхній заміні необхідно переконатися в тім, що посадкові поверхні не мають дефектів - задирів, вм'ятин і інших ушкоджень. Якщо такі ушкодження маються, їх обов'язково усувають розточенням посадкового отвору й установкою перехідної втулки, а при незначних зносах - зачищенням отвору наждаковою шкуркою.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 1703 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...