Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Білет№6



1) В галузі охорони праці встановлюються такі критерії соціальної відповідальності SA8000.

1. Компанія з урахуванням специфіки своєї галузі промисловості і певних чинників небезпеки, забезпечує безпечні умови праці та вживає відповідні заходи для запобігання нещасних випадків і шкоди здоров'ю, що є наслідком роботи або відбуваються в її процесі, шляхом скорочення, у можливих межах, чинників небезпеки, характерних для виробничого середовища.
2. Компанія призначає представника вищого керівництва, який відповідає за охорону праці персоналу і виконання положень даного стандарту, що стосується охорони праці.
3. Компанія надає персоналу, включаючи нових працівників, регулярне і таке, що документується, навчання з охорони праці та техніки безпеки.
4. Компанія організує систему управління, яка дозволяє виявляти і запобігати потенційним загрозам здоров'ю і безпеці персоналу.
5. Компанія надає персоналу для використання чисті туалетні кімнати, доступ До питної води, а також, 'при необхідності, умови для зберігання продуктів харчування.
6. Компанія забезпечує чистоту і безпеку місць відпочинку персоналу, а також їхню відповідність основним потребам працівників.

2) Критерієм фізичного навантаження на організм людини в процесі праці є важкість (тяжкість) праці; критерієм навантаження на нервову систему є напруженість праці.
Важкість (тяжкість) праці - характеристика трудової діяльності людини, яка визначає ступінь залучення до роботи м'язів і відображає фізіологічні витрати внаслідок фізичного навантаження.
Фізична важкість для працівника визначається, як правило, робочим положенням, характером робочих рухів, ступенем напруження фізіологічних функцій, процесом зниження витривалості, завантаженістю робочого дня.
Напруженість праці - характеристика трудового процесу, що відображає навантаження переважно на нервову систему. Напруженість праці визначається ступенем складності завдання; характером виконуваної роботи; сенсорним навантаженням (зорові, слухові аналізатори); емоційним навантаженням, монотонністю навантаження; щільністю робочого дня.
Для того, щоб дати оцінку відповідності праці біологічним можливостям організму людини та оцінити ступінь потенційної небезпеки психофізіологічних чинників для працівника, необхідно мати кількісну характеристику небезпечних чинників на робочому місці і еталон порівнянь, визначений як безпечний рівень чинників. Такими еталонами є гігієнічні нормативи, які являють собою кількісні показники, що характеризують оптимальні чи допустимі рівні важкості та напруженості праці.

3) В системі МНС державний пожежний нагляд є спеціальною службою, яка здійснює заходи попередження пожеж у населених пунктах та об’єктах господарювання (Держпожнагляд).

Центральним органом Держпожнагляду є Державний департамент пожежної безпеки МНС (ДДПБ), якому підпорядковуються територіальні управління, відділи і частини місцевих органів Держпожнагляду.

Органи Держпожнагляду відповідно до покладених на них обов’язків мають:

· розробляти загальнодержавні правила пожежної безпеки;

· погоджувати проекти державних і галузевих стандартів, нормативно-технічних документів про пожежну безпеку і ін.;

· здійснювати контроль за дотриманням вимог законодавства з питань пожежної безпеки;

· брати участь у державних комісіях з приймання в експлуатацію об’єктів і давати дозвіл на введення в експлуатацію нових та реконструйованих об’єктів;

· проводити експертизу проектів на забудову об’єктів щодо відповідності їх нормативним актам з пожежної безпеки;

· проводити випробовування нових зразків пожежонебезпечного обладнання і т. ін.

Посадові особи та інспектори органів пожежного нагляду мають право:

· проводити пожежне обстеження підприємства, установ, організацій незалежно від форм власності;

· одержувати необхідні пояснювальні матеріали;

· надсилати керівникам та громадянам обов’язкові для виконання приписи про усунення порушень та недоліків щодо пожежної безпеки;

· застосовувати штрафні санкції у разі порушення законодавчих вимог пожежної безпеки;

· припиняти або забороняти роботу у разі виявлення порушень правил пожежної безпе

4.Ситуація. Робоча неділя у працівників підприємства скорочена до 4-х діб, а п’ятниці на підставі поданої заяви робітником рахувалися днями відпустки без збереження заробітної плати. Як в такому випадку повинна виплачуватися допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, викликаною хворобою робітника? Розв’язування: При праці в умовах неповного робочого часу (неповний робочий день або неповна робоча неділя) допомога у зв’зку з тимчасовою непрацездатністю виплачується за робочі дні (години) по графіку роботи підприємства, його структурного підрозділу або робітника (якщо йому встановлений окремий графік виходу на роботу), які приходяться на період тимчасової непрацездатності

