Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Господарювання



Особливостями експрес-аудиту фінансового стану суб’єкта господарювання є стислий термін його проведення та використання обмеженої кількості показників діяльності. Їх розрахунок, перевірка і аналіз в статиці та в динаміці і складають суттєвість експрес-аналізу фінансового стану підприємства-клієнта. Його виконують на підставі форми №1 «Баланс підприємства» та «Звіту про фінансові результати» (форма № 2) або форми № 2-М «Фінансового звіту суб’єкта малого підприємства».

Використовуються в експрес-аналізі фінансового стану також матеріали звіту та «Пояснювальної записки до звіту» і аудиторські висновки попередніх перевірок. Вивчаються умови функціонування суб`єктів господарювання, визначаються тенденції основних показників діяльності, якісні зміни в майбутньому та фінансовому стані підприємства-клієнта за допомогою угрупувань показників оцінки стану та динаміки економічного стану і показників оцінки результативності фінансово-господарської діяльності.

Для оцінки тенденції структури та зміни майнового стану використовуються результати експрес-аудиту балансу та проводяться міжгосподарські порівняння з показниками, досягнутими на аналогічних підприємствах.

Важливе місце в експрес-аудиті фінансового стану суб’єкта господарювання займає оцінка результативності діяльності за допомогою порівнянь темпів зростання взаємопов’язаних показників: динаміки прибутку, засобів підприємства, обсягів виробництва, чистого доходу (виручки) від реалізації продукції, собівартості продукції та ін. Результати розрахунків узагальнюються в аналітичних таблицях.

З метою своєчасного виявлення негативних тенденцій в зміні структури балансу у прибутково працюючих суб’єктів господарювання доцільно в контрольній роботі провести експрес-аналіз фінансового стану (фінансовий моніторинг) за допомогою коефіцієнта Бівера (Кб) за формулою

Кб = (Ф220260)÷ (П480420),

де Кб - коефіцієнт Бівера, дол. од.;

Ф220 і Ф260 – відповідно чистий прибуток і амортизація, наведені в рядках 220 і 260 форми № 2 «Звіту про фінансові результати»;

П480 і П420 – відповідно довгострокові і поточні зобов’язання (підсумки розділів ІІІ і ІV), наведені в рядках 420 і 480 форми № 1 «Балансу підприємства».

На підставі отриманих значень зробити висновки.

На етапі експрес-аудиту фінансового стану виконуються розрахунки фінансових показників: коефіцієнтів ліквідності (платоспроможності), показників ділової активності, показників ефективності діяльності (рентабельності) та фінансової стійкості. Перелік та методика розрахунків фінансових коефіцієнтів містяться в багатьох літературних джерелах з економічного та фінансового аналізу і аудиту. Вибір конкретного джерела (з посиланням на нього) здійснює студент з урахуванням вибраної ним деталізації перерахованих коефіцієнтів та інформації щодо їх розрахування, яку він має в розпорядженні.

Фінансові коефіцієнти вивчаються в динаміці та зіставляються з їх нормативним значенням. Слід зазначити, що об’єктивна оцінка фінансової стійкості господарюючого суб’єкта можлива на підставі вивчення показників за досить тривалий (5 і більш років) термін часу.

Висновки відповідно фінансового стану та його динаміки слід формулювати на основі комплексного розглядання результатів експрес-аудиту балансу, фінансових результатів і фінансового стану. У висновках слід відображати тенденції показників та проблеми, про які вони свідчать, а також запропонувати конкретні заходи щодо вирішення (усунення) проблем.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 150 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...