Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Строк розгляду справи господарським судом, підстави й порядок його продовження



Спір має бути вирішено господарським судом у строк не більше двох місяців від дня одержання позовної заяви.

Спір про стягнення заборгованості за опротестованим векселем має бути вирішено господарським судом у строк не більше одного місяця від дня одержання позовної заяви.

У виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду спору, господарський суд ухвалою може продовжити строк розгляду спору, але не більш як на п'ятнадцять днів

Коментована стаття визначає загальний строк розгляду справ господарським судом, та визначає момент з якого починається перебіг такого строку - день одержання судом відповідної позовної заяви. Встановлене статтею чітке обмеження в часі фактично є однією з гарантій вчасного отримання судового захисту особами, право або охоронюваний законом інтерес яких порушено.

Встановлений статтею строк є загальним, діючим законодавством можуть бути встановлені спеціальні строки розгляду. Так, спеціальні строки розгляду справ про банкрутство встановлені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Питання щодо моменту з якого необхідно відраховувати передбачений статтею 69 ГПК строк вирішення спору в разі подання зустрічного позову врегульовано інформаційним листом Вищого господарського суду від 20.10.2006 р. N 01-8/2351 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році та в І півріччі 2006 року" (із змінами та доповненнями). Відповідно до частини першої статті 60 ГПК зустрічний позов подається для спільного розгляду з первісним позовом. Оскільки первісний позов підглядає розглядові у строк, визначений згідно із статтею 69 названого Кодексу починаючи від дня одержання позовної заяви, то й зустрічний позов має бути розглянутий у той же строк, починаючи від дня одержання первісної позовної заяви. Що ж до продовження строку вирішення спору, то воно можливе у випадках, передбачених частиною третьою статті 69 ГПК.

Стаття передбачає можливість продовження строку розгляду спорів. Таке продовження можливе лише у виняткових випадках за клопотанням сторін не більше ніж на п'ятнадцять днів. При вирішенні питання про те, чи є той чи інший випадок винятковим, суд враховує обставини конкретної справи, її складність, кількість учасників судового процесу, їх місцезнаходження, обсяг доказів, що підлягають оцінці господарським судом, тощо. Про продовження строків господарським судом виноситься ухвала.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 2324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...