Білет-7

1. Основні положення з охорони праці викладені в наступних документах1. Конституція України.2 Закон України "Про охорону праці".3. Кодекс законів про працю (КЗпП).4. Гірничий Закон України.5.Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.6. Укази Президента, постанови Кабміну, що регламентують роботи з охорони праці, техніки безпеки та виробничої санітарії.7. Правила безпеки у вугільних шахтах (ПБ).8. Єдині правила безпеки при вибухових роботах (ЄПБ).9. Правила технічної експлуатації вугільних шахт (ПТЕ).10. Правила улаштування електроустановок споживачів (ПУЕ).11. Система стандартів безпеки праці (ССБТ) і система стандартів підприємства (СТП).12. Санітарні норми (СН), будівельні норми і правила (БНіП).13. Накази, інструкції, розпорядження з охорони праці, що видаються міністерствами тавідомствами по окремих галузях виробництва.14. Система управління охороною праці у вугільній промисловості України (СУОП). Типове положення.15. Правила внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ і організацій.16.Устав про дисципліну працівників, зайнятих на роботах в особливо небезпечних підземних умовах.

2. Основними вимогами бепеки безпека здоровя і життя людини надійність та зручність експлуатації.Загальні вимоги до безпеки виробничого обладнання встановлені ГОСТ 12.2.003-74.Їх виконання робить машини і механізми безпечними

3. Усі будівлі, приміщення і споруди повинні своєчасно очищатись від горючого сміття, відходів виробництва і постійно утримуватись в чистоті. Терміни очищення встановлюються технологічними регламентами або інструкціями.У всіх приміщеннях всі проходи, евакуаційні виходи, коридори, тамбури, сходи, підступи до виробничого обладнання і машин, до матеріалів, засобів пожежогасіння, зв'язку і пожежної сигналізації завжди повинні бути вільними. Двері на евакуаційних шляхах повинні вільно відчинятись у напрямку виходу з будинку.. Пристрої, що забезпечують щільне закривання дверей сходових кліток, коридорів, тамбурів, вестибюлів та холів (доводчики, ущільнення притворів і т.ін.), та засклення повинні постійно утримуватись у справному стані.. Зовнішні пожежні драбини і огородження на дахах (покрівлях) будинків повинні утримуватись у справному стані.У всіх виробничих, адміністративних, складських та допоміжних приміщеннях на видних місцях повинні бути вивішені таблички з зазначенням осіб, відповідальних за пожежну безпеку, інструкції про заходи пожежної безпеки і номери телефонів виклику пожежної охорони.Біля входів до цих будівель і приміщень, а також всередині приміщень повинні бути вивішені знаки безпеки за ГОСТ 12.4.026-76, а також таблички з зазначенням категорії приміщення з вибухопожежної та пожежної небезпеки і класу зони по ПУЕ.На дверях входу до підвалу повинен бути вивішений план підвальних приміщень.Забороняється у сходових клітках будинків влаштовувати робочі, складські та іншого призначення приміщення, а також встановлювати обладнання, що перешкоджає вільному пересуванню людей.. На кожному підприємстві (підрозділі, виробничій ділянці і т.ін.) повинен бути встановлений порядок зміни промасленого спецодягу на чистий.Встановлювати у виробничих і складських приміщеннях шафи для одягу не допускається.У приміщеннях паління дозволяється згідно з вимогами п.6.2.8 цих Правил, тільки у спеціально відведених місцях.. У будівлях на помітних місцях повинні бути вивішені схематичні плани евакуації з відповідного поверху з позначенням приміщень, евакуаційних виходів і шляхів руху до них, місць розміщення засобів пожежогасіння і сигналізації. Ці плани повинні мати необхідні пояснювальні тексти.. В місцях перетинання стін, перекриттів і огороджувальних конструкцій різними інженерними комунікаціями прозори між ними повинні замазуватись щільно будівельним розчином або іншими негорючими матеріалами.Нещільності у протипожежних перешкодах і в місцях їх пересікання різними комунікаціями необхідно негайно усувати.Виявлені порушення суцільності вогнезахисних покриттів (фарб і обмазок) будівельних конструкцій повинні негайно усуватись.. Перепланування приміщень, зміна технології або інженерних систем допускається тільки з узгодження з проектною організацією і при наявності проекту, який пройшов експертизу щодо пожежної безпеки.

