Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні методичні вказівки. При вивченні аудиту слід опанувати сутність категорій аудиторської діяльності, її види, їх класифікацію та характерні особливості; визначити специфіку аудиту



У навчальному процесі підготовки фахівців з облікової спеціальності дисципліна «Аудит» займає важливе значення, бо вона закладає теоретичні засади щодо опанування науковими категоріями аудиторської діяльності, формує її понятійний апарат і є основою для подальшого поглибленого вивчення наступної прикладної дисципліни «Організація і методика аудиту».

При вивченні аудиту слід опанувати сутність категорій аудиторської діяльності, її види, їх класифікацію та характерні особливості; визначити специфіку аудиту як підприємницької діяльності та необхідність її диверсифікації на сучасному етапі розвитку. Особливу увагу слід приділити забезпеченню незалежності та об’єктивності аудиторських оцінок, необхідності дотримання принципів аудиту та етичних норм; використанню міжнародних стандартів аудиту (МСА).

При самостійному вивченні тем дисципліни «Аудит» з урахуванням тісного зв’язку між його науковими категоріями, необхідно придбати уміння вибору системи методів і прийомів аудиту для вирішення аудиторських завдань і конкретних їх процедур.

Пам’ятаючи, що на підставі незалежної думки аудитора про достовірність, об’єктивність, законність складеної підприємством-клієнтом фінансової звітності її користувачі приймають економічно обґрунтовані управлінські рішення, аудитор при виконанні аудиторських робіт повинен аргументовано підтвердити свою думку комплексом робочої документації. Вона містить: аналітичні огляди; розрахунки рівня суттєвості, рівня ризику; оцінку тенденцій показників, структур і т.д.; запити аудитора та ін. Вони є аудиторськими доказами та базою для висловлення думки і надання аудиторського висновку відповідної форми.

Важливим етапом аудиторської перевірки є планування її проведення. Слід опанувати сутність, зміст і структуру цього стану, порядок складання загального плану і програми аудиту, отримати навички обґрунтування рівня суттєвості помилок. Опанувавши методику експрес-аудиту, застосувати її для здійснення експрес-аудиту балансу підприємства та звіту про фінансові результати, обґрунтувавши вибір методів проведення експрес-аудиту.

Загальний обсяг дисципліни «Аудит», згідно з навчальним планом

підготовки фахівців спеціальностей облік і аудит (УА), фінанси (ФК), економіка підприємства (ЕП), складає 54 години. Розподіл навчальних годин при заочній формі навчання по семестрах і видах занять наведено у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1 – Розподіл навчальних годин по дисципліні «Аудит» при заочній формі навчання

Спеціаль-ність Семестр Всього годин Аудиторні заняття Самостійна робота Вид контролю
всього з них
лекції прак-тичні
  УА             Контрольна робота, залік
  ФК             Контрольна робота, залік
  ЕП             Контрольна робота, залік

Робочі плани дисципліни «Аудит» для студентів спеціальностей УА, ФК і ЕП, складені на підставі робочої програми з дисципліни, наведено у таблицях 1.2-1.3.

Для придбання практичних умінь та навичок планування аудиторської перевірки, здійснення аудиторських процедур, формування аудиторських доказів та документального їх оформлення навчальним планом передбачено виконання студентами заочної форми навчання контрольної роботи з дисципліни «Аудит».

Таблиця 1.2 – Розподіл навчальних годин по темах дисципліни «Аудит» для спеціальності «Облік і аудит»

№ п/ч Назва теми Тривалість, годин Самостійна робота (СР)
Всього годин Аудиторні заняття
всього з них
лекцій практич-них (ПЗ)
1. Наукові категорії аудиту       -  
2. Організаційне та інформа-ційне забез-печення аудиту          
3. Методика проведення аудиту       -  
4. Документи аудитора          
5. Аудит активів і пасивів          
6. Аудит фінан-сових резуль-татів та фінан-сового стану підприємства          
7. Особливості аудиту діяльності комерційних структур       -  
Разом          

Таблиця 1.3 – Розподіл навчальних годин по темах дисципліни «Аудит» для спеціальностей «Фінанси» та «Економіка підприємства»

№ п/ч Назва теми Тривалість, годин Самостійна робота (СР)
Всього годин Аудиторні заняття
всього з них
лекцій практич-них (ПЗ)
1. Наукові категорії аудиту       -  
2. Організаційне та інформа-ційне забез-печення аудиту       -  
3. Методика проведення аудиту       -  
4. Документи аудитора       -  
5. Аудит активів і пасивів          
6. Аудит фінан-сових резуль-татів та фінан-сового стану підприємства          
7. Особливості аудиту діяльності комерційних структур       -  
Разом          

Індивідуальне завдання (варіант) студент виконує самостійно, здає і захищає його до початку залікового тижню у 9-му семестрі – студенти спеціальностей «Обліку і аудит» і «Економіка підприємництва», студенти спеціальності «Фінанси» у 10-му семестрі. Контрольна робота оформляється відповідно до встановлених правил з додержанням вимог Єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД) [18].

