Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Механізми додаткового захисту СЗІ



Комплекс засобів захисту - сукупність програмно-апаратних засобів, які забезпечують реалізацію політики безпеки інформації.

Системний підхід у створенні механізмів захисту інформаційних систем

Поняття системності полягає не просто в створенні відповідних механізмів захисту, а являє собою регулярний процес, що здійснюється на всіх етапах життєвого циклу ІС. При цьому всі засоби, методи і заходи, які використовуються для захисту інформації поєднуються в цілісний механізм - систему захисту.

Вже в перших роботах по захисту інформації були викладені основні постулати, що не втратили своєї актуальності і сьогодні: абсолютний захист створити не можна; система захисту інформації повинний бути комплексною; СЗІ повинна бути такою, що адаптується до умов, які постійно змінюються.

До цих аксіом потрібно додати й інші. По-перше, СЗІ повинна бути саме системою, а не простим, багато в чому випадковим і хаотичним набором деяких технічних засобів і організаційних заходів, як це найчастіше спостерігається на практиці. По-друге, системний підхід до захисту інформації повинен застосовуватися, починаючи з підготовки технічного завдання і закінчуючи оцінкою ефективності і якості СЗІ в процесі її експлуатації.

На жаль, необхідність системного підходу до питань забезпечення безпеки інформаційних технологій поки ще не знаходить належного розуміння в користувачів сучасних ІС.

Сьогодні фахівці із різних областей знань, так чи інакше, змушені займатися питаннями забезпечення інформаційної безпеки. Це обумовлено тим, що в найближчі років сто нам доведеться жити в суспільстві (середовищі) інформаційних технологій, куди перекочують усі соціальні проблеми людства, у тому числі і питання безпеки...

Якщо зібрати усіх фахівців разом, то при наявності в кожного з них величезного досвіду і знань, створити СИСТЕМУ інформаційної безпеки найчастіше так і не вдається. Розмовляючи про ті ж самі речі, фахівці найчастіше не розуміють один одного, оскільки в кожного з них свій підхід, своя модель представлення системи захисту інформації. Такий стан справ зумовлений відсутністю системного підходу, що створив би взаємні зв'язки (відносини) між існуючими поняттями, визначеннями, принципами, способами і механізмами захисту…





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 630 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...