Розв’язування:

В доному випадку вимога державного інспектора з надзору за охороною праці про сплату підприємством штрафу за нещасний випадок, який трапився з робітником на пішохідному переході через вулицу, буде правомогним, якщо органами місцевості власті на підприємство покладена відповідальність за належний стан цього перехіду. 5

Білет-8

1. виробничого середовища підприємств ПЕК на 2007-2011 роки (далі - Галузева програма) розроблена відповідно до ст. 33 Закону України „Про охорону праці”.Головною метою Галузевої програми є реалізація заходів галузевого значення щодо створення безпечних і нешкідливих умов праці на підприємствах, в установах та організаціях паливно-енергетичного комплексу (далі-підприємства) шляхом виконання конкретних завдань організаційного, матеріально-технічного, наукового та правового забезпечення діяльності у сфері охорони праці, подальшого удосконалення управління охороною праці.Для забезпечення приведення нормативно-правової бази у відповідність до сучасних вимог та законодавства ЄС передбачається переглянути чинні і розробити нові нормативно-правові акти з охорони праці за видами робіт з урахуванням елементів технічного регулювання та управління професійними ризиками.

Основними завданнями Галузевої програми є:

· удосконалення нормативно-правової бази з питань безпеки праці;

· вирішення пріоритетних медичних проблем охорони праці;

· інформаційне забезпечення підприємств галузі з питань охорони праці;

· усунення шкідливих і небезпечних чинників на робочих місцях;

· створення засобів діагностики обладнання та запобігання аваріям і дорожньо-транспортним пригодам, засобів і систем колективного захисту працівників;

· здійснення цільових заходів до захисту працівників від ураження електричним струмом при обслуговуванні електроустановок, ліній електропередач та контактної мережі.

2. Загальні вимоги до виробничого обладнання.

.1. Усі верстати та обладнання необхідно міцно

закріплювати на своїх підмурках..2. Кінці валів, махові колеса, які виступають, відкриті передачі (шківи, ремені тощо) закриваються суцільним кожухом.Елементи верстатів, швейних машин, що виступають та обертаються, обладнуються гладкими круглими укриттями або

наглухо огороджуються. Зубчасті шестерні необхідно повністю закривати глухими

кожухами, каретками, що міцно прикріплені до станини або доіншої нерухомої частини машини..3. Чищення, змащення та огляд обладнання потрібно виконувати тільки після повного зупину машини та вимкнення її з мережі. Виконувати ремонт та наладку обладнання на ходу забороняється. Допускати робочих до роботи на несправному обладнанні забороняється.

Вимоги до розміщення обладнання та організації робочих місць.

.1. Розміщення технологічного обладнання та виробничого реманенту повинне відповідати прийнятим на підприємстві схемам розподілення праці, забезпечувати безпеку та зручність їх експлуатації..2. Норми розміщення технологічного обладнання і реманенту, граничні відстані між ними та певними елементами конструкції будівель приведено у додатку 2 до Правил.3. Організація робочих місць виробничих підрозділів підприємств індпошиву і ремонту одягу повинна відповідати вимогам ГОСТ 12.2.061-81 ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности к рабочим местам, ГОСТ 12.2.032-78 ССБТ. Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования..4. Робочих, що працюють ручною голкою та ножицями, необхідно забезпечувати наперстками з обідками та прокладками і ножицями, розмір кілець яких відповідає розміру пальців рук робочого..5. Робочі місця забезпечуються гвинтовими стільцями з поперечною опорою..6. Для зволоження тканини при прасуванні та пресуванні потрібно використовувати механічні розпилювачі-пульверизатори. Розбризкування води ротом не допускається.7. На робочих місцях, де виконується підрізка деталей (місця для спеціальних швейних та обметувальних машин, столи для підрізки виробів тощо) необхідно мати тару для збирання обрізків.

3. До первинних засобів пожежогасіння належать:вогнегасники;пожежні крани-комплекти, ручні насосилопати, ломи, сокири, гаки, пили, багри;ящики з піском, бочки з водою;азбестові полотнища, повстяні мати та ін.

Первинні засоби пожежогасіння розміщують на пожежних щитах, які встановлюють на території об’єкта з розрахунку один щит на 5000м2. Вони мають бути пофарбовані у червоний колір, а пожежний інструмент у чорний.Серед первинних засобів пожежогасіння найважливішу роль відіграють вогнегасники різних типів: водяні, водо-пінні, порошкові, вуглекислотні, газові.

Білет-9

1. Наказом Мінпраці від 22.10. 2001 р. № 432 затверджена Концепція управління охороною праці, яка визначає, що управління охороною праці — це підготовка, прийняття та реалізація правових, організаційних, науково-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на збереження життя, здоров'я та працездатності людини в процесі трудової діяльності.Відповідно до ст. 13 Закону "Про охорону праці" роботодавець повинен забезпечити функціонування системи управління охороною праці (СУОП). Він очолює роботу з управління охороною праці та несе безпосередню відповідальність за її функціонування в цілому на підприємстві

СУОП, як підсистема загальної системи управління виробництвом, повинна передбачати такі функції:

організацію і координацію робіт (обов'язки, відповідальність, повноваження керівників різного рівня, осіб, які виконують та перевіряють виконання роботи);облік, аналіз та оцінка ризиків;планування показників стану умов та безпеки праці;контроль планових показників та аудит всієї системи;коригування, запобігання та можливість адаптації до обставин, які змінюються;заохочення працівників за активну участь та ініціативу щодо здійснення заходів з підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці.

