Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет, метод і об'єкти аудиту



Предметом аудиту в загальноекономічному розумінні є фінансово- господарська діяльність суб'єктів підприємництва (стан суб'єкта як системи го- сподарювання).

Предмет аудиту в локальному (конкретному) розумінні залежить від об'єкта, який визначає головну його (аудиту) мету. Так, предметом аудиту фі- нансової звітності є фінансова звітність суб'єкта господарювання, податкової звітності — податкова звітність. Предметом аудиту господарської діяльності (аудиту ефективності) є господарська діяльність суб'єкта або його окремих під- розділів, видів діяльності, функцій управління.

Метод аудиту являє собою сукупність прийомів і способів, за допомо- гою яких ведеться дослідження предмета та об'єктів аудиторської діяльності. Передусім це загальні методичні прийоми, такі як аналіз, синтез, індукція, де- дукція, абстрагування і конкретизація, системний аналіз, функціонально- вартісний аналіз тощо.


Аналіз — це метод дослідження, який стосується вивчення предмета шляхом розчленування його на складові, кожна з яких аналізується (вивчається) окремо в ра- мках одного цілого (аудит фінансово-господарської діяльності підприємства).

Синтез — метод дослідження об'єкта в його цілісності, в єдності його частин

(аудит виконання договорів на постачання товарно-матеріальних цінностей).

Індукція — метод дослідження, за яким загальний висновок складається на пі- дставі ознайомлення не зі всіма ознаками, а лише з частиною їх, тобто способом ви- ведення висновків від окремого до загального (аудит витрат обігу здійснюється на- самперед за даними аналітичного обліку, а відтак — синтетичного обліку).

Дедукція — метод дослідження, за якого спочатку вивчається стан об'єк- та в цілому, а потім стан його складових елементів, тобто висновки роблять від загального до окремого (аудит фінансових результатів спочатку проводиться за даними синтетичного обліку, а потім — аналітичного обліку).

Абстрагування — прийом відволікання, способом абстракції переходять від конкретних об'єктів до загальних понять (за перевіркою стану збереження матеріальних цінностей на окремих складах, абстрагуючись, роблять висновки щодо гуртовні в цілому).

Конкретизація — дослідження стану об'єктів за певними конкретними умовами існування їх (виявлення нестач в окремих магазинах).

Системний аналіз — вивчення об'єкта як сукупності елементів, що утво- рюють систему. В аудиті системний аналіз передбачає оцінку поведінки об'єк- тів як системи з усіма факторами, що впливають на його функціонування. Він дає змогу застосувати системний підхід до «оцінки виробничої і фінансово- господарської діяльності підприємства /аналіз систем для дослідження об'єктів за умов невизначеності).

Функціонально-вартісний аналіз — це вивчення об'єктів на стадії підго- товки виробництва, що включає проектування і синтез систем у процесі дослі- дження їх функціонування (проектування й оцінювання економічної ефектив- ності технологічних процесів тощо).


У зв'язку з тим, що в процесі проведення аудиту вирішується велике коло питань, пов'язаних з різними функціями управління (планування, організація оперативного і стратегічного управління, накопичення економічної інформації, економічний аналіз, прогнозування), в аудиті використовуються прийоми і спо- соби різних галузей знань (економічно-математичні, статистичні методи, мето- ди системного аналізу, експертних оцінок, прийоми і способи бухгалтерського обліку, економічного аналізу, контрольно-ревізійної роботи).

Безпосередньо в аудиті використовуються такі прийоми та способи, як огляд, підрахунок, зважування, вимірювання, спостереження, зіставлення, опитування. Специфічним прийомом аудиту є оцінка ризику, необхідність якої пов'язана з імовірнісним характером функціонування господарюючої системи та неможливістю повного дублювання всіх процедур обліково-економічної ро- боти, що примушує аудитора використовувати методи вибіркового досліджен- ня. Оцінка аудиторського ризику починається на стадії планування аудиту і за- вершується в процесі його проведення. Оцінка ризику, визначена аудитором, може стати причиною його відмови від проведення аудиту. У процесі оцінки ризику, а також проведення окремих аудиторських процедур широко викорис- товується методичний прийом тестування.

Об'єктом дослідження в аудиті, як і в інших економічних науках, взає- мопов'язані складові (сторони) функціонуючої господарської системи. Об'єкти аудиту конкретизують його предмет і можуть мати різні характеристики, тому їх вирізняють за окремими видами та критеріями. Так, до об'єктів системи управління, яка досліджується аудитором, відносяться організаційні форми управління, функції управління, методи управління. До об'єктів системи обліку

— активи, капітал, зобов'язання, господарські процеси, економічні результати діяльності, фінансова та інші види бухгалтерської звітності. Іншими критеріями можуть бути, стан об'єктів у часі, складність об'єктів, характер оцінки, термін перебування під наглядом аудитора тощо.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 500 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...