Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ремонт валів



У процесі експлуатації у валів зношуються посадкові шийки, шпонкові канавки, шліци, ушкоджується різьба і центрові отвори, вал отримує згин.

Спосіб ремонту зношеного вала вибирають після того, як відповідною перевіркою встановлюють характер і ступінь зносу. Шийки вала, що мають знос або ушкодження (подряпини, забоїни, риски і ін.) ремонтують шліфуванням. Попередньо виправляють ушкодження центрових отворів (забоїни, вм'ятини) і правлять вал, якщо мається згин.

Якщо посадкові шийки мають значний знос або ушкодження, тоді роблять спочатку обточування, а потім шліфування. Допускається зменшення діаметра шийок на 5-10% у залежності від характеру сприймаємих валом навантажень. У тих випадках, коли потрібно відновити первісні розміри на шийки, після їх обточки напресовують втулки, які потім обробляють точінням чи шліфуванням. Іноді зношені поверхні піддають нарощуванню металом вібродуговим наплавленням, металізацією, хромуванням і ін., з наступною механічною обробкою на заданий розмір.

Погнуті вали виправляють холодним чи гарячим способом. Гарячому виправленню піддаються вали з діаметром більш 60 мм. Холодне виправлення валів може виконуватись вручну чи за допомогою гвинтових скоб або важелів, але частіше виправлення роблять на пресах - гвинтових чи гідравлічних.

При ручному виправленні застосовують молотки з міді, латуні, свинцю і "о дерева.

При холодному виправленні пресом або скобою вал розташовують на і х опорах - скобах вигнутою стороною до навантаженого пристрою -: виту, і навантажують так, щоб вал зігнувся в протилежний бік. Результати виправлення перевіряють биттям за допомогою індикатора.

На рисунку 13 зображена схема виправлення зігнутості вала на гвинтовому пресі з встановленням вала на скоби.

Рисунок 4.28— Повірка валів на згиб:

а- на плиті; б- при допомозі струни, натягу мої по кінцям вала в чотирьох позиціях; в- металічною лінійкою; г- в центрах токарного верстата пр допомозі індикатора.

Рисунок 4.29— Правка вала без нагріву при допомозі чеканки і домкрата.

Рисунок 4.30— Правка гнутого вала вінтовим пристроєм.

При виправленні валів діаметром понад 60мм нагрівання роблять газовим пальником по всій довжині або по окремим ділянкам. Після нагрівання вала Т=500...700°С прикладають навантаження і виправляють згин.

7.2 Ремонт шпинделів

До шпинделів верстатів висуваються особливо високі вимоги, тому від точності їх обертання залежить точність обробки деталей.

Посадкові шийки шпинделя 1 і 2 (див. рис. 15, а) оброблюють шліфуванням. Співвісність повинна бути витримана до 0.01 мм, некруглість шийок - 0.01 мм, не циліндричність - 0,003-0,005 мм. Таким же вимогам повинна відповідати поверхня 3. Конічні поверхні 4 і 5 шпинделя повинні бути концентричні шийкам, биття допускається 0,01-0,02 мм на довжині 300 мм.

Шпинделі, у яких знос шийок по діаметру складає 0,01-0,02 ремонтують притиранням на токарному верстаті спеціальним інструментом-жимком.

Жимок складається з кільця - хомутка 1, болта 2, втулки - пригарки З розрізом і рукоятки - державки (на малюнку не показана). Втулку-притир виготовляють з чавуна, міді або бронзи, а отвір у ній виконують по розмі оброблюваної деталі, (див. рис. -14)

а б

Рисунок 4.31— Жимок для притирання шийок шпинделів

а) 1 - кільце; 2 - затискний болт; 3 - розрізна втулка; 4 – шийки шпинделя

б) жимок металевий

Для притирання шийок накладають на них тонкий шар дрібнозернистого наждакового порошку з маслом, після чого надягають жимок і злегка загвинчують болт 2. Процес обробки: шпиндель обертається зі швидкістю 10-20 м/хв., а жимок одержує подачу уздовж оброблюваної шийки. Періодично на поверхню шийки наносять порошок з маслом. Усунувши знос, шийку шпинделя і притир промивають гасом, а потім на шийку наносять тонкий шар доводочної пасти з гасом і завершують обробку.

При зносі шийок шпинделя більш 0,02 мм їх ремонтують шліфуванням з наступним притиранням під ремонтний розмір. Цей спосіб прийнятний у тому випадку, коли мається можливість змінити розміри отворів у підшипниках, що з'єднуються зі шпинделем. Якщо такої можливості немає, шийки шпинделя нарощують хромуванням або вібродуговим наплавленням, а потім обточують і шліфують.

Шийки шпинделів під підшипники ковзання відновлюють встановленням на клеї тонкостінних компенсаційних накладок або уставок (втулок). При цьому поверхні шийок сточують до 10-15% номінального розміру, потім установлюють на клей накладки або втулки і механічною обробкою доводять посадковий розмір. Компенсаційні накладки або втулки виготовляють з матеріалу, що відповідає матеріалу шпинделя.

Шийки шпинделя свердлильного верстата (рис. 15, б) відновлюють тонкостінними накладками 6 і 8, при цьому накладка 6 виконана з 2-х на пів втулок установлених на клеї і по краях зафіксованих двома штифтами 7.

Рисунок 4.32— Схеми ремонту шпинделів.

а - токарного верстата; б - свердлильного верстата; в - конічної поверхні 9 під роликопідшипник





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 2445 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...