Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державна реєстрація юридичної особи



Державна реєстрація юридичних осіб здійснюється з метою контролю за законністю їх створення.

Законодавством України передбачено різні процедури державної реєстрації підприємницьких і непідприємницьких юридичних осіб. Реєстрація підприємницьких юридичних осіб здійснюється районними (міськими) виконавчими комітетами за заявницьким принципом протягом не більше п'яти робочих днів (термінова - протягом одного дня). За порушення термінів реєстрації та вимогу подання для реєстрації документів, не передбачених законом, посадові особи несуть адміністративну відповідальність згідно із законодавством.

Відмова у державній реєстрації можлива лише з підстав, визначених законом: 1) невідповідність установчих документів вимогам закону; 2) відсутність частини документів, необхідних для реєстрації.

Документи, що подаються для здійснення державної реєстрації:

1) рішення власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу про створення юридичної особи (крім приватного підприємства). Якщо власників або уповноважених ними органів два і більше, таким рішенням є установчий договір, а також протокол установчих зборів (конференції) у випадках, передбачених законом;

Установчий договір подається при створенні господарських товариств усіх видів.

2) статут, якщо це необхідно для створюваної організаційної форми підприємництва;
Статут подається лише в тому випадку, коли його наявність передбачена законом для підприємства певної організаційно-правової форми. Так, законом не передбачено наявності статуту для створення повного та командитного товариства (договірні товариства). Не визначено чіткого переліку установчих документів для створення об’єднань підприємств. Об’єднання підприємств конкретного виду не може мати одночасно два установчих документи: статут і договір. Аналіз ст. 3 Закону України «Пропідприємства в Україні», дає підстави асоціації і корпорації віднести до договірних об’єднань (діють на підставі договору), а консорціуми і концерни – до статутних (діють на підставі статуту).

3) реєстраційна картка встановленого зразка, яка є водночас заявою про державну реєстрацію.
Реєстраційна картка заповнюється заявником особисто.

4) документ, що засвідчує сплату власником (власниками) внеску до статутного фонду суб'єкта підприємницької діяльності в розмірі, передбаченому законом;

5) документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію. Ця плата становить 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі термінової реєстрації – потроєний розмір реєстраційного збору. Іноземна юридична особа відповідним документом засвідчує свою реєстрацію у країні місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського або судового реєстру тощо). Цей документ повинен бути засвідчений згідно із законодавством країни його видачі, перекладений українською мовою та легалізований у консульській установі України, якщо міжнародними договорами, у яких бере участь Україна, не передбачено інше. Зазначений документ може бути також засвідчено у посольстві відповідної держави в Україні та легалізовано в МЗС.

Установчі документи подаються у трьох примірниках, з яких два – оригінали, а один – нотаріально завірена копія.

Після проведення державної реєстрації заявнику видається під розписку про отримання:
1)оригінал свідоцтва про державну реєстрацію;

2) три копії свідоцтва про державну реєстрацію, завірених реєстраційним органом.
3) оригінал та копія статуту з відміткою про реєстрацію;

4) оригінал та копія установчого договору з відміткою про реєстрацію.

Для реєстрації об'єднання громадян до реєструючого органу подається заява, підписана не менш як трьома засновниками об'єднання громадян або їх уповноваженими представниками.
До заяви додаються:

1) статут (положення) в двох примірниках;

2) протокол установчого з'їзду (конференції) або загальних зборів, які прийняли статут (положення);

3) відомості про склад керівництва центральних статутних органів (із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, місця постійного проживання, посади (заняття), місця роботи);

4) дані про наявність місцевих осередків, підтверджені протоколами конференцій (зборів);

5) документ про сплату реєстраційного збору (для місцевих об”єднань – 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; для всеукраїнських – 10; для міжнарожних – 500 доларів США);

6) відомості про засновників об'єднання громадян або спілок об'єднань громадян (для громадян - із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, місця постійного проживання; для спілок об'єднань громадян - назви об'єднання, місцезнаходження вищих статутних органів, а також доданням копії документа про легалізацію).

Міжнародна громадська організація додатково подає документи, які підтверджують поширення її діяльності на території хоча б однієї іншої держави (довіреності, зобов'язання, протоколи, документи про легалізацію тощо).

Спілка об'єднань громадян додатково подає рішення центральних статутних органів об'єднань громадян про їх вступ до спілки.

Після реєстрації юридична особа повинна вчинити ряд дій. 1) На протязі 20 днів з дня реєстрації стати на облік як платник податків в державній податковій інспекції за місцем знаходження.

2) Виготовити печатку і штампи на підставі дозволу, що видається дозвільною системою органів внутрішніх справ.

3)Стати на облік у районному відділенні Пенсійного фонду України.
4) Відкрити банківський рахунок, через який будуть здійснюватися безготівкові операції.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 598 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...