Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Електромагнітні вимикачі



Загальні відомості.

Масляні і повітряні вимикачі володіють рядом істотних недоліків. Так масляні вимикачі вимагають догляду за маслом, вони також пожежо- і вибухонебезпечні. У маломасляних вимикачах значно менший об’єм масла, ніж у багатомасляних, однак область застосування маломасляних вимикачів обмежена, тому що при частих операціях вимкння ця невелика кількість масла швидко забруднюється частками вуглецю, що утворюються при горінні електричної дуги. Повітряні вимикачі вимагають наявності джерела стисненого повітря. Крім того, вони дуже чуттєві до швидкості відновлення напруги на дуговому проміжку.

В електромагнітних вимикачах дуга горить у повітрі при атмосферному тиску і гасне за рахунок подовження і тісного дотику з поверхнею діелектрика під впливом магнітного дуття, яке створюється струмом, вимкння. При малому струмі величина електродинамічної сили, що затягує дугу в дугогасну камеру, недостатня і для переміщення дуги використовується повітряний поршневий пристрій, механічно зв'язаний з рухомими контактами.

Електромагнітні вимикачі належать до швидкодіючих: дуга в них гаситься за 10-20мс. У процесі вимкння опір дуги швидко зростає і відіграє роль струмообмежуючого опору, що вводиться в електричне коло, що відключається. Тому значення періодичної складової струму короткого эамикання до моменту обриву дуги зменшується, зменшується також зсув фаз між напругою і струмом кола (cosφ), що у свою чергу веде до зниження коефіцієнта перевищення амплітуди напруги, що відновлюється. Усе це приводить до того, що робота електромагнітного вимикача не залежить від власної частоти мережі.

Переваги електромагнітних вимикачів:

- Вимикач пожежо-безпечний.

- Для його роботи не потрібно ні масло ні стиснене повітря.

- Малий знос контактів, дугостійка камера, швидке гасіння дуги дозволяють робити велике число операцій вмикання і вимикання без ревізії.

- Вимикач малочутливий до власної частоти кола, що відключається.

Недоліком вимикачів є великі габарити дугогасних камер, що ускладнює розвиток вимикачів по напрузі, а також вибухо-небезпечний.

Електромагнітні вимикачі випускаються на номінальні напруги 6, 10,15 кВ із номінальним струмом вимкння до 40 кА. За кордоном їх випускають на напруги до 24 кВ. Ці вимикачі використовуються головним чином в установках власних потреб електростанцій і для комутації косинусних конденсаторних батарей.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...