Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відмова у прийнятті



Ст 63 перелік підстав, за наявності яких Суд відмовляє стороні у прийнятті позовної заяви:

- заява не підлягає розгляду в господарських судах.

В даному випадку не підлягають розгляду в господарських судах позовні заяви, які не відповідають вимогам ст.ст. 1-2 ГПК України.

Відповідно до ст. 1 ГПК України, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Ст. 2 ГПК України встановлює перелік позовів, які можуть розглядатися в господарських судах. Таким чином, у разі не відповідності в позовній заяві суб'єктного та предметного складу, який визначений у вищезазначених нормах - справа не може розглядатися в господарських судах.

У разі встановлення судом факту наявності в провадженні господарських судів аналогічної справи або існування рішення по аналогічній справі.

Дана підстава має особливості. Для того, щоб відмовити у прийнятті позовної заяви за цих підстав, аналогічний позов повинен бути між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав. Важливим моментом є те, що повинні бути наявні всі вищевказані умови в сукупності. Відсутність хоча б однієї підстави унеможливлює повернення заяви з цієї підстави. Також, суд відмовляє в прийнятті позову у разі наявності прийнятого рішення по аналогічному позову, який відповідає всім зазначеним підставам для відмови у прийнятті.

У разі настання смерті фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено діяльність суб'єкта господарювання, які звернулися із позовною заявою або до яких пред'явлено позов.

Суд зобов'язаний відмовити у прийнятті позовної заяви з цих підстав лише достеменно встановивши, що спірні правовідносини не передбачають правонаступництво.

2. Законодавець передбачив, що у разі якщо суд прийде до висновку про відмову у прийнятті позовної заяви, останній повинен це рішення оформити у вигляді процесуального документу - Ухвали суду, яка надсилається позивачу на протязі трьох днів з моменту передачі судді позовної заяви. Аналізуючи дану норму, законодавець фактично встановив для суду трьох-денний строк для вирішення питання щодо відмови у прийнятті позову.

3. У разі винесення ухвали про відмову у прийнятті позовної заяви, суд разом з ухвалою та супровідним листом направляє позовну заяву з додатками до неї позивачу. Фактично суд повинен направляти пакет документів рекомендованою поштою з повідомленням про вручення з урахуванням тих обставин, що направляються і оригінали платіжні доручення про сплату судового збору, втім на практиці у зв'язку з поганим фінансуванням судів, останні направляють документи простою поштою, результатом чого є загублення документів. Тому отримавши інформацію про хід справи та у разі відмови у її прийнятті краще наручно отримати пакет документів, щоб уникнути негативних наслідків.

4. Коментована частина передбачає можливість оскарження стороною ухвали про відмову у прийнятті позову.

Апеляційна скарга на одну із вищезазначених ухвал подається в загальному порядку, що регламентується Розділом 12 ПІК України. Так, Апеляційна скарга подається на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом.

Апеляційна скарга на ухвалу місцевого господарського суду розглядається протягом п'ятнадцяти днів з дня постановлення ухвали про прийняття апеляційної скарги до провадження.

У разі подання апеляційної скарги на ухвали визначені даною статтею, до суду апеляційної інстанції передаються лише копії матеріалів, необхідних для розгляду скарги. У разі необхідності апеляційний господарський суд може витребувати також копії інших матеріалів справи.

Апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

У разі скасування ухвали про відмову у прийнятті позову, позовна заява вважається поданою в день подачі її до суду і справа повертається до суду для вирішення питання про відкриття провадження по справі.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 465 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...