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

При вивченні дисципліни потрібно ознайомитися з законами, законодавчими актами і нормативними матеріалами з різних питань, що регламентують бухгалтерський облік, фінансову звітність та аудиторську діяльність в Україні, постійно стежити за змінами, доповненнями і новими положеннями, що друкуються в офіційній періодиці.

Нижче наводяться законодавча і нормативна база, підручники і навчальні посібники, необхідні і достатні для вивчення дисципліни.

2.1. Основна література

1. Закон України про внесення змін до закону України «Про аудиторську діяльність» від 14.09.2006. № 140-V. - Відомості Верховної Ради, 2006, № 4. - С. 1462-1469.

2. Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики: Видання 2006 р./ Пер. з англ. О.В. Селезньов, О.Л. Ольховікова, О.В. Гик, Т.Ц. Шарашидзе, Л.Й. Юрківська, С.О. Куліков. – К.: ТОВ «ІАМЦ АУ «СТАТУС», 2006. - 1152 с.

3. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» № 996-ХІV від 16.07.99 р. із змінами //http:zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

4. Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 28.12.1994 р. № 334/94-ВР із змін. та доп. 25.07.07 // Бухгалтерія.-2007.-№30-31(757-758). - 226 с.

5. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку. - К.: КНТ, 2007. – 176 с.

6. Аудит. Застосування міжнародних стандартів аудиту в аудиторській практиці України. Навч. посібник / За ред. Пилипенка І.І. - К.: Статус, 2005. - 172 с.

7. Бутинець Ф.Ф. Аудит. Підручник. – Житомир: «Рута», 2006. - 512 с.

8. Кулаковська Л.П., Пича Ю.В. Основи аудиту. - К.: Новий світ, 2002. - 504 с.

9. Усач Б.Ф. Аудит. Навч. посібник. – К.: Знання 2003. -22 с.

10. Шпанковська Н.Г., Король Г.О. Аудит. Розділ 1. Основні категорії аудиту. - Дніпропетровськ: НМетАУ, 2003.- 48 с.

11. Шпанковська Н.Г., Король Г.О. Аудит. Розділ 2. Практичний аудит: Опорний конспект лекцій. - Дніпропетровськ: НМетАУ, 2004. - 36 с.

12. Усач Б.Ф., Душко З.О., Колос М.М. Організація і методика аудиту. Підручник. – К.: Знання, 2006. - 295 с.

2.2. Додаткова література

До додаткової літератури відносяться джерела, призначені для більш поглибленого і розширеного вивчення дисципліни. До них відносяться наступні підручники, навчальні посібники та інші видання.

13. Аудит. Учебник для вузов./ Под ред. проф. Подольского В.И. - М.: ЮНИТИ-Дана, 2004. - 583 с.

14. Андреев В.Д. Практический аудит: Справочное пособие. - М.: Экономика, 1994. - 367 с.

15. Жак Ришар. Аудит и анализ хозяйственной деятельности предприятия./ Пер. с франц.- М.: Аудит, 1997. - 375 с.

16. Суйц В.П., Ахметбеков А.Н., Дубовина Т.А. Аудит: общий, банковский, страховой. - М.: Инфра, 2001. - 556 с.

17. Романов А.Н., Одинцов Б.Е. Автоматизация аудита. – М.: Аудит, 1999. -336 с.

18. Організація виконання кваліфікаційних робіт у Національній металургійній академії України: Навч. посібник / В.П. Іващенко, А.К. Тараканов, А.М. Должанський та ін. - Дніпропетровськ: НМетАУ, 2007. - 73 с.

19. Періодичні видання: “Баланс", “Бухгалтерський облік та аудит", “Все про бухгалтерський облік", “Фінанси України", “Бізнес", “Аудит і фінансовий аналіз", “Аудитор", “Бухгалтерія", “Підприємство, господарство і право", “Бізнес -консультант" та ін.

20. Кононенко О. Анализ финансовой отчетности. - Харьков: Фактор, 2002. –144 с.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...