Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація аудиту в Україні, права, обов'язки й відповідальність аудиторів



Аудиторська діяльність в Україні здійснюється відповідно до вимог:

- Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435 (ст. 146, 162);

- Господарського кодексу України від 16.01.2003 р.№ 436-ІУ (ст. 362-365,

параграф 4);

- Закону України "Про аудиторську діяльність" від 22.04.1993 р.;

- Статуту Аудиторської палати України, прийнятого засіданням АПУ

28.10.1993 р.;

- Статуту Спілки аудиторів України, прийнятого з'їздом аудиторів України

14.10.1992 р.;

- Стандартів аудиту та етики. Видання Міжнародної федерації бухгалтерів, 2001 рік;

- Протоколу засідання Аудиторської палати України від 18.04.2003 р.

№122;

- Положення про сертифікацію аудиторів, затвердженого рішенням Ауди- торської палати України від 19.11.2002 р. протокол № 116;

- Положення про реєстр суб'єктів аудиторської діяльності, затвердженого Аудиторською палатою України від 31.10.2000 р.;

- Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Укра- їні" від 16.07.1999 р. № 996-ХІУ.

Аудит як форма інтелектуальної діяльності має певні особливості організації і методики проведення. Міжнародні асоціації бухгалтерів і аудиторів узагальнили до- свід організації і методики обліку і аудиту в країнах з різними формами власності і господарювання у вигляді міжнародних стандартів аудиту (МСА), які з 2004 року за рішенням Аудиторської палати України почали виконувати функції національних стандартів аудиту, відмінивши таким чином Національні нормативи аудиту, що дія- ли з часу виникнення аудиторської діяльності в нашій країні.


У 2007 році вийшла новітня редакція МСА, яка отримала назву "Міжна-

родні стандарти аудиту, надання впевненості та етики".

Аудиторська палата України своїм рішенням від 31.03.2011р. №229/7 за- твердила для застосування при виконання завдань з 1 травня в якості націона- льних стандартів аудиту Міжнародні стандарти контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг видання 2010 року.

МСА регулюють процес виконання аудиторами та аудиторськими фірма- ми завдань протягом всього процесу виконання, починаючи з рішення щодо прийняття і продовження стосунків з клієнтами і конкретних завдань. МСА ви- дання 2010 року зазнали суттєвих змін порівняно з виданням 2007 року, яке ви- користовувалося в Україні до 01 травня 2011 року, включаючи ті зміни, яких зазнали стандарти внаслідок реалізації Радою з Міжнародних Стандартів Ауди- ту та Надання Впевненості проекту з поліпшення зрозумілості.

МСА діляться на 9 груп з тризначною нумерацією; десята група є Поло- ження про міжнародну аудиторську практику(ПМАП), що мають чотиризна- чну нумерацію (Додаток А).

Особливості застосування Міжнародних стандартів аудиту:

- Міжнародні стандарти аудиту (МСА) не є законодавчим документом;

- МСА містять основні принципи й процедури, а також відповідні реко- мендації, подані у вигляді пояснювального та іншого матеріалу;

- МСА треба застосовувати тільки в суттєвих аспектах;

- МСА юридично не мають переважної сили над національними норма- тивними документами, що регулюють аудиторські перевірки

Організацію управління аудитом в Україні очолює Аудиторська палата України (АПУ). АПУ Аудиторська палата України функціонує як незалежний орган. є юридичною особою, веде відповідний облік та звітність. Це неприбут- кова організація. формується на паритетних засадах шляхом делегування до її складу аудиторів та представників державних органів. Загальна кількість членів Аудиторської палати України становить двадцять осіб. Від державних орга- нів делегують по одному представнику Міністерство фінансів України, Мініс-


терство юстиції України, Міністерство економіки України, Державна податкова адміністрація України, Національний банк України, Державний комітет статис- тики України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Держав- на комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, Рахункова палата та Головне контрольно-ревізійне управління України.

До складу Аудиторської палати України від аудиторів делегуються в кі- лькості десяти осіб висококваліфіковані аудитори з безперервним стажем ауди- торської діяльності не менше п'яти років, представники фахових навчальних за- кладів та наукових організацій.

Аудиторська палата України може створювати на території України регі- ональні відділення, повноваження яких визначаються Аудиторською палатою України. В даний час на території України діють 15 регіональних відділень.

Сертифікація (визначення кваліфікаційної придатності на зайняття ауди- торською діяльністю) аудиторів здійснюється Аудиторською палатою України.

Порядок сертифікації аудиторів, які здійснюватимуть аудит банків, за- тверджується Аудиторською палатою України за погодженням з Національним банком України.

Право на отримання сертифіката мають фізичні особи, які мають вищу економічну або юридичну освіту, документ про здобуття якої визнається в Україні, необхідні знання з питань аудиту, фінансів, економіки та господарсь- кого права, досвід роботи не менше трьох років підряд на посадах ревізора, бу- хгалтера, юриста, фінансиста, економіста, асистента (помічника) аудитора.

Наявність необхідного обсягу знань для отримання сертифіката визнача- ється шляхом проведення письмового кваліфікаційного іспиту за програмою, затвердженою Аудиторською палатою України.

Існують сертифікати наступних видів:

- сертифікат серії А, що надає право здійснення аудиту підприємств і господарських товариств;

- сертифікат серії В, що надає право здійснення аудиту банків;


- сертифікат серії АВ надає право здійснення аудиту банків, підпри- ємств і господарських товариств.

Термін чинності сертифіката не може перевищувати п'яти років (рис.1.5.). За проведення сертифікації справляється плата в розмірі, встановле- ному Аудиторською палатою України, виходячи з кошторису витрат на утри- мання Аудиторської палати України.

Згідно зі ст.4 Закону України "Про аудиторську діяльність" - аудитором мо- же бути фізична особа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну при- датність на заняття аудиторською діяльністю на території України.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 391 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...