Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Умови реалізації концепції



Вирішальною умовою реалізації концепції є комплексне розв'язання питань, пов'язаних із фінансовим, кадровим, навчально-методичним, нормативно-правовим і організаційним забезпеченням профільної школи.

1. Нові цілі шкільної освіти зумовлюють необхідність подальшої модернізації вищої педагогічної освіти і системи підвищення кваліфікації педагогічних кадрів. З цією метою необхідно:

- у вищих навчальних закладах педагогічного профілю передбачити підготовку педагогічних кадрів з урахуванням потреб профільної школи та внести відповідні зміни у державний стандарт вищої педагогічної освіти для спеціалістів і магістрів; планувати необхідну спеціалізацію студентів і магістерські програми з профільного навчання старшокласників; одержання вищої педагогічної освіти за кількома освітніми галузями, передбаченими державним стандартом загальноосвітньої школи;

- для забезпечення необхідного рівня професійної компетентності вчи­телів і керівників шкіл запровадити широкомасштабну систему відповідної перепідготовки: підвищення кваліфікації вчителів основної школи з орієнтацією на організацію допрофільного навчання та його психолого-педагогічне забез­печення; вчителів старшої школи, які викладатимуть профільні предмети і спеціальні курси; керівних кадрів освіти, здатних забезпечити функціонування профільної школи.

2. Створення нормативно-правової бази розвитку профільного навчання,
спрямованої на вирішення таких основних питань:

- розробка механізмів фінансування профільних шкіл з урахуванням різних джерел бюджетного й позабюджетного фінансування;

- уточнення статутів загальноосвітніх навчальних закладів з метою забезпечення профільного навчання па внутрішньошкільному та зовнішньо-шкільному рівнях;

- розробка державного загальноосвітнього стандарту, що передбачає загальноосвітню підготовку, однакову для всіх шкіл, - як основи для (створення програмного забезпечення профільного навчання;

- підготовка орієнтовних навчальних планів для профілів навчання.

3.Навчально-мстоднчне забезпечення профільної школи - важлива умова реалізації концепції. Відповідно до державних загальноосвітніх стандартів необхідно розробити й апробувати програми для базових, профільних і спеціаль­них курсів, відповідні підручники, методики, засоби навчання.

4. Створення психологічного супроводження навчального процесу в 8-9, 10-12 класах здійснюється з метою своєчасної оцінки комплексу індивідуаль­них особливостей підлітка з погляду його готовності до успішного навчання. За певним профілем, попередження дезадаптації в умовах виникнення навчаль­них труднощів і стресів, пов'язаних із спілкуванням у новому колективі. Важли­во досягти усвідомлення учнем себе як суб'єкта вибору профілю навчання.

5. Науковий супровід навчання в старшій школі, який передбачає ре­алізацію завдань дослідницького і впроваджувального характеру; обгрунтуван­ня змісту в різних комбінаціях профільного вивчення, розроблення педа­гогічних технологій на основі застосування активних методів навчання, са­мостійної навчальної діяльності, виробничої практики; розроблення системи оцінювання навчальних досягнень учнів; моніторинг якості освіти, корекцію концептуальних підходів до організації профільного навчання в різних умовах.

6. Фінансування профільного навчання здійснюється переважно за раху­нок держави та кооперації державних, громадських і приватних коштів.

Концепція запроваджується за умови врахування реальних можливостей ресурсного забезпечення профільного навчання, розробки навчально-мето­дичних комплектів, урахування результатів широкого експериментального випробовування змісту і технологій профілізації старшої школи.

Література:

1. Концепцію уклали:Березовська Л. Д., Бібік Н. М., Бурда М. І., Денисенко Л. І.. Єгоров Г. С., Іванюк Г. І., Калініна Л. М., Кизенко В. І., Корсакова О. К., Онищук Л. А., Трубачова С. Е.

2. Навчальні програми з математики для профільного навчання: Програми факультативів, спецкурсів, гуртків. 7 – 11 кл. – К.: Навч. кн.., 2003.

3. Програма з математики для загальноосвітніх навчальних закладів, 5 – 11 кл. // Математика в шк. – 2003. – №7.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 385 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...