Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичні концепції виникнення та суті грошей



Існують дві основні концепції, що пояснюють причини виникнення грошей: раціоналістична й еволюційна. Раціоналістична пояснює виникнення гро­шей як результат домовле­ності між людьми про вве­дення спеціального інстру­мента (грошей) для здій­снення обміну товарів. Еволюційна стверджує, що гроші виникли стихійно, незалежно від волі людей, у результаті тривалого еволюційного розвитку суспіль­ного поділу праці, товарного виробництва та обміну. Гроші — це особливий товар, який виконує роль загального еквівалента, виступає посередником в обміні товарів і виражає економічні відносини між людьми з при­воду виробництва та обміну товарів. Основні властивості грошей: Гроші виконують; Гроші набувають загальної споживчої вартості, яка поля­гає у їхній здатності обмінюватися на всі інші товари,тобто вони мають абсолютну ліквідність; Гроші виражають певні економічні відносини, які вини­кають між товаровиробниками з приводу обміну продуктами праці через ринок. Теорії грошей: металева Представники — Т. Май, У. Стаффорд, Д. Норе — визнавали лише металеві гроші з благородних металів. Стверджували, що золото й срібло є грошима завдяки своїм природним властивостям, а не розвитку відносин обміну; Номіналістична Прихильники — Дж. Берклі, Дж. Стюарт —вважали гроші суто умовними номінальними знаками, вартість яких не залежить від матеріального змісту, а визначається лише найменуванням; Кількісна Основоположники — Дж. Локк, Д. Юм, Ш, Монтеск'є — стверджували, що вартість грошей та рівень товарних цін визначаються кількістю грошей в обігу.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 703 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...