Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми організації суспільного виробництва: натуральне і товарне



Форма суспільного виробництва це певний спосіб орга­нізації господарської діяльності. Розрізняють дві основні форми організації суспільного виробництва: натураль­ну і товарну. Натуральне господарство такий тип організації ви­робництва, при якому люди виробляють продукти для задоволення своїх власних потреб, тобто продукти праці ненабувають товарної форми і призначені для особистого та внутрішнього господарського споживання безпосередніми виробниками. Для нього характерно: замкнутість економічної діяльності, тобто кожна господарська одиниця відокремлена від інших;ґрунтується на ручній праці, примітивних засобах виробництва; відсутність обміну. Товарне виробництво це така форма організації су­спільного господарства, за якої продукти виробляються не для споживання їх виробниками, а спеціально для обміну, для продажу на ринку. на відміну від натурального господарства є не замкнутою, а відкритою економічною формою господарства. між виробниками існують не без­посередні господарські зв'язки, а опосередковані через обмін продуктами їхньої праці як товарами. функціонує і розвивається на засадах таких економічних законів: закону вартості, закону попиту і про­позиції, закону конкуренції, законів грошового обігу та інших. Розрізняють два типи товарного виробництва: просте і роз­винуте. Просте товарне виробництво — це дрібне виробництво індивідуальних самостійних ремісників і селян, що працюють на ринок. Розвинута форма товарного виробництва — це вищий і ефективніший ступінь товарної організації господарства, заснований на великій приватній власності, найманій праці й ма­шинній індустрії.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 688 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...