Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Освітня політика в Україні з питань підготовки педагогічних і науково-педагогічних кадрів



Підготовка науково-педагогічних та наукових кадрів є невід'ємною складовою частиною навча­льного процесу вищих закладів освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації. Міністерство внутрішніх справ України здійснює підготовку науково-педагогічних кадрів через здобуття наукового ступеня у докторантурі та ад’юнктурі при вищих закладах освіти, а також у цільовій аспірантурі та у порядку здобуття наукового ступеня при ВЗО і НДУ інших відомств.

Ця підготовка здійснюється згідно з Законами України «Про освіту», «Про основи державної політики у сфері науки і науково-технічної діяльності», «Про міліцію», постановами Кабінету Міністрів України, Положенням про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ України, наказами і розпорядженнями Міністерства внутрішніх справ України, нормативними актами Міністерства освіти України, які стосуються організації навчального процесу та науково-дослідницької діяльності, Статутом і наказами ректора вищого закладу освіти.

Підготовка докторантів, ад’юнктів та здобувачів здійснюється за галузями наук та спеціальностями у відповідності з діючою номенклатурою спеціальностей наукових працівників.

Докторантура відкривається з відривом від служби. Ад’юнктура – з відривом (очна) та без відриву від служби (заочна). Термін підготовки в докторантурі та очній ад’юнктурі не повинен перевищувати 3-х років, а в заочній ад’юнктурі – 4-х років. Період хвороби (понад місяць), перебування у відпустці по вагітності і пологам, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також періоди, коли докторант і ад’юнкт не мають можливості працювати над дисертацією з поважних причин, передбачених законодавством, не включаються у термін підготовки. Вчена рада вищого закладу освіти оцінює обставини, що виключили можливість працювати над дисертацією, і визначає термін, на який подовжується навчання (як правило, не більше року).

Докторанти та ад’юнкти щороку проходять атестацію відповідно кафедрою та науковим керівником, результати якої затверджуються наказом ректора ВЗО МВС.

Дисертація на здобуття наукового ступеня є кваліфікаційною науковою працею, виконаною особисто у вигляді спеціально підготовленого рукопису або опублікованої наукової монографії. Вона містить висунуті автором для прилюдного захисту науково обгрунтовані теоретичні або експериментальні результати, наукові положення, а також характеризується єдністю змісту і свідчить про особистий внесок здобувача в науку.

Дисертація, що має прикладне значення, додатково до основного тексту повинна містити відомості та документи, що підтверджують практичне використання отриманих автором результатів (впровадження у виробництво, достатню дослідно-виробничу перевірку, отримання нових кількісних і якісних показників, суттєві переваги запропонованих технологій, зразків продукції, матеріалів тощо). Дисертація, ж яка має теоретичне значення, – рекомендації щодо використання наукових висновків. Вживання мов у дисертації здійснюється згідно з чинним законодавством України.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора наук є кваліфікаційною науковою працею обсягом основного тексту у межах 250-300 машинописних сторінок (для суспільних і гуманітарних наук - 350-400 машинописних сторінок), наявність не менше 20 публікацій за темою ди­сертації у наукових провідних фахових журналах, оформлених відповідно до Державного стандарту.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 1354 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...