Завдяки цій системі повинні забезпечуватися вирішення таких основних завдань:

професійний добір працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки з урахуванням стану їхнього здоров'я та психофізіологічних показників;навчання та пропаганда з охорони праці;безпека обладнання;безпека виробничих процесів;безпека будівель та споруд;забезпечення нормативних санітарно-гігієнічних умов праці;наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ);оптимальні режими праці та відпочинку;лікувально-профілактичне обслуговування працюючих;санітарно-побутове обслуговування.

Щоб ця система діяла, необхідно запровадити відповідний нормативно-правовий акт, який би регулював усі питання, пов'язані з підготовкою, прийняттям та реалізацією управлінських рішень. При цьому треба пам'ятати, що СУОП є складовою загальної системи управління виробництвом (якістю продукції, що виробляється) і спрямована не тільки на створення оптимальних умов праці, але й на використання резервів виробництва, підвищення продуктивності праці та значне покращання якості продукції.

2.. Контрольновимірювальні прилади і автоматика

9.2.1 Забезпечення надійної експлуатації технічних засобів контролю, захисту і автоматичного управління об'єктів ГТС покладається на службу (групу) КВП і А виробничого підрозділу (ЛВУ МГ, ВУ ПЗГ тощо). Організаційно-технічне і методичне керівництво службами (дільницями і групами) здійснюється виробничим відділом газотранспортного підприємства (УМГ тощо). 9.2.2 Служба (група) КВП і А забезпечує: - безперебійну і надійну експлуатацію приладів контролю, захисту, автоматичного управління на всіх об'єктах КС, ПСГ, ГРС і лінійної частини МГ;- технічне обслуговування КВПіА; - поточний ремонт для відновлення справності і дієздатності КВПіА; - розробку графіків виводу приладів і систем на планове технічне обслуговування і плановий ремонт; - контроль за діяльністю підрядних організацій, що виконують ремонт і обслуговування технічних засобів;- контроль за виконанням монтажних і налагоджувальних робіт, проведення випробувань, приймання в експлуатацію засобів ав-томатизації, контролю, захисту, автоматичного управління; - участь у розслідуванні відмов, розроблення заходів їх попередження; - виконання графіків повірки та калібрування засобів вимірювальної техніки. Якщо у підрозділі є окрема служба (група) метрології і газовимірювань, то в частині експлуатації КВПіА вона забезпечує: - технічне обслуговування засобів вимірювання витрати кількості газу та зразкових засобів вимірювання: - контроль за діяльністю підрядних організацій, що виконують монтаж, наладку та технічне обслуговування засобів вимірювання витрати та кількості газу, зразкових засобів вимірювання; - повірку та калібрування всіх засобів вимірювання та метрологічне забезпечення всіх видів виробничої діяльності підрозділу.

3. На підприємствах існує два види пожежної охорони: професійна і воєнізована. Воєнізована охорона створюється на об'єктах з підвищеною небезпекою. Крім того на підприємствах для посилення пожежної охорони організовуються добровільні пожежні дружини і команди, добровільні пожежні товариства і пожежно-технічні комісії з числа робітників та службовців.При Міністерстві внутрішніх справ існує управління пожежної охорони (УПО) і його органи на місцях. До складу УПО входить Державний пожежний нагляд який здійснює: Контроль за станом пожежної бепеки. Розробляє і погоджує протипожежні норми і праила та контролює їх виконання в проектах і безпосередньо на об'єктах народного господарстваПроводить розслідування і облік пожеж Організовує протипожежну профілактику.Протипожежна профілактика - це комплекс організаційних і технічних заходів, які спрямовані на здійснення безпеки людей, на попередження пожеж, локалізацію їх поширення, а також створення умов для успішного гасіння пожежі.

Відповідальним керівником робіт по ліквідації пожеж і аварій на підприємстві є головний інженер. Начальник структурного підрозділу, в якому виникла пожежа, є відповідальним виконавцем робіт по її ліквідації.

Ситуація:

В наслідок нещасного випадку на виробницві робітник отримав перелом великого пальця на

Розв’язування:

МСЕК може приймати рішення о продовженні лікування хворого по листу тимчасової непрацездатності на строк ще до 4 – х місяців. Після закінчення лікування робітник повертається до праці, а у випадку погіршення стану здоров’я і потреби в тривалому лікуванні – проходе огляд МСЕК для переводу на інвалідність на підставі акту про нещасний випадок і направління власника підприємства або рішення суду. При відсутності направління МСЕК не має підстав для установлення ступеня втрати професійної працездатності в відсотках.





Дата публикования: 2015-01-24; Прочитано: 229 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...