Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Професійна етика та методологічні принципи аудиту



Професійна етика аудиторів — це комплекс правил поведінки в аудиторській роботі, якими регламентуються дії аудиторів, з одного боку, щоб не завдати шкоди клієнту або колегам по аудиторській роботі, а з іншого, — для забезпечення правди- вості інформації про себе та чесної конкуренції на ринку аудиторських послуг. У професійній діяльності аудиторів неетичними вважаються:

· рекламні заходи, в яких формуються хибні, оманливі або неправди- во сприятливі очікувані результати;

· навмисне формування бажаного клієнтом висновку про результати аудиторської перевірки;

· будь-яке шантажування клієнта результатами аудиторської перевірки;

· розголошення фактів аудиторської перевірки в корисливих цілях;

· дії, в яких існує натяк на можливість впливу на позитивні рішення судових органів, регуляторних органів або посадових осіб;

· дії, в яких наявні хвалебні самохарактеристики, що ґрунтуються на даних, які неможливо перевірити;

· дії, в яких існують некоректні порівняння з іншими представниками професії; необґрунтовано проголошено власну особу експертом або фахівцем у якійсь конкретній сфері або іншій діяльності.

Професійна етика аудиту, крім цього, окреслює й певні обов'язки ауди- торів, зокрема обов'язкове повідомлення керівництва підприємства про виявле- ні факти шахрайства. Також за аудитором залишено право виступати в суді сві- дком на процесі у справах, порушених за фактами шахрайства, тобто аудитор


має право виконувати свої громадянські обов'язки, і це не вважається розголо- шенням конфіденційної інформації й порушенням аудиторської етики. На по- ложеннях аудиторської етики ґрунтуються основні методологічні принципи не- залежного аудиту, серед яких:

• планування;

• контроль якості послуг, що надаються;

• обґрунтування значимості доказів та свідоцтв;

• доцільність вибору методики перевірки;

• дотримання методики оцінки ризиків;

• визначення критеріїв суттєвості та достовірності;

• аналіз інформації та формування обґрунтованих висновків;

• документальне оформлення результатів самої роботи;

• взаємодія аудиторів;

• повне інформування клієнта,

Принципи аудиту поділяються на такі основні групи:

1) принципи професійної етики;

2) методологічні принципи;

3) правові;

4) організаційні.

До принципів професійної етики, які є обов'язковими, відносять: незале- жність, об'єктивність, професіоналізм і компетентність, цілісність, конфіден- ційність, доброзичливість.

Методологічні принципи - це аудиторський доказ, система обліку, внут- рішній контроль, матеріальність, обґрунтованість оцінки значущості аудитор- ських свідчень, а також системи внутрішнього контролю; визначення критеріїв суттєвості і достовірності; дотримання методики аудиту; оцінки ризиків та ви- бору даних; повне інформування клієнта; відповідальність за виконану роботу. Методологічні принципи в окремих випадках можуть мати рекомендаційний характер, проте це повинно регламентуватися конкретними нормативами ауди- ту, у яких описуються відповідні принципи.


Правові - розсудливість, відповідальність за чужі вчинки, відсутність привілейованої інформації.

Організаційні - планування, документування процесу аудиту, звітність за підсумками аудиту, взаємодія аудиторів, поінформованість клієнта.

Робота аудитора, проведена згідно з цими методологічними принципами, гарантовано відповідає основним вимогам перевірки господарської діяльності, однак якість аудиторської перевірки вимагає передусім неупередженості, про- фесійної підготовки та ретельності у виконанні аудиторської роботи.

Контрольні запитання

1. Які основні цілі аудиту?

2. Чи існують загальні принципи аудиторської перевірки за Міжнародними ста- ндартами аудиту (МСА)?

3. Що таке професійна етика аудиторської роботи?

4. Якими є принципи аудиторської етики?

5. Що таке методологічні принципи аудиту?

6. Які існують загальні принципи побудови методик аудиторської діяльності?





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 921 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...