Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Професійні назви робіт працівників бухгалтерського обліку згідно з Класифікатором професій ДК 003-95



Код Класифікатора професій ДК 003-95 Професійні назви робіт
  Головний бухгалтер
  Заступник головного бухгалтера
1229.7 Начальник відділу (сектора)
1237.2 Начальник бюро
2411.2 Бухгалтер (з дипломом спеціаліста)
  Бухгалтер
2441.2 Економіст з фінансової роботи
2441.2 Економіст з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності
  Інкасатор
  Касир

Якщо працівник виконує обов'язки різних штатних одиниць, то називати його посаду потрібно з урахуванням посадових обов'язків, які займають у працівника більшу кількість часу.

Посадові інструкції необхідно розробляти для посад, наявних на підприємстві, а не для конкретної особи, яка займає в цей час відповід­ну посаду. Якщо функціональні обов'язки працівника не змінюються, то посадову інструкцію використовують тривалий час, тобто без по­треби її не змінюють протягом багатьох років. Посадові інструкції зберігають на підприємстві три роки після їх зміни.

Посадова інструкція зазвичай складається з чотирьох розділів: за­гальні положення, обов'язки, права, відповідальність (додаток 4 до цієї теми).

Загальні положення. У цьому розділі вказують порядок прийман­ня та звільнення працівника з посади, кваліфікаційні вимоги (рівень освіти, стаж роботи, уміння працювати з комп'ютером тощо), необ­хідні для виконання посадових обов'язків.

При розробленні посадової інструкції працівника бухгалтерії пе­редусім потрібно звернути увагу на виконання завдань, пов'язаних з веденням бухгалтерського обліку.

Є посади "головний бухгалтер" і "бухгалтер". Головний бухгал­тер - керівник структурного підрозділу. На великих фірмах із значним обсягом роботи у підпорядкуванні головного бухгалтера є певна кіль­кість бухгалтерів. Якщо для фірми достатньо мати одну штатну оди­ницю бухгалтера, то його називають "бухгалтер", але можна також назвати "головний бухгалтер", хоч у нього і немає підлеглих виконав­ців. Оскільки на фірмі немає іншої особи, яка веде бухгалтерський облік, головний бухгалтер і бухгалтер поданий в одній особі.

У таких ситуаціях, на нашу думку, більш доцільно мати посаду "головний бухгалтер", а не просто "бухгалтер". Аргументи такі. Під­приємство, яке не має головного бухгалтера, сприймається клієнтами негативно. Це принижує його авторитет. На банківських документах, формах фінансової і податкової звітності, листах та інших паперах пе­редбачено наявність підписів керівника і головного бухгалтера. Якщо такого немає, то виникають різні запитання і підозри. Під час пошуку особи, яка має вести бухгалтерський облік, фірма оголошує, що їй потрібен "головний бухгалтер", а така посада набагато престижніша, ніж просто "бухгалтер". Працівник, у трудовій книжці якого записа­но, що він працював головним бухгалтером, у разі потреби значно легше знайде собі нове місце роботи, ніж за умови, коли матиме за­пис, що він працював на посаді бухгалтера.

Головний бухгалтер підпорядковується тільки керівникові під­приємства. Це потрібно зазначити у посадовій інструкції, тоді, за на­явності кількох заступників керівника, можна уникнути конфліктів управління. Співробітники бухгалтерії підпорядковуються безпосе­редньо головному бухгалтеру.

Роботи у бухгалтерії мають виконуватися своєчасно. Тому за від­сутності одного з бухгалтерів його заміщає інший, що потрібно пе­редбачити у посадовій інструкції. В ній можна зазначити й таке: пра­цівник зобов'язаний виконувати інші функції, тимчасово покладені на нього розпорядженням головного бухгалтера.

У посадовій інструкції потрібно зазначити порядок приймання-пе-редачі справ у разі призначення та звільнення головного бухгалтера.

Обов'язки. В цьому розділі конкретно визначають функціональні обов'язки працівника відповідно до кваліфікаційної характеристики посади. На малих підприємствах одна особа може виконувати робо­ти, передбачені для різних посад. Тоді в посадовій інструкції зазна­чають обов'язки, які має виконувати відповідний працівник, хоч вони можуть бути передбачені для інших близьких за змістом посад. Це оформляють наказом по підприємству.

Керуючись нормами закону, в посадовій інструкції головного бух­галтера визначають більш детальні обов'язки.

Бухгалтеру забороняється приймати до виконання й оформлення документи за операціями, що суперечать законодавству. В посадо­вій інструкції можна записати, що якщо від керівника підприємства отримано розпорядження здійснити операцію, яка суперечить зако­ну, головний бухгалтер зобов'язаний письмово повідомити керівника про свої сумніви щодо законності операції і має право відмовитися від її виконання. Це відповідає Конституції України, в якій записано, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством (стаття 19 Конституції України).

Бухгалтеру забороняється повідомляти письмово або усно інфор­мацію, що містить комерційну таємницю. Перелік такої інформації потрібно встановити наказом по підприємству.

Перелік обов'язків, що міститься у посадовій інструкції, викорис­товують також у випадках звільнення працівника з ініціативи підпри­ємства, бо може виникнути потреба доводити суду, що працівник не виконує своїх обов'язків, передбачених посадовою інструкцією.

Права. У цьому розділі зазначають права працівника у межах ви­конання своїх обов'язків. Бухгалтер має право вимагати від керівни­ків усіх підрозділів неухильно дотримуватися порядку оформлення і

подання документів і звітності; розробляти і давати пропозиції що­до облікової політики підприємства, застосування нормативних доку­ментів з організації бухгалтерського обліку, залучення кредитів тощо; бере участь у розробленні заходів із запобігання нестачам і втратам, затвердженні змін до штатного розкладу, узгодженні проектів дого­ворів, перевірках структурних підрозділів щодо дотримання порядку ведення обліку і контролю. Тут треба не забувати, що використання прав бухгалтера гарантує його право другого підпису на грошових, банківських та інших документах, договорах, формах фінансової, ста­тистичної та податкової звітності тощо.

Відповідальність. У цьому розділі встановлюють відповідаль­ність працівника за виконання посадових обов'язків. Тут можна пода­ти загальне формулювання, що працівник несе дисциплінарну, мате­ріальну, адміністративну і кримінальну відповідальність за виконання посадових обов'язків згідно з чинним законодавством.

З метою полегшення складання посадових інструкцій на підпри­ємстві у додатку 4 до цієї теми наводимо витяг із Довідника квалі­фікаційних характеристик професій працівників та зразки посадо­вих інструкцій: директора, головного бухгалтера, касира, оператора комп'ютерного набору.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 1510 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...